KYSYTTÄVÄÄ?

Struven ketju: Oravivuoren mittauspiste

Oravivuoren mittauspiste, kuva: Tero Takalo-Eskola

Oravivuoren mittauspiste, kuva: Tero Takalo-Eskola

Oravivuoren mittauspiste, kuva: Tero Takalo-Eskola

Lisää kohde matkasuunnitelmaan

Puolakan mittauspiste Oravivuorella, Korpilahdella on osa Struven kolmiomittausketjua. Struven kolmiomittausketju hyväksyttiin vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon. Se edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä.

Struven kolmiomittausketju on saksalaisen tähtitietelijän, Friedrich George Wilhelm Struven, keksintö. Sen avulla selvitettiin Maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Kolmiomittaus perustuu mittauspaikkojen muodostaman kolmioverkon kulmion havaintoihin. Mittaustulosten avulla on saatu paljon uutta tietoa Maapallon muodoista ja mitoista ja ne ovat auttaneet mm. alueiden kartoittamisessa. Aikanaan Struven ketju onkin ollut yksi huomattavammista tieteellisistä keksinnöistä.

Ketju ulottuu Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle ja sen mittauspisteet sijaitsevat kymmenen valtion alueella: Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Moldovassa. Mittauspisteistä 34 on Unescon suojelemia ja näistä kuusi sijaitsee Suomen maaperällä. Muut Suomessa olevat Struven ketjun mittauspisteet sijaitsevat Pyhtäällä (Mustaviiri), Lapinjärven Porlammilla (Tornikallio), Torniossa (Alatornion kirkko), Ylitorniolla (Aavasaksa) sekä Enontekiöllä (Stuorrahanoaivi). Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja.

Korpilahdella Oravivuoren huipulla sijaitseva piste mitattiin ja merkittiin poranreiällä kallioon vuonna 1834. Paikalle on pystytetty kolmiomittaustorni muistoksi mittausaseman merkityksestä Suomen kartoitukselle.

Lisää tietoa Struven ketjusta löytyy Maanmittauslaitoksen tekemästä esitteestä.

Lue lisää Oravivuoren luontopolusta. Luontopolun lähtö- ja pysäköintipaikka on Vanhanpääntien varressa. Pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset. Oman auton lisäksi paikan päälle pääsee JYTAKSIN kiinteillä taksihinnoilla.

Yhteystiedot

Vanhanpääntie 65
41800 Jyväskylä
 

Map

Yhteystiedot

Etäisyys Jyväskylän keskustan kompassiaukiolta kohteeseen:
44 min

Vanhanpääntie 65
41800 Jyväskylä