Sienestys ja marjastus Keski-Suomessa
Keski-Suomen metsät täyttyvät kesän aikana ja syksyn kynnyksellä herkullisista aarteista, kun marjat ja sienet kypsyvät. Pohditko, mistä löytää parhaimmat marjamaastot tai kaipaatko vinkkejä syötävien sienten tunnistamiseen? Kurkkaa vinkit alta, nappaa kori kainaloon ja suuntaa luontoon!
Jokaisenoikeudet ja metsässä liikkuminen
Suomen jokaisenoikeudet ovat ainutlaatuinen mahdollisuus nauttia luonnosta ja ulkoilusta. Ne antavat jokaiselle oikeuden liikkua vapaasti metsissä, vesillä ja maastossa ilman maanomistajan lupaa. Voit siis retkeillä sekä poimia marjoja ja sieniä, kunhan kunnioitat luontoa ja muita luonnossa liikkujia. Tärkeää on säilyttää luonto siistinä, ja ylläpitää rauhallinen tunnelma, jotta luonnosta voivat nauttia niin kanssakulkijat kuin luonnossa elävä lajisto.
Huomioithan, että luonnonsuojelualueilla jokaisenoikeuksia voidaan rajoittaa.
Sienestys
Helposti tunnistettavat ruokasienet
Sienestäminen on mukava tapa tutustua luontoon ja nauttia puhtaasta ilmasta herkullisia sieniä keräillessä. Suomessa on laaja kirjo erilaisia sienilajeja, joista osa on herkullisia ja osa myrkyllisiä. Ennen sienestysretkeä kannattaa tutustua peruslajikkeisiin, kuten suppilovahveroihin ja kantarelleihin, jotka ovat yleisimpiä ja helppoja tunnistaa.
Käytä aina koria sienten keräämiseen ja muista varmistua sienten syötävyydestä ennen niiden maistamista. Turvallisuus ja luonnon kunnioittaminen tekevät sienestyskokemuksesta iloisen ja antoisan.
Keltavahvero eli kantarelli
Millaisesta maastosta: Lehtipuuvaltaiset, useimmiten koivumetsien lehtoalueet. Myös kuivat mäntykankaat voivat toimia myös kasvualueina.
Tunnusmerkit: Kantarelli on kirkkaankeltainen sieni, joka kasvaa usein joukoittain. Sienen muoto on kasvaessa suppilomainen. Lakin reunat ovat mutkikkaita ja epäsäännölliset. Kantarellin vahvimpia tuntomerkkejä ovat sen paksut poimut lakin alla ja kantarellille ominainen hedelmäinen tuoksu. Kantarellin voi joskus sekoittaa valevahveroon, joka on kantarellia tummempi sieni ja sillä on lakin alapinnassa heltat poimujen sijaan. Valevahvero ei ole myrkyllinen, mutta se ei ole kantarellin kaltainen herkullinen ruokasieni.
Milloin: Pitkä kausi, yleensä jo heinäkuusta loppusyksyyn. Kantarellit kasvavat vuosittain samoille paikoille, joten hyvän sienimaaston löytyessä, kannattaa samalla paikalle suunnata myös seuraavana vuonna!
Käyttö: Kantarellit ovat maukkaimpia tuoreeltaan kypsennettynä, mutta sieniä voi myös kuivata tai pakastaa. Sopii esimerkiksi kastikkeeseen, munakkaaseen, risottoon, piiraaseen tai keittoihin. Paras säilöntämenetelmä on pakastaminen, jota ennen kantarellit kannattaa paistaa pannulla ilman rasvaa, niin että ylimääräinen neste sienistä haihtuu pois. Tuoreeltaan käytettynä, kantarellia ei tarvitse esikäsitellä ennen ruuanlaittoa.
Herkkutatti
Millaisesta maastosta: Viihtyy lehti- ja havumetsissä kuusien ja koivujen lähistöillä, hakkuumaissa, polkujen ja metsäteiden urien varrella.
Tunnusmerkit: Herkkutatin tunnistaa tukevasta jalastaan ja suuresta kuperan muotoisesta, tumman- tai vaaleanvärisestä lakista. Lakin alapuolella herkkutatilla on pieniä tiheässä kasvavia pillejä, jotka ovat valkoisia nuorella sienellä ja myöhemmin väriltään keltaisia tai oliivinvihreitä. Lakki on hieman tahmea. Mikäli sienellä on himmeän vaaleanruskea lakki, joka muuttuu punaiseksi vanhemmilla tateilla, tulee olla tarkkana, ettei kyseessä ole myrkytön, mutta todella pahalta maistuva sappitatti.
Milloin: Syksyn aikaan, mutta joskus jopa heinäkuun loppupuolella.
Käyttö: Vaikka jokainen herkkutatti soveltuu ruokakäyttöön, sienestäjän kannattaa löytää nuoret sienet, jotka ovat valkoisia lakin alapuolelta, sillä nämä omaavat parhaimman maun. Herkkutateilla on taipumusta toukkaantua helposti, joten sienet tulisi valmistaa mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen. Herkkutatti on monikäyttöinen ruokasieni, joka sopii erinomaisesti keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin, pizzaan ja piiraisiin. Ei tarvitse esikäsitellä ennen käyttöä ruoaksi.
Suppilovahvero
Millaisesta maastosta: Suppilovahvero elää kuusen juurisienenä, joten tyypillisiä kasvupaikkoja sille ovat kuusikot ja sekametsät. Suurina ryppäinä kasvava sieni on yleinen näky sammalen seasta noustessa. Jos löydät yhden, katso ympärillesi, todennäköisesti löydät paljon lisää. Suppilovahveroita on helpoin kerätä tuppoina ylös maasta ja katkaista multainen varren osa veitsellä.
Tunnusmerkit: Nuoret suppilovahverot ovat väritykseltään kellanruskeita, mutta vanhetessaan väri muuttuu tumman- tai harmaanruskeaksi. Aromikkaan tuoksuisen sienen lakin alapinnalla on helttoja muistuttavat poimut, ja ontosta jalasta löytää kellanvalkoista maltoa. Suppilovahveron voi sekoittaa myrkylliseen näköislajiin, rustonupikkaan. Rustonupikan heltta on nimensä mukaisesti rustoisen näköinen ja lakin reunat ovat kääntyneet sisäänpäin. Rustonupikka eroaa suppilovahverosta myös väritykseltään, joka on koko sienessä haalean ruskeanharmaa.
Milloin: Suppilovahveroita voi löytää ja kerätä alkusyksystä aina pakkasten ja ensilumen tuloon saakka. Suppilovahveroilla on siis ptkä satokausi!
Käyttö: Suppilovahvero sopii kaikkeen ruoanlaittoon, sillä se on erinomainen ruokasieni. Aromikas maku on parhaimmillaan kastikkeissa, keitoissa ja suolaisissa piiraissa. Suppilovahveroa ei tarvitse esikäsitellä ennen käyttöä ruoaksi. Paras keino säilöä suppilovahveroita on kuivaus.
Mustatorvisieni
Millaisesta maastosta: Parhaita maastoja mustatorvisienten keräämiseen ovat tuoreet kangasmetsät, lehtomaiset kuusikot ja valoisat aukkopaikat. Mustatorvisieni kasvaa kuusen ja koivun seuralaisena isoissa ryppäissä. Sieni on helposti piiloutuva kasvillisuuden sekaan tumman värinsä vuoksi, joten aluksi mustatorvisienten löytäminen saattaa olla haastavaa.
Tunnusmerkit: Mustatorvisieni on nimensä mukaisesti torvimainen tai suppilomainen sieni, jonka lakin reuna on nuorena sisäänkiertynyt, myöhemmin se laakenee ja poimuttuu. Lakki on keskeltä syväkuoppainen, ja jalka ontto. Lakin yläpinta on mustanharmaa tai musta, kuivana vaaleampi. Lakin ja jalan välillä ei ole selvää rajaa. Mustatorvisienen malto on harmaanmustaa.
Milloin: Mustatorvisienten satoaika on elokuusta lokakuuhun.
Käyttö: Mustatorvisieni soveltuu mainiosti erilaisiin kastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin ja paistoksiin. Parhaiten mustatorvisieni soveltuu kuivattavaksi, sillä kuivuessaan sen maku voimistuu. Kuivattuja mustatorvisieniä voikin hyödyntää ruuanlaitossa herkullisena mausteena ja lisukkeena. Mustatorvisieniä ei tarvitse esikäsitellä ennen käyttöä.
Marjastus
Metsän maistuvimmat marjat
Marjastus Suomessa on virkistävä ja maistuva tapa kokea luontoa. Suomessa kasvaa monia herkullisia marjoja, kuten mustikoita, vadelmia, puolukoita ja lakkoja, jotka ovat paitsi terveellisiä myös maistuvia. Paras aika marjastukseen on yleensä kesästä syksyyn, ja monet suomalaiset nauttivatkin perinteestä kerätä marjoja omaan pakastimeen talven varalle.
Ennen marjastusretkeä on hyvä tutustua eri marjalajeihin ja niiden kasvupaikkoihin. Muista myös, että luontoa on kunnioitettava – älä poimi marjoja yli tarpeen, jotta myös muut voivat nauttia luonnon antimista. Marjastus tarjoaa ainutlaatuisen tavan liikkua ulkona ja nauttia suomalaisesta luonnosta.
Mustikka
Millaisesta maastosta: Mustikan poimijoiden kannattaa suunnata havumetsien lehtomaisiin kankaisiin, joissa tuoreilla ja kuivilla alustoilla kasvi kukoistaa parhaiten. Mustikkasato ei pidä kovin kuivasta ja kuumasta, joten hellekesinä suunnaksi kannattaa ottaa vetisemmät alueet kuten soiden reunojen metsäalueet, saaret ja järvien rannat.
Milloin: Mustikan pääsääntöinen poiminta-aika on heinäkuun noin puolesta välistä syyskuun alkupuolelle.
Käyttö: Voi syödä sellaisena, käyttää raakana esimerkiksi puuroon tai smoothieen, tehdä mustikkamehua, tai käyttää leipomiseen, kuten mustikkapiirakkaan. Säilöntä hilloamalla, pakastamalla ja kuivaamalla.
Puolukka
Millaisesta maastosta: Puolukka viihtyy kuivilla ja aurinkoisilla mäntykankailla, muutaman vuoden vanhoilla mäntykankailla sekä harjualueilla. Kannattaakin suunnata tällaiseen maastoon, kun haluaa poimia puolukoita.
Milloin: Puolukan satokausi alkaa vuodesta riippuen elokuun lopusta/syyskuun alusta jatkuen aina pakkasten tuloon saakka.
Käyttö: Leivonnaiset, hillot, puurot, survokset, sellaisenaan lisukkeena. Puolukoita voi säilöä hilloamalla ja pakastamalla. Puolukka maistuu myös kuivattuna!
Vadelma
Millaisesta maastosta: Vadelmia kerätessä kannattaa varautua liikkumaan haastavammassa maastossa. Tyypillisiä kasvupaikkoja vadelmille ovat kivikkoiset mäet ja kallioalueet sekä metsähakkuiden jälkeiset alueet, jotka tarjoavat vadelmille kuivia ja aurinkoisia kasvuympäristöjä. Maukkaita vadelmapusikoita voi myös löytää esimerkiksi teiden, peltojen ja metsien reunoilta.
Milloin: Vadelmien satokausi alkaa heinäkuussa jatkuen elokuulle. Mahdollisesti ensimmäisiä vadelmia kypsyy jo kesäkuun loppupuolella vuodesta riippuen.
Käyttö: Sellaisenaan lisukkeena esimerkiksi puuroissa ja jugurteissa, hillona sekä leivonnassa. Vadelmia kannattaa säilöä pakasteena tai hillottuna.
Lakka
Millaisesta maastosta: Lakka, hilla tai suomuurain: tällä metsien aarteella on monta nimeä! Kosteilla kasvupaikoilla viihtyvää lakkaa löytää suoympäristöistä sekä kosteikoiden, soistuneiden lampien ja turvesoiden ääreltä. Lakkoja kasvaa erilaisten suotyyppien äärellä, niin aapasoilla kuin korpien ja rämeiden äärellä.
Milloin: Mikäli pölytys on onnistunut, lakan “kultainen keruuaika” on Keski-Suomessa heinäkuun puolivälissä. Paras keruuaika kestää noin 2–3 viikkoa, ja satoa kypsyy jatkuvasti lisää. Koska satokausi on lyhyt, kannattaa tilannetta lähteä katsomaan jo heinäkuun alussa. Parhaimman keruuajan loppupuolella osa marjoista on helposti jo ylikypsiä. Lakka on kypsä ja paras kerättäväksi kullankeltaisena, tumman keltainen on jo ylikypsä ja punertavia sävyjä sisältävät ovat raakoja. Raakana lakka on kova eikä marja irtoa helposti varrestaan. Kypsä marja ikään kuin tippuu kämmenelle sitä poimiessa.
Käyttö: Lakka on makoisa marja, jota käytetään monissa jälkiruuissa, kuten leivonnaisissa. Marja maistuu parhaalta tuoreena sellaisenaan, lisukkeena puuroissa ja jugurteissa. Säilöntä hilloamalla ja pakastamalla.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös…
Suuntaa Keski-Suomen luontopoluille
Keski-Suomen luontopolut johdattavat retkeilijän niin metsän siimekseen, korkeille harjuille, upeille näköalapaikoille kuin vesistöjen rannoillekin.
Bussilla tai junalla luontoon
Monet Jyväskylän ja Keski-Suomen matkailukohteista ovat helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä.
Muista retkeilijän vastuu
Vastuullinen retkeilijä on ympäristöystävällinen, luontoa kunnioittava ja vastuuntuntoinen: vastuullisesta retkeilystä ei jää luontoon jälkiä.
Mitä mieltä olit sisällöstä?
Palautteesi on meille tärkeää. Kehitämme jatkuvasti sisältöämme saamamme palautteen perusteella.