Purola Farmin päärakennus

Purola Farmin matka Sustainable Travel Finland -merkityksi matkailutoimijaksi

Kestävät arvot ovat aina olleet osana Purolan juuria ja se täyttää niin ekologiset kuin kulttuuriset kestävän matkailutoimijan mittarit. Wagnerin perheen unelma omasta maatilasta toteutui ja tila on ollut virallinen luomutila jo viiden vuoden ajan. 

Kapean hiekkatien päästä aukesi näkymä maatilalle. Puisen navetan seinät olivat väriltään haalean punaiset; kuumat kesät ja rajut talvet olivat haalistaneet maalipintaa, jota ei ollut ylläpidetty enää hetkeen. Tilaa rehevänä ympäröivä luonto ja huonoon kuntoon päässeet pellot jatkuvat satoja metrejä kohti Katajajärveä ja pitkin sen rantaviivaa. Metsän hakkuita ei ollut tehty enää vuosiin. Aivan keskellä tonttia seisoi päärakennus, jota ei voinut kutsua ylvääksi sen pikkuruisen koon takia. Puolitoista vuotta tyhjänä ollut tila oli huonokuntoinen – ja samaan aikaan niin täydellinen. 

Tältä näytti poikamiehen jäljiltä jäänyt maatila Pajupuron kylän tuntumassa vielä vuonna 2009. Nyt, yli 10 vuotta myöhemmin, Purola Farmiksi kastettu tila on tunnettu sen suomalaisesta maaseudun tunnelmasta, onnellisista majoittujista, laadukkaasta luomuruoasta, kilteistä islanninhevosista – ja Keski-Suomen toisesta Sustainable Travel Finland -kunniamerkistä. 

Unelma omasta maatilasta toi Keski-Suomeen

Wagnerin perhe eli Pipsa, Fränz, Lumi ja Robi asuivat Luxemburgissa vielä ennen 2010-luvun vaihdetta. Fränz työskenteli poikakodissa ja Pipsa toimi kotiäitinä, opettaen ohessa niin öljyvärimaalausta kuin lauantaikoululaisiakin. Persikkapuiden alla syntyi kuitenkin unelma jostain muusta. Haaveet päätettiin toteuttaa ja pariskunta alkoi etsimään maatilaa majoitus- ja hevostoimintaa varten. Kohdemaasta ei tarvinnut kiistellä, sillä Suomi oli ideaali sijainti niin hevosrakkaalle Pipsalle kuin talven ja luonnon ystävälle Fränzille. Alkuperäinen suunnitelma oli etsiä mökkiä lapista, mutta sattuma – eli Oikotien myynti-ilmoitus – toikin Keski-Suomeen. Ajatus yrittäjyydestä ja sen muodosta syntyi oikeastaan vasta Purolan pihalla, jolloin kaikki palaset loksahtivat kuin kerrasta paikalleen. 

Pitkään kestäneen rakentamisen, metsätöiden ja raivaamisen tuloksena järven rantaan kohosi ihana majatalo ja hevosleirikohde loppukesästä 2010. Rakennuksia on sittemmin kasvatettu ja ehostettu – vierashuoneet, saunaosasto sekä ruokailu- ja kokoustilan laajennus saatiin valmiiksi pari vuotta myöhemmin. Perheyrityksen pääpaino on viihtyisän majoitustoiminnan järjestämisessä, joka B&B-hengen mukaisesti kattaa autenttisen maalaisaamiaisen. Vierailla on kuitenkin mahdollisuus lämmitellä puu- tai rantasaunan lauteilla tai panostaa lomaan varaamalla majoituspaketti puoli- tai täyshoidolla. Majoitustoiminnan lisäksi paikalla toteutetaan kokouksia ja TYKY-päiviä, hevosleirejä ja ratsastustunteja, turvehoitoja sekä joogahetkiä. Kaikin puolin tilan palvelutarjonta pyrkii tukemaan vierailijan hyvinvointia. 

Majoittujan mukavuuden lisäksi yrittäjäperheelle on tärkeää, että myös luonto voi hyvin. Yksi toiveista tilaa etsiessä olikin mahdollisuus lämmittää talo oman metsän puilla ja ruokkia hevoset oman pellon heinällä. Nämä olivat lopulta vain ensimmäiset askeleet sillä vastuullisuuden polulla, jolla Purola on nyt. 

– Kyllä me jo ensimmäiseen viisivuotiseen liiketoimintasuunnitelmaan kirjoitettiin, että meistä tulee luomutila ja että tuotamme osan sähköstä omilla aurinkopaneeleilla, Pipsa kertoo. Valmiin maatilan luonnonläheisyys ja autenttinen maalaistunnelma täyttivät lopulta niin yrittäjäperheen odotukset kuin vierashuoneetkin. 

Kyllä me jo ensimmäiseen viisivuotiseen liiketoimintasuunnitelmaan kirjoitettiin, että meistä tulee luomutila ja että tuotamme osan sähköstä omilla aurinkopaneeleilla.

Pipsa Wagner

Vastuullisuus näkyy kaikissa valinnoissa

Pipsa on kiinnittänyt kierrätykseen ja kulutukseen huomiota aina Etelä-Suomessa vietetyistä nuoruusvuosista asti. Kestävät arvot kantautuivat mukana myös Luxemburgiin, jossa perheen ruokapöytään päätyivät oman satavuotisen maalaistalon puutarhassa kasvatetut yrtit, perunat, marjat ja hedelmät. Niin arjessa kuin yrityksenkin hankinnoissa on aina pyritty kestäviin valintoihin. 

– Jo silloin kun olin pieni, niin mummo aina sanoi, ettei köyhän ole varaa ostaa halpaa, Pipsa muistelee. – Täytyy ostaa laatua, joka kestää. 

Vahvat arvot ovat kantava tekijä Purolan kaikissa valinnoissa. Ne näkyvät niin arkipäiväisissä teoissa kuten lähipalveluiden suosimisessa, kierrättämisessä ja kertakäyttötuotteiden välttelemisessä kuin myös suuremmissa valinnoissa, jollaisia olivat esimerkiksi vesi-ilmalämpöpumpun hankinta, ekosertifioituun taloneristykseen panostaminen sekä aurinkopaneeleiden asentaminen. Toiveiden mukaisesti tila lämpiää omilla haloilla keskuslämmityksen saarijärveläisessä puukattilassa ja pellosta riittää luomuheinää hevosillekin syötäväksi. 

– Alusta asti meille oli selvää, että panostetaan kestävyyteen. Tiedettiin esimerkiksi aina, ettei meillä tulisi olemaan kertakäyttöisiä tavaroita, ei reissuissa kuin ei meidän kodissammekaan. Nyt koronan aikaan on tietysti täytynyt turvallisuussyistä joustaa hieman, sillä yleensä meillä on käsipapereidenkin tilalla pestävät käsipyyhkeet. Nytkin kuitenkin pakkaamme järjestämillemme retkille mukaan omat astiat, jotka tiskaamme retken jälkeen kotona, Pipsa selventää. 

Tila on ollut virallinen luomutila jo viiden vuoden ajan, eli luomuviljelyä koskevia säännöksiä on sitouduttu noudattamaan jo kauan sitten. Seudun metsistä kerätään luomumustikkaa, -puolukkaa ja -kanttarellia. Ensi vuodesta eteenpäin myös puutarhatuotteet julistetaan luomuksi. Vastuullisuutta korostetaan myös ympäristöasioiden ulkopuolella: tilalla järjestetään sosiaalipedagogista hevostoimintaa, jossa erityisesti syrjäytyneet ja syrjäytymisen uhan alla olevat voivat oppia vuorovaikutustaitoja sekä tunteiden käsittelemistä ja tunnistamista. Toiminnalla pyritään luomaan yhteisöllinen elämys, joka tuo rohkeutta ja iloa osallistujan arkeen. Toimintaan voi osallistua yksin, ryhmänä tai ryhmätoimintaviikonloppuna, joista jälkimmäinen toteutetaan yhdessä Pelastakaa Lapset Ry:n kanssa. 

Wagnerien perheyrityksen toiminta on esimerkillisen vastuullista. Osoituksena siitä tila pääsi viime vuonna Suomen Luomumatkailuyhdistyksen eli ECEAT:in jäseneksi ja ansaitsi Sustainable Travel Finland -merkin täytettyään ekologisesti sekä kulttuurisesti kestävän matkailutoimijan mittarit. Sustainable Travel Finland -ohjelman vastuullisuuspolku oli käyty vain hetkissä läpi, sillä kestävät arvot olivat jo valmiiksi niin syvällä Purolan juurissa. 

– Meille ihmisten, luonnon ja eläinten kunnioitus on todella tärkeää. Siksi se on näkynyt alusta alkaen kaikessa tekemisessämme. 

Meille ihmisten, luonnon ja eläinten kunnioitus on todella tärkeää.

Pipsa Wagner

Purola Farm on Saarijärvellä sijaitseva perheyritys, joka tarjoaa viihtyisiä majoituspalveluita sekä monipuolista hevostoimintaa. Yritys on Keski-Suomen toinen Sustainable Travel Finland -merkillä palkittu matkailutoimija. Tekstiä varten on haastateltu yrittäjää Pipsa Wagneria. 

Kirjoittaja: Iina Niemelä (Visit Jyväskylä Region matkailumarkkinoinnin harjoittelija). Kirjoitus on julkaistu alun perin kesällä 2020.