Lapsiperhereitti (kesäisin)

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Lapsiperheiden iloksi kaupunkialueella löytyy virikkeitä ja elämyksiä niin seikkailijoille kuin tutkimusmatkailijoille. Vehreät toiminnalliset puistot ja viihtyisä uimaranta aktiviteetteineen antavat vauhtia päivän ohjelmaan. Mielenkiintoiset museot johdattelevat tutkimaan niin luonnon kuin kädentaidon ihmeitä. Ilmaiseksi tai pienellä rahalla kaupungista löytyy paljon hupia koko perheelle.

Kierrä Lapsiperhereitin kohteita omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana klikkaamalla tästä.

Huolettoman päivän voi aloittaa esimerkiksi kaupungin keskustaa reunustavalta Harjun ulkoilualueelta. Harjun laelle voi kivuta pitkin Neron portaita ja alueella viihtyy vaikkapa Keski-Suomen luontomuseossa tai Vesilinnan kahvila-ravintolassa. Näköalatornista voi ihailla keskustan yli avautuvia jylhiä maisemia maksutta.

Lasten kanssa touhua riittää keskustan kainalossa sijaitsevissa Mäki-Matin perhepuistossa ja Viitaniemen liikennepuistossa. Mäki-Matista löytyy monenlaisia leikkirakennelmia, näyttämökatsomo, pallokenttä sekä grilli, istuskelupenkkejä ja -nurmikoita retkeilyhetkiä varten. Kesäisin liikennepuistossa tarjolla polkuautoilun ja -pyöräilyn hurmaa minikokoisessa liikenneympäristössä. Pienten kuljettajien käytössä on maksuton harjoittelurata liikennevaloineen ja biokaasun tankkausasemineen. Puiston varusteena ovat lainattavat, erikokoiset polkuautot ja pyöräilykypärät. Kesän toiminta-aikoina puistossa on aikuiset ohjaajat.

Hieman varttuneemmat lapset voivat koetella ketteryyttään Kangaslammen toimintapuiston yhteyteen rakennetulla Suomen ensimmäisellä parkouralueella. Alue on vapaasti kaikkien käytettävissä. Puistosta löytyy kaiteita, telineitä ja luonnonkivipaasia. Alueen rakentamiseen on sovellettu leikkipuistovälineiltä vaadittuja turvanormeja ja koko alueelle on asennettu kumialusta.

Vauhdikkaiden seikkailujen lomassa on hyvä suunnata huilaamaan Tuomiojärven uimarannalle tai seurakunnan nuorisotyön ylläpitämälle kesämökille. ”Kaikkien kaupunkilaisten kesäkodilla” voi viettää mukavaa päivää luonnon helmassa. Saari toimii avoimien ovien periaatteella lähimmäisiä ja luontoa kunnioittaen.

Kierrä Lapsiperhereitin kohteita omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana klikkaamalla tästä.

Kohteet

Mäki-Matin perhepuisto

Oikokatu 7, 40700 Jyväskylä
www.pikku-matti.net

Vuonna 1979 perustettu Mäki-Matin perhepuisto sijaitsee Oikokadulla Harjun kupeessa, keskustan välittömässä läheisyydessä. Mäki-Matin perhepuisto koostuu kahdesta puurakennuksesta sekä puiston ulkoilualueesta. Sisätiloista löytyvät leikkihuone, keittiö sekä wc:t. Piha-alueelta löytyy leikki- ja pelialueiden lisäksi mm. grillipaikka ja näyttämö. Perhepuiston tiloja voi vuokrata myös omaan käyttöön. Puisto on erittäin suosittu monien lapsiperheiden keskuudessa, sillä puistossa vallitsee lämmin ja yhteisöllinen ilmapiiri.

Puiston leluvaraston ja sisätilojen aukioloajat löytyvät täältä.

Harjun torni ja luontomuseo

Vesilinna, Ihantolantie 5, 40720 Jyväskylä
p. 040 805 4043
https://tiedemuseo.jyu.fi/fi/luontomuseo

Vesilinnaksikin kutsuttu Harjun torni on yhdistetty vesi- ja näkötorni. Olavi Kivimaan suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1953. Harjun torniin pääsee nykyään hissillä ihastelemaan neljään ilmansuuntaan avautuvia maisemia 34 metrin korkeudesta. Alakerrassa voi tutustua Keski-Suomen luontomuseoon, joka on yksi osa Jyväskylän yliopiston luonnontieteellistä osastoa. Luontomuseo esittelee Keski-Suomen luonnon monimuotoisuutta ja ympäristön suojelua, sekä tarjoaa mielenkiintoista tietoa koko perheelle! Museossa on perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

Vesilinnan näkötorniin sekä Keski-Suomen luontomuseoon on molempiin vapaa sisäänpääsy ympäri vuoden. Harjun tornin ja luontomuseon aukioloajat löydät täältä.

Viitaniemen liikennepuisto

Eeronkatu 15, 40720 Jyväskylä
https://www.jyvaskyla.fi/ymparisto/viheralueet/tutustu-viheralueisiin/muut-viheralueet/liikennepuisto

Jyväskylän Viitaniemessä sijaitseva liikennepuistossa viihtyy koko perhe. Liikennepuistossa pääsee opettelemaan liikennesääntöjä potkuautoilla huristellen. Puistosta voi lainata polkuautoja lapsille sekä kolmipyöräisiä perheen pienimmille. Myös vanhemmat pääsevät mukaan vauhtiin, sillä puistosta löytyy muutama kaksipaikkainen polkuauto. Lapset ovat liikennepuistossa vanhempiensa vastuulla. Muistathan ottaa kaikille autoileville omat kypärät mukaan, puistossa on kypäräpakko! Puistoon on vapaa pääsy.

Tarkista liikennepuiston aukioloajat täältä.

Tuomiojärvi ja Lehtisaari

Viitaniemi, 40720 Jyväskylä
www.lehtisaarenkesakoti.net/

Tuomiojärvi on yksi Jyväskylän alueella olevista järvistä. Tuomiojärven uimaranta on suosittu uimaranta Jyväskylässä. Kesä-heinäkuun uimaranta on päivittäin valvottu ja sen varustukseen kuuluu uimakaudella mm. laituri, kaksi laituritasoa, pukukopit, wc:t, pelastusvene ja -rengas, viisi rantalentopallokenttää sekä kioski. Uimarannalla on sekä hoidetut nurmi- että hiekkakentät.

Lehtisaari on Tuomiojärvellä sijaitseva Jyväskylän seurakunnan ylläpitämä kesämökki, jossa on kaikenlaista tekemistä kaiken ikäisille. Lehtisaaressa voi mm. uida vesijuoksuvöillä, saunoa, paistaa lettuja grillipaikalla, lainata kanoottia tai soutuvenettä, pelata erilaisia pelejä tai vain nauttia päivästä kioskin reilun kaupan kahvin kera!
Lehtisaaren aktiviteetit, sauna ja venekuljetus ovat kaikki maksuttomia.

Saaren vene noutaa Viitaniemen laiturista tasatunnein (pelastusliivit talon puolesta).

Parkour-puisto

Kaakkolammentie 7, 40340 Jyväskylä
https://www.jyvaskyla.fi/asuminen-rakentaminen-ja-liikenne/asuminen/kotikulmat-jyvaskylan-asuinalueet/huhtasuo

Kangaslammella sijaitsee Suomen ensimmäinen Parkour-puisto, jossa alueen välineet ja rakenteet on suunniteltu juuri parkour-harrastukseen sopivaksi. Alueelta löytyy mm. kaiteita, telineitä ja luonnon kivipaasia. Koko alueelle on asennettu kumialusta harjoittelun turvallisuuden lisäämiseksi. Ideoita puiston rakentamiseen on haettu Keski-Euroopasta saakka.

Parkour-puisto on kaikkien perheen hurjapäiden vapaassa käytössä.

Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
p. 014 266 4370
www.craftmuseum.fi

Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus sijaitsee aivan keskustassa kävelykadulla. Museossa pääsee itse valitsemaan mitä haluaa tehdä ja kokea. Esimerkiksi museon AvoinPAJA:an voi suunnata luomaan jotain uutta omilla käsillä, jolloin vain mielikuvitus on rajana, aistitilassa voi taas tutustua käsityön maailmaan kaikilla aisteilla. Suomen käsityön museossa voit ihastella niin perusnäyttelyitä kuin vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. Museossa riittää tekemistä koko perheelle!

Suomen käsityö museon yhteydessä toimii Suomen kansallispukukeskus, joka esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja ja muuta perinteistä pukeutumista. Suomen kansallispukukeskus järjestää näyttelyitä, näytöksiä, työpajoja sekä erilaisia tapahtumia ja opastuksia ympäri vuoden.

Katso museon aukioloajat ja pääsymaksut täältä.

Ysitien Lemmikki

Palvaniementie 2, 41450 Leppälahti
p. 0400 545 255
http://www.ysitienlemmikki.fi/

Eläinpuisto Ysitien lemmikki on tarjonnut iloa ja elämyksiä jo vuodesta 1982 lähtien. Puisto on mainio kohde etenkin lapsiperheille, mutta tervetulleita ovat kaikki eläimistä kiinnostuneet.

Puiston eläimiin kuuluvat mm. kissa, poni, laamoja, aasi, lampaita, vuohia, ankkoja, pupuja, riikinkukkoja, eri rotuisia kanoja, villisikoja, villasikoja, poroja ym.

Puuhapuisto Veijari

Puistotie 1, 43250 Kolkanlahti
p. 0400 621 663
https://puuhapuistoveijari.fi/

Puuhapuisto Veijari on nimensä mukaisesti aito puuhapuisto, jossa liikutaan ja temmelletään raikkaassa ulkoilmassa, luonnon sylissä. Lukuisten aktiviteettien lisäksi puiston sydämestä löytyy suuri joukko valloittavia eläimiä, sympaattinen Kappelilammen kesäkahvila sekä ravintolan herkulliset tarjoilut.

Maauimalan liikuntapuisto

Lukkoilantie 13A , 42100 Jämsä
https://www.himosjamsa.fi/maauimalan-liikuntapuisto/

Jämsän Maauimalan liikuntapuistossa on upeat liikkumis- ja virkistäytymismahdollisuudet tarjoava lähiliikuntapaikka. Kesähelteillä voi nauttia auringosta puiston nurmialueilla ja pulahtaa välillä uimaan. Lenkiltä voi piipahtaa kokeilemaan ulkokuntosalin laitteita tai lasten kanssa leikkikentälle. Liikuntapuistosta löytyy Suomen suurin ulkokäytössä oleva Bukk Off Ice- harjoittelurata jääkiekon, kaukalopallon ja salibandyn harjoitteluun.

Liikuntapuiston yhteydessä on myös tasapainoilutaitoja harjoittava Pump track-rata, jossa voi kurvailla esimerkiksi polkupyörällä, potkulaudalla tai rullalaudalla. Tien toisella puolella on lasten Liikennepuisto, jossa lapset pääsevät tutustumaan liikennesääntöihin ja harjoittelemaan ajotaitoja polkuauton ratissa

Nokkakiven huvipuisto

Nokkakiven puisto, Ruuhimäentie 3, 41400 Lievestuore
https://www.nokkakivi.fi/

Nostalgiaa ja vanhan ajan tivolitunnelmaa tarjoava Nokkakiven huvipuisto on perheen pienimpien suosikki. Puistossa pääsee nauttimaan mm. Maailmanpyörän ja muiden klassikkolaitteiden kyydissä. Rauhallinen ja turvallinen puisto on mitä parhain paikka päästää lapset valloilleen. Löytyypä Nokkakiven huvipuistosta myös Suomen ainoa aito pensaslabyrintti! Sesonkiaikoina puistoissa voi bongata puistoprinsessoja jotka toivottavat lapset perheineen viettämään huvipuistopäivää.

Muuta kivaa lasten kanssa matkustaville

Aikuinen ja lapsi laskevat vesiliukumäkeä Peurungassa

Lapsille

Lapsi ja aikuinen katsovat lentokonetta Suomen Ilmavoimamuseossa.

Kulttuuria lasten kanssa

Lapsia lasertaistelupeli Megazonessa.

Aktiivinen loma lasten kanssa