Puutarhat ja puistot -reitti

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Kaupunkialueen puutarhareitillä esitellään Jyväskylän monipuolisia ja kulttuurihistoriallisestikin merkittäviä viheralueita, puistoja ja puutarhakohteita.

Kierrä Puutarhat ja puistot -reitin kohteita omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana klikkaamalla tästä.

Puutarhareitti

Kaupungin tunnuskuvaksi nousseelta Harjulta aukeavat komeat maisemat Jyväskylän keskustan yli Jyväsjärvelle. 1800-luvun lopulta lähtien Harju onkin toiminut kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualueena urheilukenttineen, pururatoineen ja kesäteattereineen. Harjulta suunta kannattaa ottaa läheiselle Seminaarinmäen kampusalueelle, jossa sijaitsee vuodesta 1881 lähtien kukoistanut, Suomen ensimmäinen kansanopetuksellinen koulupuutarha.

Jyväskylän puutarhat ja puistot -reitiltä löytyvällä maakunnallisesti merkittävällä Survo-Korpelan tilalla voi aistia vanhan maalaismiljöön tuntua tai nauttia kesäteatterista. Tilan kupeesta löytyy pienviljelyalueen lisäksi omenatarha sekä maisemapelto, josta kaupunkilaiset voivat poimia yrttejä ja koristekasveja omaan käyttöön. Survo-Korpelan tilalta kävelymatkan päässä sijaitsee perinteikäs Sulkurannan siirtolapuutarha-alue, jossa kukoistaa 136 rakkaudella hoidettua puutarhapalstaa yhtenäisten tyyppipiirustusten mukaisesti rakennettuine mökkeineen.

Keskustan itälaidalla sijaitseva Tourujokilaakso on luonnonsuojelualue, jonka läpi kulkee tunnelmallinen luontopolku. Polulla on mittaa n. 700 metriä, joten kohde on oivallinen myös lapsiperheille.

Kotiinviemisiä puutarhurille löytyy Viherlandiasta. Vuodesta 1984 toimineella Suomen suurimmalla puutarhakeskuksella on pitkät perinteet puutarhatuotannossa. Sukutilaa on viljelty aina 1800-luvulta lähtien.

Reitti jatkuu ensin Harmoonitehtaan kauniille puutarhaterassille ja sen jälkeen Wivi Lönnin suunnittelemalle Kuokkalan Kartanolle, joka on suosittu ravintola. Kuokkalan Kartanon ympärillä on ihana puutarha.

Kuokkalasta siirrytään takaisin Tourujoelle. Tourujoen puiston jälkeen reitti jatkuu keskustan kohteiden kautta kohti Jyväsjärveä ja Lutakonpuistoa, jossa auringonottonurmi, ranta-aukio sekä järveen johtavat rantaportaat houkuttelevat vilvoittelemaan lämpimänä kesäpäivänä. Puiston nurmiaallokko muodostaa mielenkiintoisen maataideteoksen ja tekee ympäristötaiteesta kiinteän osan aluetta.

Kohteet

Harju

Ihantolantie 5, 40720 Jyväskylä
(Käynti Harjulle Yliopistonkadulta, Harjukadulta tai Pitkäkadulta)

Yliopiston-, Harju- ja Pitkäkadun ympäröimä Harju on 1800-luvun lopulta lähtien ollut kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualuetta urheilukenttineen, pururatoineen, kesäteattereineen ja vappuperinteineen. Gummeruksenkadun päästä kohti Vesilinnaa johtavat ”Neron portaat” ovat varmaankin yksi kaupungin valokuvatuimmista kohteista. Harjun laella sijaitseva Vesilinna rakennettiin 1953 arkkitehti Olavi Kivimaan suunnitelmien mukaan. Vesilinnan näköalatasanteelta avautuvat komeat maisemat joka puolelle kaupunkia ja kauas ympäristöön.

Seminaarinmäki ja kasvitieteellinen puutarha

Seminaarinkatu 15, 40014 Jyväskylä

Seminaarinmäki sijoittuu Jyväskylän Mattilanpellon kaupunginosaan, ja siellä sijaitsee Jyväskylän yliopiston vanhin kampusalue. Seminaarimäelle 1950–1970-luvulla nousseet rakennukset ovat arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia. Seminaarimäen kampusta on pidetty Suomen kauneimpana kampuksena, sen ympärillä toimii Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Kasvitieteelliseen puutarhaan kuuluvat myös Jyväskylän yliopiston uudet kampukset.

Survo-Korpela

Siltakatu 25, 40520 Jyväskylä
p. 040 776 4011
info(at)kartanopidot.com
www.kartanopidot.com

Survon tila sijaitsee Kuokkalassa, vain parin kilometrin päässä ydinkeskustasta. Survon tilalla on ollut toimintaa 1500-luvulta asti. Tilaa on isännöinyt vuosien aikana monet eri tahot, kuten Schaumanin vaneritehtaan toimitusjohtaja Bruno Krook vuosina 1922–1954. Vuosina 1946–1958 tila oli valtion koetilana erikoistuneena hevosjalostukseen ja karjanhoitoon. Vuodesta 1976 tilan isäntänä on kuitenkin toiminut Jyväskylän kaupunki. Survon tilan kaikki tämänhetkiset rakennukset ovat pääosin 1800-luvulta. Nykyisin perinnepihapiirissä toimii Kartanopidot, joka vuokraa juhlatiloja erilaisia juhla- ja yritystilaisuuksia varten. Alueella toimii myös Latoteatteri Kulissi ry.

Sulkurannan siirtolapuutarha

Puutarhanranta, 40520 Jyväskylä

Vuonna 1948 perustettu Sulkurannan siirtolaispuutarha sijaitsee Jyväsjärven etelärannalla lähellä Kuokkalan keskustaa. 136 mökin alue on kaunis ja hyvin kunnossa pidetty siirtolaispuutarha alue. Mökkien omistajat ja asukkaat pitävät alueen kauniina ja vehreänä talkoohengellä.

Tourujokilaakso

40100 Jyväskylä
(Käynti Tourujokilaaksoon Tourukadulta)

Jyväskylän ydinkeskustan vieressä sijaitsee hietamaahan uurtunut 15–20 metriä syvä ja n. 100 metriä leveä kanjoni. Suojelusalueella kasvaa rehevää lehtometsää jyrkillä rinteillä ja laakson pohjalla. Tourujokilaaksossa vakituisia asukkaita ovat mm. rastaat, tiaiset, peipot sekä kaupungin nimikkolintu pikkutikka. Alueen läpi kulkee n. 700 metrin pituinen luontopolku, jonka varrella pääsee ihmettelemään Tourujokilaakson luontoa myös yhdeksän eri laakson luonnosta kertovan rastitaulun myötä.

Viherlandia

Kammintie 6, 40520 Jyväskylä
www.viherlandia.fi

Viherlandia on suomen monipuolisin puutarhakeskus, jossa voi tehdä monipuolisia viherostoksia kotiin, pihaan tai puutarhaan. Viherlandiassa vierailee myös paljon ihmisiä pelkästään kokemassa elämyksiä. Palveluihin kuuluu muutakin kuin vihertuotteiden myyntiä, esimerkiksi pihasuunnittelun ja vihersisustuksien muodossa. Kahvila-Ravintola Eden tarjoaa päivittäin lounasta.

Viherlandian aukioloajat löydät täältä.

Harmoonitehdas – puutarhaterassi

Väinönkatu 1, 40100 Jyväskylä
www.harmooni.fi

Aivan ydinkeskustan tuntumassa sijaitsee vanhan Halosen Harmoonitehtaan tiloihin rakennettu majatalo ja ravintola Harmooni. Kesäisin ravintolan antimista voi nauttia itse ravintolatilojen lisäksi myös aitojen suojassa sijaitsevalla puutarhaterassilla.

Kuokkalan Kartano

Hämeenpohjantie 50, 40520 Jyväskylä
https://kuokkalankartano.com/

Jyväskylän tunnelmallinen ravintola sekä juhlapaikka Kuokkalan Kartano on suosittu ravintola ja myös arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema. Kuokkalan Kartano on ainutlaatuinen yhdistelmä historiaa sekä nykyaikaa ja tarjoaa näkemistä sekä kokemista.

Tourujoen puisto

Tourujoen luontopolku, 40100 Jyväskylä

Tourujoenpuisto sijaitsee Tourujoen varrella, kävelymatkan päässä keskustasta. Tourujoen puistossa on amfiteatteri, jossa on esiintymistaso sekä katsomo. Valon kaupungin aikaan Tourujoen puistossa on valaistuja kohteita.

Kirkkopuisto

Kauppakatu 16, 40100 Jyväskylä

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Kirkkopuisto on yksi Jyväskylän vanhimmista puistoista. Puiston keskellä sijaitsee Jyväskylän kaupunginkirkko. Puiston laidalla on mukava pysähtyä kahville tai vaikka lounaalle tunnelmallisessa Bistro Kirkkopuistossa.

Lounaispuisto

Minna Canthin katu 11, 40100 Jyväskylä

Lounaispuisto on Jyväskylän keskustassa, Minna Canthin kadun ja Seminaarinkadun risteyksessä sijaitseva puisto. Lounaispuistossa järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia.

Cygnaeuksenpuisto

Cygnaeuksenpuisto, 40100 Jyväskylä

Cygnaeuksenpuisto on Jyväskylän keskustassa Vapaudenkadun ja Cygnaeuksenkadun risteyksessä sijaitseva puisto. Puistosta löytyy myös Ville Vallgrenin veistämä Uno Cygnaeuksen patsas.

Lutakon Satamapuisto

Lutakon satamapuisto, 40100 Jyväskylä

Satamapuisto sijaitsee Suomen elämyksellisimmässä satamassa, Lutakossa, Jyväskylän keskustan läheisyydessä. Satamanpuistossa on myös liikuntapaikka. Satamapuistosta löytyvät suuret valkoiset JYVÄSKYLÄ-kirjaimet, jotka ovat suosittu kuvauskohde.

Lutakonpuisto/Aalto-puisto

Schaumannin puistotie 23, 40100 Jyväskylä

Lutakonpuisto sijaitsee Lutakon satamassa. Puisto on leikkisästi aaltoileva ja sitä kutsutaan myös Aalto-puistoksi. Lutakonpuisto on loistava kohde kesäpäivän viettoon. Puiston kantavana aiheena toimii aaltoilevalla tukimuurilla rajattu nurmiaallokko. Nurmiaallokon keskellä sijaitsee ns. saaria, joita yhdistävät nurmiaallokon keskeltä kohoavat askelkivet. Saaret ”Metsän henki”, ”Tieto ja taito” sekä ”Paratiisi” tarjoavat erilaisia tunnelmia ja elämyksiä. Jyväsjärveä kiertävä Rantaraitti kulkee Lutakon puiston alueen läpi. Aivan puiston vieressä on pieni uimaranta.

Muuta kiinnostavaa

Henkilö lukee Kehä Vihreän opastekylttiä.

Kehä Vihreä -reitti

Luontopolku Piispalan luonnossa

Luontopolut

Ihminen istuu Tärttämäen päällä

Näköalapaikkoja