Jyväskylän maamerkit -reitti

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Jokaisella kaupungilla on omat maamerkkinsä, tunnistettavat rakennuksensa tai monumentit, jotka matkailija haluaa kaupungissa vieraillessaan nähdä ja kokea. Jyväskylässä matkailijoita tervehtivät muun muassa upeasti valaistu Kuokkalan silta, Harjun Vesilinna ja urheilijalegenda Matti Nykäsen hyppyrimäki. Monet Jyväskylän maamerkeistä hehkuvat varsinkin pimeään vuodenaikaan, sillä monet niistä ovat myös valotaideteoksia.

Käy katsomassa Jyväskylän maamerkkejä omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana täältä.

Kohteet

Kuokkalan silta

Siltakatu, 40520 Jyväskylä

Kuokkalan silta on yksi Jyväskylän tunnetuimpia maamerkkejä, joka tervehtii kaupunkiin saapujaa monella suunnalla. Poikkeuksellisen upeasti valaistu silta on iltahämärässä kuin taideteos. Silta on 480 metriä pitkä, ja se yhdistää Jyväskylän keskusta-alueen Lutakon kautta Kuokkalan kaupunginosaan. Sillan ali kulkee laivaväylä Päijänteeltä Lutakon satamaan. Sillan Lutakon-puoleisessa päässä riippuu Seppo Uuranmäen Keinuja-taideteos, jota saattaa ensi näkemältä helposti luulla oikeaksi ihmiseksi.

Matti Nykäsen hyppyrimäki

Hyppyritie 131, 40630 Jyväskylä

Jyväskylän Laajavuoressa sijaitsee mäkihyppystadion, joka koostuu viidestä hyppyrimäestä. Yksi näistä mäistä on nimetty menestyksekkään jyväskyläläisen mäkihyppääjän Matti Nykäsen mukaan ja sitä kutsutaan ’Nykäsen mäeksi’ tai ’Nykäsen hyppyriksi’. Mäki otettiin käyttöön vuonna 1965, ja se sai nykyisen nimensä, kun Nykänen voitti kolme kultamitalia Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988. Hiljattain Nykäsen mäki sai upean pysyvän valaistuksen, joka toimii kauniina kunnianosoituksena Matti Nykäsen muistolle. Valaistus on ohjelmoitava, joten sitä voidaan muokata erilaisten tapahtumien ja juhlapäivien mukaan. Perusvalaistuksen nimi on ’Hyppääjä’, ja siinä näyttävä turkoosinsininen valo nousee hyppytorniin, siirtyy hyppypaikalle ja laskeutuu mäen alas. Tämän jälkeen valaistus muuntautuu elävästi muistuttamaan revontulien ja lumisateen tunnelmaa. Kesällä voit poiketa mäen juurella sijaitsevassa mäkikahviossa tai käydä ihailemassa upeita panoraamanäkymiä näköalatornista, jota ylläpitää Jyväskylän Hiihtoseura Ry.

Neron portaat

Yliopistonkatu 18, 40100 Jyväskylä

Kiviset Neron portaat, jotka nousevat Harjun laelle, ovat yksi Jyväskylän ikonisimmista nähtävyyksistä. Nämä vahvat portaat rakennettiin työllistämisprojektina vuonna 1925, ja ne saivat nimensä tuolloisen kaupungininsinöörin, Oskar Neron, kunniaksi. Portaat kohoavat kohti kaupungin keskustaa ja ovat edelleen suosittu vierailukohde.

Harju ja näkötorni

Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä

Harju on metsäinen harjumuodostelma keskellä Jyväskylän kaupunkia, ja sen huipulla sijaitseva Vesilinna näkötorneineen toimii tunnettuna maamerkkinä, joka näkyy ympäri kaupunkia. Harju tarjoaa kaupunkilaisille ympärivuotisen ulkoilu- ja virkistyspaikan, toimien vihreänä ja rauhallisena keitaana aivan keskustan tuntumassa. Vesilinnan näkötornissa sijaitsee Luontomuseo ja Ravintola Vesilinna, jonka aukioloajat kannattaa tarkistaa heidän omilta verkkosivuiltaan. Kesäisin Harjun huipulla ja rinteillä kohtaavat niin paikalliset lenkkeilijät kuin matkailijat, jotka saapuvat ihailemaan upeita näkymiä. Harjun laelle johtavat kiviset Neron portaat, jotka ovat yksi Jyväskylän tunnetuimmista nähtävyyksistä. Nämä massiiviset portaat, jotka rakennettiin työllistämisprojektina vuonna 1925, saivat nimensä kaupungininsinööri Oskar Neron mukaan ja nousevat kaupungin keskustan suunnalta. Tarkista tornin aukioloajat täältä. 

Kuokkalan vesitorni

Survontie 37, 40520 Jyväskylä

Kuokkalan korkealta kohoava vesitorni muodostaa vaikuttavan näkymän Lutakon rannalta. Tämä vesitorni kuuluu yli sataan pysyvästi valaistuun kohteeseen Jyväskylässä. Monet huomaavat erityisesti pimeällä, että vesitornissa on ufomaisia piirteitä.

Jyväskylän kaupunginkirkko ja Kirkkopuisto

Kirkkopuisto, 40100 Jyväskylä

Kirkkopuisto on yksi Jyväskylän vanhimmista puistoista, ja sen rakentaminen aloitettiin jo 1800-luvun alussa. Alun perin Kirkkopuisto toimi kaupungin torialueena vuonna 1837 perustetussa kaupungissa, ja kauppatori sijaitsi siellä aina 1930-luvulle saakka. Vuonna 1880 valmistunut Jyväskylän kaupunginkirkko, joka suunniteltiin arkkitehti L.I. Lindqvistin toimesta, nousi toriaukion keskelle ja oli Keski-Suomen ensimmäinen kivikirkko. Kirkkopuisto on osa valtakunnallisesti merkittävää kaupunkiympäristöä ja kulttuurisesti sekä historiallisesti arvokasta kokonaisuutta. 2000-luvun alussa se koki mittavan kunnostuksen ja on nyt kaupunkilaisten vihreä keidas keskellä kaupunkia, suosittu paikka piknikille kesällä ja jouluvalojen ihailuun jouluna.

Ylistön silta

Ylistön silta, 40500 Jyväskylä

Ylistön silta on kävely- ja pyöräilytie, joka kulkee Jyväsjärven yli Mattilanniemestä Ylistönmäelle. Sillan pituus on 208 metriä, ja se valmistui vuonna 1991. Ylistön silta on yksi Jyväskylän vaikuttavimmista valaistukohteista, ja sen valo näkyy kauas Lutakon satamaan saakka.

Jyväskylän kaupungintalo

Vapaudenkatu 32, 40100 Jyväskylä

Vuonna 1899 valmistunut Jyväskylän kaupungintalo sijaitsee Vapaudenkatu 32:ssa, kirkkotorin reunalla, ja se on osa Carl Ludvig Engelin suunnittelemaa ruutuasemakaavaa. Rakennus, joka on Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema uusrenessanssityylinen mestariteos, oli aikoinaan kaupungin suurin rakennushanke. Siinä toimivat muun muassa maistraatti, raastuvanoikeus, rahatoimikamari, kirjasto, lukusali, Suomen pankki ja huutokauppakamari. Rakennukseen luotiin myös tiloja yhdistyksille ja seuroille, ja siellä avattiin odotettu kaupunkilaisten juhlasali ja ravintola. Jyväskylän kaupungintalo on harvoja 1800-luvulta säilyneitä rakennuksia Jyväskylän keskustassa ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön yhdessä Jyväskylän Kirkkopuiston ja hallintokeskuksen kanssa.

Huom! Kaupungintalolle ei ole pääsyä Kirkkopuiston rakennustyömaan aikana, jonka odotetaan valmistuvan kesän 2024 lopulla.

Sataman kärki

Satamakatu 10, 40100 Jyväskylä

Sataman Viilu
Sataman Viilu on ainutlaatuinen rakennus, joka sulauttaa perinteisen ja ekologisen hirsirakennusmateriaalin nykyaikaiseen designiin ja toiminnallisuuteen. Sen veistoksinen, hiiltynyt puupinta kohtaa lämpimän, vaalean hirren, luoden näyttävän kontrastin. Maisemaan sopivan maamerkkirakennuksen muoto näyttää erilaiselta joka suunnasta. Sataman Viilu edustaa modernia hirsiteknologiaa ja ilmastoviisasta rakentamista, ja siellä sijaitsevat ravintola ja saunamaailma. Tutustu Sataman VIilun palveluihin täällä. 

Alvar Aallon vene
Alvar Aallon vuonna 1954–55 suunnittelema vene ”Nemo propheta in patria” on nähtävillä Jyväskylän Lutakon satamassa. Veneen nimi kuvastaa sanontaa ”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”. Vene, joka oli alun perin tarkoitettu Aallon ja hänen vaimonsa kesämatkoille, on 10 metriä pitkä, 2,5 metriä leveä ja valmistui vuonna 1955. Vene kuuluu Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan ja sitä on restauroitu monin tavoin. Alvar Aalto -museo on toteuttanut veneen yhteyteen pienoisnäyttelyn, ja sen venesuojan suunnittelusta vastasi Sweco pääsuunnittelijanaan SAFA Tapani Tommila. Satamakärkeä ja venesuojaa ympäröivän terassin suunnittelusta vastasi WSP.

Jyväskylä kirjaimet

Lutakon satamapuisto, 40100 Jyväskylä

Jyväskylän Lutakon satamapuistosta löytyvät jättikokoiset kirjaimet ovat suosittu maamerkki ja kuvauskohde. Puolitoista metriä korkeista kirjaimista muodstuvan penkin taustalla näkyvät Jyväsjärvi, Mattilanniemen rakennuksia ja Ylistönsilta.

 

Suuri Kompassi

Promenadi, 40100 Jyväskylä

Markku Hakuri: Suuri Kompassi, 1991, Rantaväylän vierusta, Lutakon sataman jälkeen. Suuri Kompassi on huomiota herättävä maamerkki Jyväsjärven rantaraitilla. Se edustaa maan ja veden välistä tasapainoa. Nimensä mukaisesti Kompassi osoittaa kohti neljää pääilmansuuntaa. Tämä temppeliä muistuttava arkkitehtoninen teos kuvastaa ajan jatkuvaa kulkua sekä ihmiskunnan halua hallita maailmaa. Kompassilla onkin osuva sijainti järven rannalla, jossa kaksi maailmaa elää rinnakkain: elinympäristöstään kamppaileva luonto ja ihmisten muokkaama kaupunki.

 

Taulumäen kirkko

Lohikoskentie 2, 40200 Jyväskylä

Taulumäen kirkko valmistui vuonna 1929 suunnittelija Elsi Borgin johdolla. Tämä uusklassinen pitkäkirkko sisältää ainutlaatuiset kaksikerroksiset lehterit, tuettuna pilareilla, jotka ovat Keski-Suomen ainoat laatuaan. Kirkon kuoriosassa on pieni, kahdeksankulmainen sakaristo pohjoisella puolella ja ovaalinmuotoinen kastekappeli eteläisellä puolella, joka saa valoa kattoikkunasta. Taulumäen kirkko oli arkkitehti Elsi Borgin suunnittelema ja merkittävä teos 1920-luvun suomalaisessa rakennustaiteessa, ja se oli myös Suomen ensimmäinen naisen suunnittelema kirkko.

 

Tanssisali Lutakko

Lutakonaukio 3, 40100 Jyväskylä

Tanssisali Lutakko on rock-klubi, joka sijaitsee Jyväskylässä Lutakon alueella. Sitä hallinnoi Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys, eli Jelmu. Kiinteistö kuuluu keskinäiselle kiinteistöyhtiölle, jonka omistajina ovat Jelmu, Youth Against Drugs ja Kauko Sorjosen säätiö. Lisäksi Tanssisali Lutakossa toimii panimoravintola Taproom & Bottleshop Hiisi sekä monia taiteilijoita.