10 kohdetta rallireitin varrella

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Suomen MM-ralli tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua paikallisiin helmiin ja Jyväskylän seudun unohtumattomiin elämyksiin. Rallireitin 1059,23 kilometrin varrelle mahtuu satoja kiinnostavia kohteita, joista jokainen löytää omansa. Kaikkialle ei yhtenä viikonloppuna ehdi, mutta tutustu ainakin näihin 10 kohteeseen rallireitin varrella!

1. Elämyksellinen Jyväskylän Lutakon satama

Jyväskylän Lutakon satamassa sijaitseva Paviljongin alue toimii tuttuun tapaan Suomen MM-rallin kisakeskuksena ja rallikuskien tukikohtana! Paviljongin alue sijaitsee Suomen elämyksellisimmän sataman tuntumassa, jossa pääsee rallirientojen ohella ihailemaan alueen syksyisiä maisemia, Jyväsjärvellä seilaavia saunalauttoja ja tutustumaan Valon kaupunki Jyväskylän valaistuskohteisiin. Satama-alueen poikki kulkee suosittu Rantaraitti, joka on Jyväsjärven ympäri kiertävä suosittu kävely- ja pyöräilyreitti.

Kuva: Julia Kivelä

2. Legendaarinen Harju ja näkötorni

Perjantaina Suomen MM-rallin käynnistää perinteisesti Harjun EK 1. Näihin keskustan tuntuman luontomaisemiin palataan jälleen lauantai-illan pimeydessä, kun EK 15 Harju 2 valtaa paikallisten suosimat lenkkeilyreitit. Harju ja sen laella kohoava näkötorni on yksi Jyväskylän ikonisimpia nähtävyyksiä, joka nousee monien mieleen Jyväskylästä kysyttäessä. Harjun maisemiin kannattaa tutustua myös erikoiskokeiden ulkopuolella: nappaa kuva kuuluisista Neron portaista, nauti illallinen Cafe & Restaurant Vesilinnassa tai tutustu Luontomuseoon. Näköalatasanteelle pääsee ravintolan ja museon aukioloaikojen puitteissa!

Kuva: Lina Markkanen

3. Kuvankaunis Wanhan Witosen melontareitti

Rallireitti jatkuu Ässämäelle, jossa ajetaan perjantai-iltapäivällä EK 2 sekä EK 4. Ässämäen lähistöllä sijaitseva Petäjävesi tarjoaa monia mahdollisuuksia tutustua paikalliseen luontoon. Unesco-kohde Petäjäveden vanhan kirkon maisemista alkaa luonnonkaunis Wanhan Witosen melontareitti, jonka varrella pääsee ihailemaan lukuisia luontokohteita sekä katselemaan Jyväskylän seudun upeita syysmaisemia. Vaikka Petäjäveden vanha kirkko onkin talvikaudella kiinni, voi puukirkon tunnelmaa ihastella ennakkolipun ostamalla ralliperjantaina 1.10.2021 klo 11-18!

Kuva: Anne Kalliola

4. Elinvoimainen Korpilahden satama

Sahloinen-Moksin maisemissa kurvaillaan perjantaina, kun EK 3 ja EK 5 tuovat vauhdin huumaa Jämsän ja Korpilahden maisemiin. Noin vartin ajomatkan päässä Moksista nelostien varrella sijaitsee Korpilahden satama, joka valittiin pari vuotta sitten Järvi-Suomen parhaaksi vierasvenesatamaksi. Päijänteen rannalla sijaitsevasta Korpilahden satamasta löytyvä paikallisten rakastamat Ravintola Satamakapteeni ja 10-vuotista taivaltaan juhlistava Höyry-galleria.

Kuva: Julia Kivelä

5. Valokuvauksellinen Kärkisten silta

Seututie 610 varrella sijaitseva Kärkisten silta salpaa hengityksen matkalla kohti Oittilaa, jossa ajetaan perjantai-iltana Suomen MM-rallin EK 6. Kärkisten silta on yksi Jyväskylän seudun suosituimmista valokuvauskohteista, joten pakkaa kamerasi mukaan ja nappaa upeita otoksia Kärkistensalmen maisemista! Tiesitkö, että Kärkisten silta sijaitsee tien varrella, joka on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi?

Kuva: Jukka Paakkinen

6. Lumoava Leivonmäen kansallispuisto

Perjantai-illan päättää EK 6 Oittilassa. Oittilan maisemista on illan jo hämärtäessä vain parinkymmenen minuutin ajomatka Leivonmäen kansallispuistoon, joka tunnetaan monipuolisista harju-, järvi- ja suomaisemistaan. Yövaellus hämyisessä kansallispuistossa päättää ralli-illan ikimuistoisella tavalla. Nappaa taskulamppu ja retkivarusteet mukaan, käännä katse kohti yötaivasta ja nauti Jyväskylän seudun luonnosta kaikki aistit valppaana!

Kuva: Jukka Paakkinen

7. Unescon maailmanperintökohde Oravivuoren mittauspiste

Suomen MM-rallien toinen kisapäivä käynnistyy lauantaina Puolakan Kakaristo-Hassista, jossa ajetaan aamulla EK 7 ja iltapäivällä EK 11. Ralleista nauttimisen ohella kannattaa poiketa retkeilemään Jyväskylän seudun toiseen Unescon maailmanperintökohteeseen, joka on Struven kolmiomittausketjuun kuuluva Oravivuoren mittauspiste. Oravivuoren huipulla sijaitsevasta tornista avautuu lumoavat näkymät kuvankauniille Päijänteelle, jonka henkeäsalpaavissa maisemissa mieli lepää.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

8. Elämyksellinen Varjolan tila

Laukaassa ajetaan sunnuntaina kaksi pätkää: EK 16 Laukaa 1 ja EK 18 Laukaa 2. Vauhdikkaista aktiviteeteista, monipuolisista majoitusvaihtoehdoista ja jylhästä koskimiljööstä tunnettu Varjolan tila tekee rallien päätöspäivästä entistä elämyksellisemmän. Mikä kruunaisi ralliviikonlopun viimeisen päivän paremmin, kuin Kuusaankosken pauhu jalkojen alla vaijerilla liukuessa tai mönkijäsafari Keski-Suomen syksyisissä maisemissa?

Kuva: Julia Kivelä

9. Monipuolinen Peurunka

Laukaassa sunnuntaina ajettavat EK 16 ja EK 18 antavat paljon nähtävää ja koettavaa. Yksi ehdottomasti vierailun arvoisista paikoista on Peurunka, josta löytyy runsaasti erilaisia palveluja rallimatkailijalle. Ota kaikki irti rallikokemuksesta rentoutuen Peurungan kylpylässä ja nauttien monipuolisista ravintolapalveluista, tai uppoudu rallien vauhdikkaaseen tunnelmaan hauskoja aktiviteetteja kokeillen. Peurunka on myös oiva vaihtoehto ralliviikonlopun majoituspaikaksi!

Kuva: Peurunka

10. Idyllinen Taulun Kartano

Suomen MM-rallin päättää EK 19 Ruuhimäki 2 Toivakassa. Luvassa on kovaa taistelua sijoituksista ja adrenaliinia onkin hyvä tasoittaa loppusuoran jälkeen Taulun Kartanon idyllisissä maalaismaisemissa. Varaa ralliporukalle etukäteen maalaismajoitus, syksyinen ruokailuhetki tai vaikka ihana hemmotteluhetki Taulun kartanon puutarhan spassa ja anna mielen harhailla kauniissa nostalgiaa huokuvissa maalaismaisemissa!

Kuva: Taulun Kartano

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Valaistu kompassikuvio Jyväskylän keskustassa

Jyväskylän keskusta-alue

Henkilö meloo järvellä.

Keski-Suomen parhaat syysvinkit

Henkilö kävelee kansallispuistossa

Syksyn bucket list