Kehä Siniset

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Kehä Siniset eli Jyväskylän keskustaa ympäröivien Jyväsjärven, Palokkajärven ja Tuomiojärven ympäri kiertävät maisemareitit ovat parhaimmillaan pyörän selässä. Pumppaa pyörän renkaat ja nappaa täältä vinkit matkan varrelle!

Kehä Sinisten reittejä pääset seuraamaan helposti mobiilisovelluksen avulla.

Rantaraitti Jyväsjärven ympäri

Rantaraittia kiertäessä näet kauniin Jyväsjärven loistossaan lähes koko reitin ajan. Nähtävissä on jatkuvasti kaunista järvimaisemaa, maamerkkejä ja tunnettuja kulttuurikohteita, mikä tekee reitistä sekä ainutlaatuisen että miellyttävän.

Reitti kulkee monen erilaisen alueen läpi. Lutakon asuinalueella on järvimaiseman lisäksi nähtävissä puistoja ja uimarantaa. Tämän jälkeen saavutaan satamaan, jossa kesäaikaan on mahdollisuus ihailla risteily- ja ravintolalaivoja ja pysähtyä vaikka jätskille. Seuraavana saavutaan Mattilanniemen ja Ylistönmäen kampusalueille, jossa hienoin nähtävyys on ehdottomasti Ylistönmäen silta. Kampusalueiden jälkeen suunnataan kohti Ainolaa, josta nähdäänkin jo reitin aloituspiste vastarannalla ja Kuokkalan silta, joka näkyy myös ison osan matkasta. Ainolasta seuraavana on sitten vuorossa Suuruspää ja Kuokkalanpelto, jossa maisemaa koristaa erityisesti Sulkurannan siirtolapuutarha. Kuokkalanpellon jälkeen vuorossa on Väinölä, jossa erikoisuutena on Äijälänsalmen vanha silta. Loppumatka mennäänkin sitten aivan järven vierellä takaisin kohti kaupunkia, minkä jälkeen saavutaan lopulta takaisin Lutakkoon.

Tuomiojärven maisemareitti

Tuomijärven reitin varrelta löydät monta kaupunkilaisten suosimaa uimarantaa, kuten Viitaniemen uimarannan suurine puistoalueineen, Tuomiojärven uimarannan ja sen kattavat palvelut, Haukkalan uimarannan Kortepohjassa sekä Rantueen uimarannan Mannilan kaupunginosassa.

Luonnossa liikkumisesta nauttivan kannattaa matkan varrella poiketa Haukanniemen luonnonsuojelualueen metsiin, jossa risteilee useita polkuja aina niemen kärjestä löytyvälle nuotiopaikalle saakka. Luontopolku on noin 2,5km mittainen ja lähtöpaikka on Wilhelm Schildtin kadun pohjoispäädyssä. Tuomiojärven pohjoispäädystä on puolestaan Vaaraisensuon luonnontilaisena säilynyt suoalue. Lintuja ja kauniita järvimaisemia pääsee bongaamaan Rautpohjanlahden perinteiseltä lintutornilta sekä Eeronlahden lintulavalta, jonne pääsee pyörätuolilla.

Aktiviteetteja kaipaava voi matkan varrella poiketa joko Laajavuoreen tai Tavinsulalle. Laajavuoresta löytyy Laajiksen hiihtokeskus, seikkailupuisto, leirintäalue sekä Laajavuoren kylpylähotelliTavinsulka puolestaan tarjoaa erilaisia aktiviteetteja kanooteilla, kajakeilla ja SUP-laudoilla, sekä valmiita retkeilyvaihtoehtoja ja ohjelmapaketteja.

Palokkajärven maisemareitti

Reitti kulkee tässä kohtaa Palokkajärven länsipuolella moottoritien ja järven välissä, aivan järven vieressä, jolloin näkymä on mitä mahtavin. Reitti on myös tässä kohtaa pelkkää suoraa noin 3 kilometriä, mikä tekeekin tämän osan reitistä varsin vauhdikkaan.

Seuraavaksi saavutaan järven pohjoispäähän, jossa matkan varrella nähdään mm. Palokan liikuntapuisto ja Pappilan uimaranta. Järven itäpuolella suunnataan Palokan keskustan ja Ritoniemen kautta järven eteläpäähän, jossa loppumatka onkin mukavan metsäistä hiekkatietä rauhallisella Lohikosken alueella. Loppumatkan huipennuksena onkin sitten Tourujoen ylitys ja sen vierellä kulkeva hiekkatie, jota voi seurata aina Kankaan alueelle asti.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Henkilö kävelee Haikankärjellä Saarijärvellä

Luonto & retkeily

Näkymä kaupunkiin Kanavuoren päältä.

Näköalapaikkoja

Aikuinen taluttaa pyöräänsä ja lapsi pyöräilee

Pyöräily & lenkkeily