3h pikataival

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Onko sinulla vain muutama tunti aikaa nauttia ihanasta kaupungistamme? Ralleistakin tunnettu Jyväskylä tarjoaa sinulle ainutlaatuisen pikataipaleen kulttuurin hengessä. Muutaman tunnin sisällä ehdit nähdä Jyväskylän tunnistettavat maamerkit, aistia yliopistokaupungin tunnelmaa, viihtyä museoissa ja vierailla aistit herättävässä Toivolan vanhassa pihassa, keskustan sykettä ja sataman leppoisaa tunnelmaa unohtamatta. Museokaupoista ja Toivolan vanhalta pihalta saat myös kätevästi hankittua tuliaiset kotiinviemisiksi.

Kierrä pikataipaleen kohteita omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana täältä.

Kohteet

Harju & Vesilinna

Ihantolantie 5, 40100  Jyväskylä
p. 010 439 3000 (Ravintola Vesilinna)

Yliopiston-, Harju- ja Pitkäkadun ympäröimä Harju on 1800-luvun lopulta lähtien ollut kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualuetta urheilukenttineen, pururatoineen, kesäteattereineen ja vappuperinteineen. Gummeruksenkadun päästä kohti Vesilinnaa johtavat ”Neron portaat” ovat varmaankin yksi kaupungin valokuvatuimmista kohteista. Harjun laella sijaitseva Café & Restaurant Vesilinna rakennettiin 1953 arkkitehti Olavi Kivimaan suunnitelmien mukaan. Vesilinnan näköalatasanteelta avautuvat komeat maisemat joka puolelle kaupunkia ja kauas ympäristöön. Näköalatasanteelle on vapaa pääsy ravintolan aukioloaikoina. Café & Restaurant Vesilinnan aukioloajat löydät täältä.

Suomen käsityön museo

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
p. 014 266 4370

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka edistää käsityötä ammattina, taiteena ja harrastuksena. Osana käsityön museota toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Lisäksi museossa on museokauppa, josta löytyy laaja valikoima ainutlaatuisia käsityötuotteita. Kauppa on avoinna museon aukioloaikoina, myös sunnuntaisin. Lisätietoa Suomen käsityön museosta, aukioloista ja pääsymaksuista löydät täältä.

Jyväskylän taidemuseo

Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä
p. 014 266 4391

Jyväskylän taidemuseo on Keski-Suomen aluetaidemuseo, jonka toiminnan painopisteitä ovat keskisuomalainen kuvataide, suomalainen ja kansainvälinen taidegrafiikka, taidevalokuva ja kokoelmiin liittyvä kotimainen ja ulkomainen taide. Lisätietoa Jyväskylän taidemuseosta, aukioloajoista ja pääsymaksuista löydät täältä.

Kirkkopuisto

Seurakuntamestari p. 050 549 7043.

Kirkkopuisto on yksi Jyväskylän vanhimmista puistoista. Jyväskylän kaupunginkirkko rakennettiin silloisen toriaukion keskelle vuonna 1880 ja siitä tuli Keski-Suomen ensimmäinen kivikirkko. Kulttuurisesti ja historiallisesti arvokas puisto koki massiivisen peruskunnostuksen 2000-luvun alussa. Nykyään Kirkkopuisto onkin kaupunkilaisten vihreä keidas – kaunis ja suosittu kohtaamispaikka keskellä kaupunkia. Kaupunginkirkko on avoinna ke-pe klo 11-14.

Toivolan vanha piha

Cygnaeuksenkatu 2, 40100 Jyväskylä

1800-luvun lopun käsityöläispiha Jyväskylän keskustassa on herännyt uuteen loistoonsa ja tarjoaa elämyksellisen kohtaamispaikan kaupunkikulttuurista, hyvästä ruoasta ja juomasta, taiteesta, designista, käsityöläisyydestä ja historiasta nauttiville. Vuonna 2010 tontille siirretyt Keski-Suomen museon käsityöläiskodit ovat vanhimpia edelleen pystyssä olevia jyväskyläläistaloja. Kuparisepän talo ja Puusepän talo ovat toimineet museona 1950-luvun puolivälistä saakka. Ne ovat harvinaisia esimerkkejä pienen puutalokaupungin, Jyväskylän, vanhimmasta rakennustavasta ja 1800-luvun asumisesta. Vapaa pääsy. Lue lisää Toivolan vanhasta pihasta täältä.

Wivi Lönnin talot

Seminaarinkatu 32, 40100 Jyväskylä (Rehtoraatti & Kirjastonhoitajan talo)

Wivi Lönn on Tampereella syntynyt Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, joka veljensä houkuttelemana muutti vuonna 1911 Jyväskylään. Hän asettui asumaan Älylässä (nyk. Jyväskylän Mattilanpellon kaupunginosassa) sijaitsevaan itse piirtämäänsä asuintaloon vuonna 1911. Lisäksi hän on suunnitellut mm. Mattilan kaupunginosaan toistakymmentä rakennusta, joista esimerkiksi Puistokoulu on edelleen toiminnassa oleva alakoulu. Wivi Lönnin suunnittelemat kohteet löytyvät seuraavista osoitteista: Seminaarinkatu 32, Seminaarinkatu 30, Seminaarinkatu 26, Vapaudenkatu 25, Hämeenkatu 3, Hämeenkatu 4, Seminaarinkatu 18.

Jyväskylän Seminaarinmäen kampusalue

Seminaarinkatu 15, 40100 Jyväskylä
p. 014 260 1211 (vaihde)

Seminaarinmäen kampus kuuluu Suomen kauneimpiin ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisimpiin yliopisto-alueisiin. Seminaarinmäellä on nähtävissä seminaarin, korkeakoulun ja yliopiston monet rakennusvaiheet. Seminaarinmäelle valmistui puutarhuri Jernströmin suunnitelman pohjalta Seminaarinpuisto vuonna 1883. Alueella on myös Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Pienen Seminaarinmäen kävelyn aloituspaikaksi sopii Yliopistoportti -veistos yliopiston kirjaston vieressä (vastapäätä Rehtoraattia, Seminaarinkatu 15).

Aalto2 -museokeskus

Alvar Aallon katu 7, 40100 Jyväskylä
p. 044 790 9827

Aalto2 on arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön ainutlaatuinen kohtaamispaikka Jyväskylässä, joka toteuttaa Aallon toiveen eri taiteenalojen yhteisestä foorumista. Se yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon. Aalto2:ssa yhdistyvät luontevasti taide ja tiede, kulttuuriympäristö, arkkitehtuuri ja muotoilu. Museokeskus tarjoaa kiinnostavan ja monikerroksisen näyttelyohjelmiston sekä uutta tapahtumatarjontaa eri kohderyhmille. Lisätietoa Aalto2 -museokeskuksesta, aukioloajoista ja pääsymaksuista löydät täältä.

Lutakon satama

Satamakatu 8, 40100 Jyväskylä

Jyväsjärven rannalla Lutakossa, aivan kaupungin keskustassa sijaitsee Suomen elämyksellisin satama. Satama on Päijänteen pohjoisin matkustajasatama, josta on matkustajalaivaliikennettä Lahteen, Jämsään, Suolahteen ja Viitasaarelle. Satama jää n. 13 kilometrin mittaisen, Jyväsjärveä kiertävän Rantaraitin varrelle, ja tästä syystä siitä onkin tullut kaupunkilaisten suosima vapaa-ajanviettopaikka. Vuonna 2022 kesällä sataman kruunaa upea sataman Viilu, jossa voi rentoutua ja herkutella ympäri vuoden.

Muuta kiinnostavaa

Alvar Aallon kohde, Säynätsalon kunnantalo ulkopuolelta

Alvar Aalto -teemaiset kierrokset

Ilmakuva Harjun laella sijaitsevasta Vesilinnasta.

Suosituimmat nähtävyydet & maamerkit

Kaksi henkilöä kävelee Nikolainkulma-nimisen rakennuksen edessä Jyväskylän keskustassa.kuva: Julia

Jyväskylän keskusta-alue