Valon kaupunki -reitti

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Tutustu Valon kaupunkiin, jossa on yli sata pysyvää valaistuskohdetta! Valon kaupunki -reitillä näet muutamia näistä hienoista valaistuskohteista, jotka ovat sijoittuneet Jyväskylän yläkaupungin alueelta Kuokkalan alueelle saakka. Reitti kannattaa kulkea iltahämärän tai pimeän aikaan, jotta Valon kaupunki -elämys olisi paras mahdollinen. Valon kaupunki -reitti on noin 10 kilometriä pitkä ja kävellen siihen kuluu aikaa noin kolme tuntia.

Kierrä Valon kaupunki -reitti omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana täältä!

Kohteet

Harju ja näkötorni

Koe pala luontoa keskustan sydämessä ja kiipeä Harjulle jyhkeitä Neron portaita pitkin. Harjun päällä sijaitseva Vesilinna on yksi Jyväskylän tunnetuimmista maamerkeistä. Vesilinnan näkötornista pääsee ihastelemaan kaunista Jyväskylän kaupunkia ylhäältä käsin. Vesilinna näkyy kauas ja kesäiltoina myös kuluu pitkälle, kun tornista kajahtaa komeasti Harjun iltasoitto. Harjun Neron portaat sekä Vesilinna ovat ilta-aikaan tunnelmallisesti valaistuja.

Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä, p. 010 439 3000 (Ravintola Vesilinna)

Kirkkopuisto

Yksi vanhimmista ja suosituimmista puistoista Jyväskylässä on Kirkkopuisto. Nimensä mukaisesti puiston keskellä kohoaa idyllinen kaupunginkirkko, jota imartelevat yksinkertaiset mutta hienot valaistukset. Kirkon lisäksi puiston eri suuntiin eriävien polkujen laidat on myös valaistu näyttämään tietä kulkijalle. Joulun aikaan Kirkkopuistossa ilahduttaa tunnelmallinen Jouluvalomaa.

Kirkkopuisto, 40100 Jyväskylä

Kaupungintalo

Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus, kaupungintalo, on valmistunut vuonna 1899. Se on yksi harvoista 1800-luvun rakennuksista Jyväskylän keskustassa, jotka ovat säilyneet hyvin aina tähän päivään asti. Kaupungintalon upeaa arkkitehtuuria tuo kauniisti esille sen hieno valaistus, joka rakennuksen yhteyteen laitettiin vuonna 2012 sen peruskorjauksen yhteydessä.

Vapaudenkatu 32, 40100 Jyväskylä

Reimari

Reimarin kiinteistö on yksi uusimmista valaistuskohteista Jyväskylässä. Sen seinämät on korostettu sinisellä valaistuksella, mikä tekee rakennuksesta näyttävän. Reimarin löytää Kirkkopuiston lähettyviltä Kilpisenkadulta.

Kilpisenkatu 6, 40100 Jyväskylä

Nikolainkulma

Nikolainkulma löytyy Asemakadun ja Nikolainkadun kulmasta. Se sai alkunsa vuonna 1899 Hotelli Wahlgrenina. Alvar Aallon tiedetään myös olleen yksi talon vuokralaisista. Sen lisäksi Aallon ensimmäinen Arkkitehtuuri- ja monumentaalitaiteen toimisto sijaitsi rakennuksessa noin vuoden syksystä 1923 alkaen. Nykyisin Nikolainkulma toimii kokous- ja julhapalvelutiloina. Talo on valaistu kauniisti, mikä tuo sen uniikkia arkkitehtuuria hienosti esille myös pimeällä.

Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä

Kauppakatu ja kompassi

Jyväskylän yleisimmän tapaamispaikan, Kompassin, löytää Jyväskylän ydinkeskustasta. Sen nimi juontuu katuun kivetystä kompassikuviosta, joka on iltaisin valaistu. Samalla reitillä pääsee helposti ihastelemaan Jyväskylän keskustan vilkkainta kävelykatua, nimittäin Kauppakatua. Sen varrella näkee muitakin valaistuskohteita, kuten Sokoksen tavaratalon sekä pysäköintihallin hienon valaistuksen.

Kauppakatu, 40100 Jyväskylä

Maan ja taivaan välillä -teos

Harald Karsten teki vuonna 2000 Jyväskylän oikeus- ja poliisitaloon tuulimobilen nimeltään Maan ja taivaan välillä. Kolmen kerroksen korkuinen veistos syntyi kuuden kuukauden aikana, jolloin Karsten oli työllistettävänä taiteilijana. Hän haluaa tuottaa veistoksellaan iloa niin hääpareille kuin tuomituillekin. Jos teosta tarkastelee sen syntyhistorian tietäen, sitä voi pitää myös taiteilijan tinkimättömyyden symbolina ja monumenttina. Teoksen voi nähdä myös kunnianosoituksena ihmisille, jotka ovat joutuneet kestämään työllisyyspolitiikan määräämää elämänrytmiä: karenssi, kuusi kuukautta työtä, karenssi…

Jyväskylän oikeus- ja poliisitalo, Urhonkatu 1

The last cocktail -muraali

Sveitsiläistaiteilija Onur Dinc:in maalaama ”The last cocktail” -muraali löytyy Jyväskylän keskustasta. Maalauksen pääosassa on jääkarhu, ja maalauksen tarkoituksena on ottaa osaa ympäristökeskusteluihin. Pimeällä maalaus saa uudenlaisen ilmeen, kun se alkaa loistamaan pimeässä uv-valon ansiosta.

Ilmarisenkatu 12, 40100 Jyväskylä

Kinakujan silta

Kinakujan sillan löytää Tourujoen varrelta luonnon helmasta. Sen toinen puoli alkaa Tourulan puolelta ja toinen puolestansa Jyväskylän keskustan puolelta. Kinakujan silta on valaistu ja loistaa hienosti pimeän aikaan luonnon keskellä.

Kinakuja, 40100 Jyväskylä

Jyväsjärven rantaraitti

Jyväsjärven rantaraitti on yhteensä noin 13 kilometriä pitkä reitti, jonka Kuokkalan silta jakaa kahteen osaan. Rantaraitti on suosittu liikuntareitti Jyväskylässä ja se pitää sisällänsä monipuolisia maisemia kiertäessään Jyväskylän usean kaupunginosan läpi. Reitti on valaistu katulyhdyillä. Rantaraitin varrelta löytää muutamia valaistuskohteita sekä pääsee ihastelemaan kaunista Valon kaupungin kokonaisuutta pidemmän etäisyyden päästä.

Lutakonpuisto

Lutakonpuisto on kauniisti valaistuna aina ilta-aikaan, ja puiston nurmikko-osuuden hienot kummut erottuvat entisestäänkin kauniimmin sitä ympäröivän valaistuksen ansiosta.

Kajo -taideteos

Kari Alosen taideteos Kajo sijaitsee Jyväsjärven rannalla. Alosen uusin kiinnostuksen kohde on ollut kiven, lasin ja valon yhdistäminen ympäristötaideteoksissa. Muodoltaan pelkistyneet teokset, joissa valo heijastuu kiven sisältä, soveltuvat erinomaisesti hämyisiin taajama-ympäristöihin.

Lutakon ranta

Lutakon aukio

Lutakon aukio muuttaa muotoaan ilta-aikaan, kun valaistukset tulevat näkyviin ja täydentävät aukion hienoilla valaistuskuvioilla.

Lutakon satama

Lutakon satama on erittäin vilkas erityisesti kesäaikaan ja se on suosittu kohde viettää vapaa-aikaa. Pimeän tullen satama muuttuu entistäkin tunnelmallisemmaksi sen hienojen valaistustensa ansiosta.

Keinuja -teos

Seppo Uuranmäen Keinuja sijoitettiin paikalle alun perin Jyväsjärven ympäristötaidenäyttelyssä 6.6.-13.10.2002. Näyttelyn toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän Taiteilijaseura ja Jyväskylän kaupungin tekninen palvelukeskus. Näyttelyn päämääränä oli elävöittää Jyväsjärven Rantaraittia. Ajatuksen taiteen ja maisema-arkkitehtuurin yhdistämisestä Rantaraitilla näyttelyn muodossa kehitti Jyväskylän kaupungin julkisten alueiden taideteosryhmä.

Kuokkalan silta

Kuokkalan silta

Kuokkalan silta on valmistunut vuonna 1989. Silta on rakennettu Jyväsjärven päälle ja se yhdistää Lutakon alueen Kuokkalaan. Se on 480 metriä pitkä ja 15 metriä korkea. Kuokkalan silta on hienosti valaistu ja se kuuluukin vahvasti Jyväskylän kaupunkikuvaan. Valaistuskohteena se on mitä parhain, nimittäin valot heijastuvat Jyväsjärven pinnalle mitä lumoavammalla tavalla.

Siltakatu, 40520 Jyväskylä

Rakastan -taideteos

Kuokkalan Yrttisuon puistoon vuonna 1985 valmistunut Rakastan-taideteos on Antti Maasolan suunnittelema. Taideteos on tehty ruostumattomasta teräksestä. Jälkeenpäin teokseen lisättiin valaistus, jonka itse taiteilija on suunnitellut. Pimeän tullen Rakastan-taideteos näyttää parhaimpaansa sen hienon led-tekniikka -valaistuksensa ansiosta.

Kekkolantie 18, 40520 Jyväskylä

Hyöky -veistos

Hyöky-veistos sijaitsee Ylistönrinteessä ja sitä pääsee helposti ihastelemaan ylittämällä Ylistön sillan. Veistoksen on tehnyt Kimmo Schroderus vuonna 2006. Hyöky on valmistettu ruostumattomasta terästä ja se on yli 5 metriä korkea. Sitä valaisee iltaisin kaunis valaistus, jolloin sen taiteelliset ulottuvuudet pääsevät hienosti esille.

Ylistönrinne, 40500 Jyväskylä

Ylistön silta

Ylistön silta on kevyenliikenteen silta, joka ylittää Jyväsjärven Mattilanniemestä Ylistönmäelle. Silta on pituudeltaan 208 metriä ja se on valmistunut vuonna 1991. Ylistön silta on yksi hienoimmista valastuskohteista Jyväskylässä ja se näkyy pitkälle Lutakon satamaan asti.

Ylistön silta, 40500 Jyväskylä

AaltoAlvarin piha

Yksi Elisa Hillgenin suunnittelemista valaistuskohteista löytyy Jyväskylän uimahallin, AaltoAlvarin, pihalta. AaltoAlvarin edustan valaistusteos on valmistunut vuonna 2017. Teoksen valaistus on sininen ja se imitoi aallon liikkeitä sekä veden liplatusta.

Pitkäkatu 2, 40720 Jyväskylä

Yliopistonportti -teos

Taideteostoimikunnan vuonna 1984 yliopiston 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn kutsukilpailun voitti Pero Luostarinen teoksellaan Yliopistoportti. Yliopistoportti myötäilee sijoituspaikkaansa ylöspäin kohoavan muotonsa ja sinisen värityksensä avulla. Väri liittää teoksen ympäröiviin rakennuksiin, joiden yksityiskohdissa toistuu sama sininen. Muoto yhdistää teoksen ympärillä kasvaviin puihin. Sisääntulon yhteyteen risteysalueelle sijoitettu teos jakaa kulkusuuntia. Paikka on ollut keskeisessä asemassa suunnitteluprosessin ajan. Luostarinen on kertonut vierailleensa paikalla eri vuodenaikoina ja muuttaneensa suunnitelmaansa jokaisen vierailun yhteydessä. Veistoskin muuttuu vuodenaikojen mukaan: talvella teos saa lisäelementin valkoisesta lumesta, kesällä se sulautuu osaksi vihreää lehvästöä, ja syksyllä se hehkuu kilpaa keltaisten vaahteranlehtien kanssa.

Jyväskylän yliopisto, Schildtin aukio

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Valotaideteos, jossa viisi suurta, värikästä ilmatäytettyä liljankukkaa kelluu vedessä.

Valon kaupunki & valaistuskohteet

Ilmakuva Harjun laella sijaitsevasta Vesilinnasta.

Omatoimiset kierrokset

Valaistu silta Jyväskylässä

Valon kaupunki -tapahtuma