Kesän opastetut yleisökierrokset Jyväskylässä 2022

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Suosiota vuosittain keräävät Jyväskylän opastetut yleisökierrokset ovat jälleen täällä! Alvar Aallosta ja Wivi Lönnistä vanhalle hautausmaalle – tervetuloa kesän mielenkiintoisimmille retkille ammattitaitoisen oppaan seurassa! Kesän opastetut yleisökierrokset sijoittuvat tänä vuonna heinä- ja elokuulle. ja kierroksia järjestetään joka viikko. Kävely- ja bussikierrosten aikataulut ja kierroskuvaukset löytyvät alta!

Lipunmyynti avautuu pian!

LIPUT

Lipunmyynti avautuu pian!

KIERROSTEN AIKATAULUT

Heinäkuu

La 2.7. klo 14  Keskustan kävelykierros

Ma 4.7. klo 18  Aalto Andante -kävelykierros
Ti 5.7. klo 12  Wivi Lönn ja Hanna Parviainen – oman aikansa lasikaton rikkojat, bussikierros
To 7.7. klo 18  Vanha hautausmaa: Naisten vuoro, kävelykierros
La 9.7. klo 14  Wivi Lönn 150 vuotta -kävelykierros

Ma 11.7. klo 18  Wivi Lönn 150 vuotta -kävelykierros
To 14.7. klo 18  Vanha hautausmaa: Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia, kävelykierros
La 16.7. klo 14  Keskustan kävelykierros

Ma 18.7. klo 18  Aalto Andante -kävelykierros
Ti 19.7. klo 12  Aalto Bravo -bussikierros
To 21.7. klo 18  Vanha hautausmaa: Naisten vuoro, kävelykierros
La 23.7. klo 14 Aalto Andante -kävelykierros

Ma 25.7. klo 18  Wivi Lönn 150 vuotta -kävelykierros
To 28.7. klo 18  Vanha hautausmaa: Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia, kävelykierros
La 30.7. klo 14  Wivi Lönn 150 vuotta -kävelykierros

 

Elokuu

Ma 1.8. klo 18  Aalto Andante -kävelykierros
Ti 2.8. klo 12  Wivi Lönn ja Hanna Parviainen – oman aikansa lasikaton rikkojat, bussikierros
La 6.8. klo 14  Keskustan kävelykierros

Ma 8.8. klo 18  Wivi Lönn 150 vuotta -kävelykierros

KIERROSTEN KUVAUKSET

Keskustan kävelykierros

Harjun ja Jyväsjärven suojissa kasvaneeseen Jyväskylän keskustaan on helppo tutustua kävellen. Kierroksellamme kuulet muun muassa, miten kärrytiestä kehittyi palkittu kävelykatu, markkinapaikasta Kirkkopuisto ja ensimmäisestä suomenkielisestä opettajaseminaarista monialainen yliopisto. Näemme vanhoja puu- ja kivitaloja sekä modernia arkkitehtuuria, unohtamatta lukuisia arkkitehti Alvar Aallon rakennuksia.

Lähtö: Aren aukio, Puistokatu 2.
Kesto: 1,5 tuntia

Kuva: Julia Kivelä

Aalto Andante -kävelykierros

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto Andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Lähtö: kävelykadun kompassilta (Kauppakadun ja Asemakadun risteys).
Kesto: 1,5 tuntia

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen – oman aikansa lasikaton rikkojat -bussikierros

150-juhlavuotensa myötä arkkitehti Wivi Lönn on noussut yhä suuremman yleisön tietoisuuteen. Wivi Lönn oli ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti, jolla oli oma toimisto. Myös Wivin hyvä ystävä Hanna Parviainen rikkoi lasikattoja ryhtyessään johtamaan Säynätsalon tehtaita 1920-luvun puolivälissä. Hänestä tuli samalla maan ensimmäinen naispuolinen kauppaneuvos. Kierroksella kuulemme tarinoita molempien naisten elämästä, ystävyydestä ja matkoista. Näemme myös Wivin suunnittelemia rakennuksia ja Hannan aikaansaannoksia Säynätsalossa.

Lähtö: Kaupunginteatterin edusta
Kesto:
 2,5 h

Kuva: Luova toimisto Visual Friday Oy

Vanhan hautausmaan kävelykierros

Teema 1: Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia -teemalla
Jyväskylän ja koko Suomen kulttuurihistoriaan vaikuttaneiden henkilöiden haudat muistuttavat meitä erityisesti kaupungin kouluhistoriasta. Kierros painottuu opettajiin, kasvatustieteen ammattilaisiin, oppikirjojen laatijoihin sekä kuvataiteen, musiikin ja kirjallisuuden merkkihenkilöihin. Aiheet vaihtelevat kanteleensoitosta Kalevala-koruihin ja kuorolauluun.

Teema 2: Naisten vuoro
Naiset ovat kaupunkimme historian eri vaiheissa toimineet sekä näkyvinä että taustalle jääneinä vaikuttajina. Kierroksen päähenkilöinä ovat naiset, jotka ansaitsevat tulla mainituiksi joko omien meriittiensä ansioista tai joiden puolisoiden teot ja toimet ovat saaneet tilaa julkisuudessa. Joka tapauksessa tällä kertaa mainitaan naiset ensin.

Lähtö: Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta.
Kesto: 1,5 tuntia

Kuva: Tarja Ylitalo

Wivi Lönn 150 vuotta -kävelykierros

Wivi Lönn syntyi Tampereella 1872 ja opiskeli Helsingissä Polyteekissä arkkitehdiksi, Hän perusti ensimmäisenä naisarkkitehtina oman toimiston. 1900-luvun alussa hän muutti Jyväskylään omien sanojensa mukaan työrauhaa etsimään. Täällä hän jatkoi itsenäistä arkkitehdin uraansa ja suunnitteli mm. Puistokoulun sekä lukuisia yksityiskoteja, joista monet sijaitsivat hänen oman kotinsa läheisyydessä nykyisen Wivi Lönninkadun tuntumassa. Kierroksella tutustumme Seminaarinmäen etelänpuoleiseen huvilakaupunginosaan ja siellä sijaitseviin Wivin Lönnin jugendvaikutteisiin töihin. Samalla kuulet arkkitehdin elämänvaiheista sekä Lönnin ja tehtailija Hanna Parviaisen yhteisistä projekteista ja matkoista.

Lähtö: Lounaispuiston ylätasanne, Seminaarinkatu 34
Kesto: 1,5 h

Kuva: Julie Weien Forøy

Aalto Bravo -bussikierros

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto Bravo -bussikierroksella, jolla tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka on palautettu lähelle alkuperäistä 1920-luvun asua. Paluumatkalla ajamme vielä Ruusupuiston alueen kautta ja halukkailla on siellä mahdollisuus jäädä pois bussista ja tutustua omakustanteisesti Aallon suunnittelemaan Keski-Suomen museoon. Viereinen Alvar Aalto -museo avataan peruskorjauksen jälkeen vuonna 2023.

Lähtö: Kaupunginteatterin edusta
Kesto:
 2,5 tuntia

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Lipunmyynti kesän opastetuille yleisökierroksille avautuu pian

Etkö löytänyt sopivaa kierrosta tai ajankohtaa?

Henkilö kuvaamassa Muuramen kirkkoa sisältä

Tilaa yksityiskierros

Kaksi henkilöä kävelee Nikolainkulma-nimisen rakennuksen edessä Jyväskylän keskustassa.kuva: Julia

Lähde omatoimikierrokselle

Wivi Lönnin koti ja iso piha-alue edestäpäin kuvattuna.

Wivi Lönn 150 -juhlavuoden kierrokset