10 kohdetta rallireitin varrella

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Suomen MM-ralli tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua paikallisiin helmiin ja Keski-Suomen ja Jyväskylän unohtumattomiin elämyksiin. Rallireitin yli tuhannen kilometrin varrelle mahtuu satoja kiinnostavia kohteita, joista jokainen löytää omansa. Kaikkialle ei yhtenä viikonloppuna ehdi, mutta tutustu ainakin näihin 10 kohteeseen rallireitin varrella!

1. Elämyksellinen Jyväskylän Lutakon satama

Jyväskylän Lutakon satamassa sijaitseva Paviljongin alue toimii tuttuun tapaan Suomen MM-rallin kisakeskuksena ja rallikuskien tukikohtana! Paviljongin alue sijaitsee Suomen elämyksellisimmän sataman tuntumassa, jossa pääsee rallirientojen ohella ihailemaan alueen kesäisiä maisemia ja Jyväsjärvellä seilaavia saunalauttoja, sekä tutustumaan trendikkääseen saunaravintolaan Sataman Viiluun. Satama-alueen poikki kulkee suosittu Rantaraitti, joka on Jyväsjärven ympäri kiertävä suosittu kävely- ja pyöräilyreitti.

Etäisyys: Tässä kohteessa olet jo rallireitillä!

Kuva: Julia Kivelä

2. Legendaarinen Harju ja näkötorni

Torstaina Suomen MM-rallin käynnistää perinteisesti Harjun EK 1. Näihin keskustan tuntuman luontomaisemiin palataan jälleen perjantaina, kun EK 10 Harju 2 valtaa paikallisten suosimat lenkkeilyreitit. Harju ja sen laella kohoava näkötorni on yksi Jyväskylän ikonisimpia nähtävyyksiä, joka nousee monien mieleen Jyväskylästä kysyttäessä. Harjun maisemiin kannattaa tutustua myös erikoiskokeiden ulkopuolella: nappaa kuva kuuluisista Neron portaista, nauti illallinen Cafe & Restaurant Vesilinnassa tai tutustu Luontomuseoon. Näköalatasanteelle pääsee ravintolan ja museon aukioloaikojen puitteissa!

Etäisyys: Harju sekä näkötorni sijaitsee reitillä!

Kuva: Lina Markkanen

3. Aktiivinen Varjolan tila

Laukaassa ajetaan perjantaina kaksi pätkää: EK 2 Laukaa 1 ja EK 6 Laukaa 2. Vauhdikkaista aktiviteeteista, monipuolisista majoitusvaihtoehdoista ja jylhästä koskimiljööstä tunnettu Varjolan tila tekee rallipäivästä entistä elämyksellisemmän. Mikä kruunaisi ralliviikonlopun paremmin, kuin Kuusaankosken pauhu jalkojen alla vaijerilla liukuessa tai koskikalastus Keski-Suomen kesäisissä maisemissa?

Etäisyys: Varjolan tila poikkeaa rallireitiltä noin 15 minuutin verran, kun ajat pohjoiseen Laukaan keskustan suuntaan.

Kuva: Julia Kivelä

4. Rentouttava Peurunka

Laukaassa perjantaina ajettavat EK 2 ja EK 6 antavat paljon nähtävää ja koettavaa. Yksi ehdottomasti vierailun arvoisista paikoista on Peurunka, josta löytyy runsaasti erilaisia palveluja rallimatkailijalle. Ota kaikki irti rallikokemuksesta rentoutuen Peurungan kylpylässä ja nauttien monipuolisista ravintolapalveluista, tai uppoudu rallien vauhdikkaaseen tunnelmaan hauskoja aktiviteetteja kokeillen. Peurunka on myös oiva vaihtoehto ralliviikonlopun majoituspaikaksi!

Etäisyys: Peurunka on vain 10 minuutin päässä rallireitiltä, ajaessa Laukaan keskustasta luoteeseen.

Kuva: Peurunka

5. Sykähdyttävä Etelä-Konneveden kansallispuisto

Perjantaina ajetaan Myhinpäässä EK 4 ja EK 8. Myhinpään maisemista on vain parinkymmenen minuutin ajomatka Etelä-Konneveden kansallispuistoon, joka hurmaa karuilla kallioillaan ja silmänkantamattomiin jatkuvilla järvimaisemillaan. Nappaa kamera mukaan ja piipahda kansallispuistossa rallireitin varrella ja ruksi kohta pois bucket listiltä. Tai ota retkivarusteet mukaan, käännä katse kohti taivasta ja nauti Keski-Suomen luonnosta kaikki aistit valppaana!

Etäisyys: Etelä-Konneveden kansallispuistoon noin 15 minuutin ajo rallireitiltä, Konnenkoskentietä pohjoiseen päin.

Kuva: Julia Kivelä

6. Henkeäsalpaavat näköalat Häähninmäen näkötornista

Matkan varrelta Myhinpään EK 4 ja EK 8 löytyy myös Häähninmäen näkötorni ja retkeilyreitit. Upea näkötorni rakennettiin vuonna 2020 ja se tarjoaa henkeäsalpaavat näköalat ympäröivään maastoon. Itse näkötorni on kuvaamisen arvoinen näky ja jos aikaa on kannattaa myös kiivetä ylös ihailemaan näköaloja. Retkeilyreittien varrella on autiotupa Häähnintupa, jossa voi pitää lepo- ja ruokataukoa. Mainio esimerkki Keski-Suomen erikoismajoituksesta on Häähninmäen näkötornin huipulla sijaitseva sympaattinen mökki.

Etäisyys: Tähän nähtävyyteen on alle 5 minuutin poikkeama rallireitistä pohjoiseen! HUOM. Google Maps ohjaa tämän reitin väärin, tarkasta ajo-ohjeet täältä!

Kuva: Hanna Kansanen

7. Aito saunaelämys Saunakylässä

Poikkea lauantaina matkalla kohti Vekkulaa, jossa ajetaan EK 14 ja EK 18, Jämsän Saunakylässä. Saunakylä on matka suomalaisen saunan vuosisataiseen historiaan ja aitoon saunaelämykseen. Kesälauantaisin Saunakylässä on yleiset saunavuorot, hyppää siis löylyihin mukaan! Saunakylästä löytyy nimittäin yli 20 historiallista savusaunaa. Tiesitkö, että Keski-Suomi on Maailman Saunamaakunta? Kannattaa siis kurkata myös muut alueen sauna-aarteet!

Etäisyys: Tämä sauna-aarre lisää vain muutaman minuutin ajon rallireittiin!

Kuva: Himos-Jämsä

8. Alvar Aallon merkityksellinen Säynätsalon kunnantalo

Vekkulassa ajettavilta EK 14 ja EK 18 tullessa on helppo piipahtaa jopa kahteen Alvar Aalto kohteeseen: Säynätsalon kunnantaloon ja Muuramen kirkkoon. Säynätsalon kunnantalon kahvilassa voi pistäytyä juomassa kupin kahvia ja syömässä vastaleivotun korvapuustin. Käy opastetulla kierroksella tai jopa majoitu Säynätsalon kunnantalolla. Jyväskylässä on maailman eniten Alvar Aallon suunnittelemia rakennuskokonaisuuksia, joten arkkitehtuurin ystävä löytää Keski-Suomesta takuulla paljon nähtävää!

Etäisyys: Pieni kierto E68 tieltä 6090 tielle Säynätsalon kunnantalolle lisää vain alle 10 minuuttia rallireittiin.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

9. Elinvoimainen Korpilahden satama

Moksi-Sahloisen maisemissa kurvaillaan perjantaina, kun EK 19 ja EK 21 tuovat vauhdin huumaa Jämsän ja Korpilahden maisemiin. Noin vartin ajomatkan päässä Moksista nelostien varrella sijaitsee Korpilahden satama, joka on valittu Järvi-Suomen parhaaksi vierasvenesatamaksi. Päijänteen rannalla sijaitsevasta Korpilahden satamasta löytyvä paikallisten rakastamat Ravintola Satamakapteeni ja taiteen ystäville Höyry-galleria.

Etäisyys: Korpilahden satamassa käynti tuo vain 5 minuuttia lisämatkaa!

Kuva: Julia Kivelä

10. Aktiviteettien täyteinen HimosLomat

Sunnuntaina ajetaan EK 20 ja EK 22 Himos-Jämsän matkailukeskuksen maastoissa. Himos-Jämsässä sijaitseva HimosLomat tarjoaa monipuolista toimintaa sekä on aktiiviliikkujan paratiisi ympäri vuoden. Aktiviteettilistalta löytyy kaikenlaista vesilajeista pyöräilyyn tai mönkijöillä ajeluun. Himos Safarien oppaat ovat erikoistuneet järjestämään seikkailuja, tapahtumia sekä retkiä. Himoksen lähellä 20 minuutin ajomatkan päästä löytyy ravintola Hirvikartano, jossa pääsee katsomaan ja jopa silittämään hirviä tai poroja.

Etäisyys: HimosLomat sijaitsee rallireitillä ja ravintola Hirvikartanoon lisää noin 10 minuutin lisämatkan itään reitille.

Kuva: HimosLomat

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä nauttii kesästä veden äärellä

Ainutlaatuinen kesä Keski-Suomessa

Kaksi ihmistä Jyväskylän keskustassa

Jyväskylän keskusta-alue

Suuri yleisö ulkoilmakonsertissa.

Juuri nyt

Joutsniemi Leivonmäen kansallipuistossa ilmasta kuvattuna

Suositut nähtävyydet & maamerkit