FRÅGOR?

Läge & väderlek

Jyväskylä ligger i landskapet Mellersta Finland i Insjöfinlands västra del, 270 km norrut från Helsingfors, 150 km nordost från Tammerfors. Jyväskylä är länets största stad. Staden omgivs av en kuperad och skogrik terräng, i omgivningen finns hundratals sjöar. Somrarna är varma i Jyväskylä och vintrarna kalla och snörika.

 

Klimat

Somrarna i Jyväskylä är varma och vintrarna kalla och snörika. Den årliga medeltemperaturen varierar mellan + 3 och + 4 grader. Årets kallaste månader är januari och februari då medeltemperaturen rör sig kring - 8 och - 9 grader. Den hetaste månaden är i allmänhet juli med en medeltemperatur på cirka +17 grader. Antalet heta dagar per år är vanligen 11–15, även om några också kan förekomma redan i april. Sommartiden varar sammanlagt cirka 3,5 månader. Vintern tar ändå ut sin rätt med sina 4,5–5 månader. Den börjar oftast i november och snötäcket ligger kvar före slutet av november i vanliga fall. Våren väntas komma i början av april och sommaren i slutet av maj. Hösten inleds vanligtvis i början av september.Källa:
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/2183da58-ff91-437f-8f10-aca9ee9f97ec/keski-suomi-paijanteen-vaikutuspiirissa.html (på finska)

 

 

 

 

Mer information om besöksobjekten, aktiviteterna, restaurang- och logitjänsterna samt evenemangen och annat aktuellt hittar du på våra engelskspråkiga sidor.