FRÅGOR?

Ekonomiska regioner i Jyväskylätrakten

Jyväskylä ekonomiska region omfattar utöver Jyväskylä stad också Hankasalmi, Laukas, Muurame, Petäjävesi, Toivakka och Uurainen. Inom regionen ligger två objekt på Unescos världsarvslista: gamla kyrkan i Petäjävesi och triangelmätningstornet på Oravivuori. Sevärda är också klippmålningarna på Saraakallio och världens enda planetarium som byggts inne i ett berg. Regionen har fler byggnader ritade av arkitekt Alvar Aalto än något annat område i världen av samma storleksklass.

Jyväskylä (Foto: Suomen Ilmakuva Oy)

Den ungdomliga staden Jyväskylä utgör ett hem för drygt 140 000 personer och är ett av Finlands attraktivaste områden. Ett tättbyggt stadscentrum och en levande landsbygd bildar en lockande helhet. Jyväskylä är känt som en studiestad med nationella och internationella evenemang, Alvar Aalto-arkitektur och aktiviteter året runt. Ett brett utbud av logi, sevärdheter, shopping, restauranger och evenemang lockar stora mängder både finländska och utländska besökare till vår stad. http://www.jyvaskyla.fi/lang/svenska 


VarjolaLaukas  (Foto: Varjola)

Invånarantalet i det stabilt växande Laukas har kommit upp till nästan 19 000. I den lantliga kommunen finns flera karakteristiska tätorter och blomstrande byar. Mest kända turistmål i Laukas är Spahotellet Peurunka, Varjola gård, Peurunkagolf och nöjesparken Nokkakivi i Lieves¬tuore. Båtförare kommer till den vackra och välutrustade hamnen och under en båtutflykt kan du se klippmålningar från stenåldern vid bl.a. Saraakalliot. Forsränning och fiske i den fritt forsande Kuusankosi är också en upplevelse. www.laukaa.fi (på finska och engelska)

 

Muurame  (Foto: Tähtikuva/Pekka Rötkönen)

Muurame med mer än 9 500 invånare är Jyväskyläregionens sydligaste kommun inom Västra Finlands län. I Muuramesalen på kulturcentret ges teaterföreställningar, konserter och andra evenemang året runt. I Muurame kommun ligger skidcentret Riihivuori och en kyrkobyggnad ritad av Alvar Aalto under hans klassiska period. www.muurame.fi (på finska)

 

Uurainen  (Foto: De öppna hjärtans kyrka)

I norra delen av Jyväskylä ligger Uurainen, en kommun med naturlig tillväxt och med ett invånar¬antal på 3 600. Till Uurainen kan du åka för att beundra kyrkan som blev färdig 1905 och har ritats av Yrjö Blomstedt. Kyrkan som kallas ”De öppna hjärtans kyrka” har fått sitt namn av de över tusen vackra hjärtformade dekorationerna. www.uurainen.fi (på finska)

 

Hankasalmi  (Foto: Kihveli Soikoon, Jaakko Silvast)

Hankasalmi är en livfull och naturskön landsbygdskommun med drygt 5 500 invånare. En natur full av vattendrag, mångsidig kultur, det internationella skifflemusikevenemanget Kihveli Soikoon, stugmuseet Pienmäki samt semestercentret Revontulis 18-hålsgolfbana ger minnesrika sommarupplevelser. Vinternöjen kan du uppleva när du åker nerför backarna på Häkärinteet. Källa: www.hankasalmi.fi (på finska)

Petäjävesi  (Foto: Valkeajärvi)

Med sina drygt 4 000 invånare är Petäjävesi en växande och naturskön kommun i Mellersta Finland. Det ligger cirka 30 km västerut från Jyväskylä. Petäjävesi med omnejd har kulturmiljö och världsarv att erbjuda resenären. Gamla kyrkan i Petäjävesi är med på Unescos världsarvslista och annat sevärt i kommunen utgör hantverkarföretagarnas produkter i filt samt gammal tradi¬tionell smedjekultur. www.petajavesi.fi (på finska och engelska)

 

Toivakka

En populär sommarsocken är Toivakka med ett invånarantal på nästan 2 500. Från Jyväskylä till kommuncentret i Toivakka, dvs. kyrkbyn, är det en halv timmes körsträcka på E4:n söderut. De berömdaste sevärdheterna är takmålningarna i Toivakka kyrka som målats av Pellervo Lukumies och naturmålen vid stränderna av Päijänne. Turismföretag finns också i byakommunerna (Huikko, Ruuhimäki, Kankainen, Heiska, Haukanmaa). www.toivakka.fi (på finska) 

 

 

 

 

Mer information om besöksobjekten, aktiviteterna, restaurang- och logitjänsterna samt evenemangen och annat aktuellt hittar du på våra engelskspråkiga sidor.