Valon kaupunki -reitti

Jyväskylä tunnetaan Valon kaupunkina ja sitä se todella myös on! Kaupungissa on yli sata pysyvää valaistuskohdetta, kuten siltoja, maamerkkejä ja taideteoksia. Lisäksi upeita valaistuskohteita ihastellaan syksyisin Valon kaupunki -tapahtumassa sekä joulun aikaan Kirkkopuistoon rakentuvassa Jouluvalomaassa. Valaistusten tarkoituksena on turvallisuuden tunteen lisääminen sekä viihtyvyys. Valon kaupunki -reitti vie sinut ihastelemaan muutamia näistä monista valaistuskohteista. Reitti kannattaa kulkea iltahämärän tai pimeän aikaan, jotta Valon kaupunki -elämys olisi paras mahdollinen. Reitti sijoittuu Jyväskylän keskusta-alueelta Kuokkalan alueelle asti ja sen voi hyvin kulkea esimerkiksi kävellen. Reitin kokonaispituus on noin 10 kilometriä.

Kierrä valaistuskohteita mobiilisovelluksen opastamana.

Kohteet

Harju ja näkötorni

Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä
p. 010 439 3000 (Ravintola Vesilinna)

Koe pala luontoa keskustan sydämessä ja kiipeä Harjulle jyhkeitä Neron portaita pitkin. Harjun päällä sijaitseva Vesilinna on yksi Jyväskylän tunnetuimmista maamerkeistä. Vesilinnan näkötornista pääsee ihastelemaan kaunista Jyväskylän kaupunkia ylhäältä käsin. Vesilinna näkyy kauas ja kesäiltoina myös kuluu pitkälle, kun tornista kajahtaa komeasti Harjun iltasoitto. Harjun Neron portaat sekä Vesilinna ovat ilta-aikaan tunnelmallisesti valaistuja.

Kirkkopuisto

Kirkkopuisto, 40100 Jyväskylä

Yksi vanhimmista ja suosituimmista puistoista Jyväskylässä on Kirkkopuisto. Nimensä mukaisesti puiston keskellä kohoaa idyllinen kaupunginkirkko, jota imartelevat yksinkertaiset mutta hienot valaistukset. Kirkon lisäksi puiston eri suuntiin eriävien polkujen laidat on myös valaistu näyttämään tietä kulkijalle. Joulun aikaan Kirkkopuistossa ilahduttaa tunnelmallinen Jouluvalomaa.

Kaupungintalo

Vapaudenkatu 32, 40100 Jyväskylä

Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus, kaupungintalo, on valmistunut vuonna 1899. Se on yksi harvoista 1800-luvun rakennuksista Jyväskylän keskustassa, jotka ovat säilyneet hyvin aina tähän päivään asti. Kaupungintalon upeaa arkkitehtuuria tuo kauniisti esille sen hieno valaistus, joka rakennuksen yhteyteen laitettiin vuonna 2012 sen peruskorjauksen yhteydessä.

Reimari

Kilpisenkatu 6, 40100 Jyväskylä

Reimarin kiinteistö on yksi uusimmista valaistuskohteista Jyväskylässä. Sen seinämät on korostettu sinisellä valaistuksella, mikä tekee rakennuksesta näyttävän. Reimarin löytää Kirkkopuiston lähettyviltä Kilpisenkadulta.

Nikolainkulma

Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä

Nikolainkulma löytyy Asemakadun ja Nikolainkadun kulmasta. Se sai alkunsa vuonna 1899 Hotelli Wahlgrenina. Alvar Aallon tiedetään myös olleen yksi talon vuokralaisista. Sen lisäksi Aallon ensimmäinen Arkkitehtuuri- ja monumentaalitaiteen toimisto sijaitsi rakennuksessa noin vuoden syksystä 1923 alkaen. Nykyisin Nikolainkulma toimii kokous- ja julhapalvelutiloina. Talo on valaistu kauniisti, mikä tuo sen uniikkia arkkitehtuuria hienosti esille myös pimeällä.

Kauppakatu ja Kompassi

Kauppakatu, 40100 Jyväskylä

Jyväskylän yleisimmän tapaamispaikan, Kompassin, löytää Jyväskylän ydinkeskustasta. Sen nimi juontuu katuun kivetystä kompassikuviosta, joka on iltaisin valaistu. Samalla reitillä pääsee helposti ihastelemaan Jyväskylän keskustan vilkkainta kävelykatua, nimittäin Kauppakatua. Sen varrella näkee muitakin valaistuskohteita, kuten Sokoksen tavaratalon sekä pysäköintihallin hienon valaistuksen.

The last cocktail -muraali

Ilmarisenkatu 12, 40100 Jyväskylä

Sveitsiläistaiteilija Onur Dinc:in maalaama ”The last cocktail” -muraali löytyy Jyväskylän keskustasta. Maalauksen pääosassa on jääkarhu, ja maalauksen tarkoituksena on ottaa osaa  ympäristökeskusteluihin. Pimeällä maalaus saa uudenlaisen ilmeen, kun se alkaa loistamaan pimeässä uv-valon ansiosta.

Kinakujan silta

Kinakuja, 40100 Jyväskylä

Kinakujan sillan löytää Tourujoen varrelta luonnon helmasta. Sen toinen puoli alkaa Tourulan puolelta ja toinen puolestansa Jyväskylän keskustan puolelta. Kinakujan silta on valaistu ja loistaa hienosti pimeän aikaan luonnon keskellä.

Jyväsjärven rantaraitti

Jyväsjärven rantaraitti on yhteensä noin 13 kilometriä pitkä reitti, jonka Kuokkalan silta jakaa kahteen osaan. Rantaraitti on suosittu liikuntareitti Jyväskylän seudulla ja se pitää sisällänsä monipuolisia maisemia kiertäessään Jyväskylän usean kaupunginosan läpi. Reitti on valaistu katulyhdyillä. Rantaraitin varrelta löytää muutamia valaistuskohteita sekä pääsee ihastelemaan kaunista Valon kaupungin kokonaisuutta pidemmän etäisyyden päästä.

Lutakko

Lutakon alue on Satamakadun ja Schaumanin puistokadun aluetta, jonka E63 tie rajaa Jyväskylän ydinkeskustasta. Lutakko on asunaluetta, jonka maisemakuvaan kuuluu vahvasti Lutakon satama, -aukio ja -puisto sekä Jyväsjärvi ja Kuokkalan silta. Lutakon satama-, -puisto ja -aukio ovat tunnelmallisesti ja uniikilla tavalla valaistuja kohteita, mikä tekee alueesta hyvin ainutlaatuisen. Lutakko on monen jyväskyläläisen vapaa-ajan vieton kohde erityisesti kesäisin. Alueella on myös aktiviteettitarjontaa ravintolalaivoista vesiaktiviteetteihin ja konsertteihin asti.

Kuokkalan silta

Siltakatu, 40520 Jyväskylä

Kuokkalan silta on valmistunut vuonna 1989. Silta on rakennettu Jyväsjärven päälle ja se yhdistää Lutakon alueen Kuokkalaan. Se on 480 metriä pitkä ja 15 metriä korkea. Kuokkalan silta on hienosti valaistu ja se kuuluukin vahvasti Jyväskylän kaupunkikuvaan. Valaistuskohteena se on mitä parhain, nimittäin valot heijastuvat Jyväsjärven pinnalle mitä lumoavammalla tavalla.

Rakastan

Kekkolantie 18, 40520 Jyväskylä

Kuokkalan Yrttisuon puistoon vuonna 1985 valmistunut Rakastan-taideteos on Antti Maasolan suunnittelema. Taideteos on tehty ruostumattomasta teräksestä. Jälkeenpäin teokseen lisättiin valaistus, jonka itse taiteilija on suunnitellut. Pimeän tullen Rakastan-taideteos näyttää parhaimpaansa sen hienon led-tekniikka -valaistuksensa ansiosta.

Hyöky

Ylistönrinne, 40500 Jyväskylä

Hyöky-veistos sijaitsee Ylistönrinteessä ja sitä pääsee helposti ihastelemaan ylittämällä Ylistön sillan. Veistoksen on tehnyt Kimmo Schroderus vuonna 2006. Hyöky on valmistettu ruostumattomasta terästä ja se on yli 5 metriä korkea. Sitä valaisee iltaisin kaunis valaistus, jolloin sen taiteelliset ulottuvuudet pääsevät hienosti esille.

Ylistön silta

Ylistön silta, 40500 Jyväskylä

Ylistön silta on kevyenliikenteen silta, joka ylittää Jyväsjärven Mattilanniemestä Ylistönmäelle. Silta on pituudeltaan 208 metriä ja se on valmistunut vuonna 1991. Ylistön silta on yksi hienoimmista valastuskohteista Jyväskylässä ja se näkyy pitkälle Lutakon satamaan asti.

AaltoAlvarin piha

Pitkäkatu 2, 40720 Jyväskylä

Yksi Elisa Hillgenin suunnittelemista valaistuskohteista löytyy Jyväskylän uimahallin, AaltoAlvarin, pihalta. AaltoAlvarin edustan valaistusteos on valmistunut vuonna 2017. Teoksen valaistus on sininen ja se imitoi aallon liikkeitä sekä veden liplatusta.