FRÅGOR?

Vanliga frågor

+ Vi är i Jyväskylä ett par timmar. Vad borde vi se och uppleva under denna tid?

 
  • Ett bra ställe att börja med är Vesilinnas utsiktstorn på Harju-åsen. Tornet är öppet under restaurangens öppettider. Från övre delen av Gummeruksen katu leder Neros trappor upp till åsen - detta är en populär sevärdhet.
  • Hantverkarkulturen blir bekant både i verkstäderna och i butikerna på Toivolas gamla gård men även i stadskärnan där Finlands hantverksmuseum ligger. Ta också en titt på vårt övriga museiutbud, du hittar säkert något som du är intresserad av.
  • Sommartid rekommenderar vi Jyväskyläs hamnområde och våra kryssningar i näliggande vattenområden.
 

+ Vilka evenemang hålls just nu i Jyväskyläregionen?

 

På turistinformationen kan du hämta en kalender över evenemangen varje vecka. Sommartid finns evenemangskalendern också på engelska. Evenemangskalendern över Jyväskyläregionen hittar du behändigt på webben både på finska och engelska på adressen www.jyvaskylanseutu.fi/tapahtumat. Webbkalendern visar framtida evenemang under en längre tidsperiod. Vi tar fram aktuella evenemang och goda besökstips på ”Jyväskylä nu” och på Facebook. Dessutom hittar du i Jyväskyläregionens turistbroschyr en evenemangskalender med årets största evenemang.

 

+ Vilka uppgifter och hurdant material om Alvar Aalto har Jyväskyläregionens turistbyrå?

 

I informationen på Visit Jyväskyläs turistbyrå kan du köpa för 1 euro en broschyr om Alvar Aalto där Aalto-besöksmål i Jyväskylä presenteras. Broschyren finns på flera språk. På turistbyrån finns dessutom byggnadsspecifika broschyrer om t.ex. kommunhuset i Säynätsalo och Alvar Aalto-museet. Personalen på turistinformationen svarar gärna på dina frågor om Alvar Aalto, t.ex. när Aalto-byggnaderna är öppna. Mera information om Aalto-besöksmålen

 

+ Vad kan man göra i Jyväskylä under regniga dagar?

 

I centrum av Jyväskylä och nära intill ligger många intressanta museer där du lätt tillbringar en regnig dag. De som gillar shopping kan ta sig till gågatan där shoppingcentrarna, butikerna, restaurangerna och caféerna finns. Kolla i evenemangskalendern (www.jyvaskylanseutu.fi/tapahtumat), om det just då hålls konserter eller teaterföreställningar! Också de flesta sommarteaterläktarna har tak.

 

+ Hurdana kryssningar finns det i Jyväskylä?

 

M/s Rhea och Päijänne-Risteilyt Hildén har sommartid dagliga kryssningar i närliggande vattenområden från hamnen i Jyväskylä (Satamakatu 8). Kryssningstiden är 2–4 timmar och riktningen är Norra Päijänne eller kanalen i Vaajakoski. Kryssningsbolaget Päijänne-risteilyt Hildén har varje vecka kryssningar till Lahtis samt via fem kanaler till Suolahti. Kryssningstiderna finns i evenemangskalendern (www.jyvaskylanseutu.fi/tapahtumat) och på kryssningsföretagens egna webbsidor (www.paijanne-risteilythilden.fi; www.matkarhea.fi)

 

+ Vi reser tillsammans med barnen - vilka besöksmål rekommenderar ni oss?

 

Jyväskylä uppmärksammar särskilt barnfamiljer och ni kan behändigt ta en titt på regionens besöksmål för barnfamiljer och t.ex. barnvänliga restauranger på vår webbsida. Det lönar sig absolut att klicka på webbsidan med barnens upptäcktsfärder www.lastenloytoretket.fi där turistmålen står samlade. Oftast finns det ett billigt pass eller ett gratispass som ger familjen goda förmåner vid de olika besöksmålen. Passet ska beställas på förhand på upptäcktsfärdssidan. Ni kan också beställa gratis eller hämta på turistinformationen en broschyr till barnfamiljer.

 

+ Var kan vi hitta souvenirer från Jyväskylä

 

Trevliga souvenirer kan du köpa bl.a. på Taito Shop (Kauppakatu 25). Där säljs finländska hantverksprodukter. Skoijiga små föremål kan du också hitta alldeles intill Taito Shop i butiken på Finlands hantverksmuseum. Glöm inte heller att titta in på Toivolas gamla gård (Cygnaeuksenkatu 2) där det finns många slags hantverksbutiker. Finländska souvenirer kan du handla dessutom på varuhuset Sokos eller kanske i Iittalas outlet-butik i Viherlandia (Kammintie 6). Sött och gott hämtar du från Pandas fabriksbutik i Vaajakoski (Asematie 2). Mera information om shopping finns här.

 

+ Var kan jag parkera bilen gratis eller låta den stå en längre tid?

 

Parkeringsplatserna i centrum finns med på Jyväs-Parkkis trafikkarta. På platser som märkts ut med bokstaven K kan du med p-skiva parkera gratis. Om du vill ha bilen stående en längre tid ska du välja ett av parkeringshusen i centrum.

 

+ Finns det allmänna bastun?

 

Sommartid kan du bada bastu gratis i strandbastun på Jyväskyläförsamlingens sommarhem Lehtisaari. I Mämminiemi som ligger i kommunen Toivakka finns det sommartid också allmänna bastuturer på friluftsområdet för båtförare och vandrare. (www.jyvaskyla.fi/liikunta/mamminiemi).

 

+ Har turistinformationen i Jyväskylä också broschyrer och kartor från andra länder?

 

Vår turistinformation har ett brett urval av broschyrer om Jyväskyläregionen. Vi har också kartor och turistbroschyrer om andra finländska städer. Tyvärr har vi inte utländska kartor eller broschyrer. Utländska kartor och broschyrer om resmål kan du hitta på biblioteket eller på bokhandlarna.

 

+ Var ligger närmaste lopptorg?

 

Exempel på lopptorg i centrum av Jyväskylä: Centrum Kirppis (Ilmarisenkatu 2), UFF (Vapaudenkatu 48–50), EkoCenter Harjunporras (Gummeruksenkatu 13) och Fida Lähetystori (Tapionkatu 10–12). Fler lopptorg hittar du på www.kirpputorihaku.com/kirpputori/jyvaskyla.

 

+ Hur kommer jag till flygplatsen?

 

Jyväskyläs flygplats ligger i tätorten Tikkakoski, cirka 20 km från centrum. Du kommer till flygplatsen med fjärrtrafik bussar som stannar vid flygplatsen. Tidtabell på adressen www.matkahuolto.fi . Lättast är att ta en taxi till flygplatsen. Noggrannare uppgifter om flygplatsförbindelserna finns på Finavias sidor: www.finavia.fi/fi/jyvaskyla/kulkuyhteydet.

 

+ Var kan jag hyra en cykel?

 

I Jyväskylä finns det flera cykeluthyrningsfirmor. Du kan hämta en lista på firmorna på turistinformationen eller kolla några av dem på turistinformationens webbsidor.

 

+ Finns det campingområden i Jyväskylä?

 

Ja. Det campingområde som ligger närmast Jyväskylä centrum (4 km) är Jyväskylän Caravanalue (sisäinen linkki) som är öppet året runt. Flera campingområden ligger längre bort från centrum, några av dem hittar du på vår webbsida.

 

+ Var kan vi växla valuta?

 

Pengar kan växlas på Forex Bank alldeles i Jyväskylä centrum på adressen Kauppakatu 27. Det går också att växla valuta på bankerna.

 

+ -Vi skulle vilja fiska i Jyväskyläregionen. Hurdana tillstånd behöver vi och var får man sådana?

 
  • Flugfiskare i åldern 18–64 ska betala statens fiskevårdsavgift, dvs. ”fiskekortet”. Betalningen kan skötas på http://kalastusluvat.net eller t.ex. i R-kioskerna.
 

+ Vi skulle vilja delta i en guidad stadsrundtur. Hurdana turer har ni?

 
  • Jyväskyläregionens turistbyrå ordnar sommartid varje vecka allmänna guidningar med olika teman. Information om dessa finns på turistbyråns webbsida och i evenemangskalendern. Även andra guideturer i regionen hittar du i evenemangskalendern under rubriken ”rundturer, promenader och utflykter” (www.jyvaskylanseutu.fi/tapahtumat). Grupper kan beställa skräddarsydda rundturer enligt gruppens önskemål. 
  • Jyväskyläs centrum kan du sommartid också komma runt i med vårt pigga stadståg Lilli. (www.lillijuna.fi).
 

+ Hurdan bussbiljett ska jag köpa om jag är några dagar i Jyväskylä?

 

Värdebiljetten är det mest praktiska och förmånliga alternativet. En värdebiljett är ett resekort som du kan köpa på Linkki-servicestället (Asemakatu 7 Jyväskylä) eller beställa i förväg via webbtjänsten https://nettilataukset.waltti.fi.

Värdebiljetten laddas med ett värde, dvs. pengar (10–200 euro), och med den kan du sedan göra resor ensam eller tillsammans med en kompis i samma eller en yngre åldersgrupp. När du reser med biljetten minskar det laddade värdet på biljetten enligt din ålders- och kundgrupp och enligt i vilka betalzoner du reser. Med värdebiljetten kostar till exempel en resa i en zon för en vuxen 2,10 euro. Du får utförligare anvisningar om användning av värdebiljetten på http://linkki.jyvaskyla.fi/liput/waltti/liputjahinnat.

Ett annat alternativ är att resa med engångsbiljett. Engångsbiljetter säljs i alla kollektiva färdmedel i Jyväskyläregionen. Resan kan betalas kontant eller med de vanligaste bank-/kreditkorten (inte Visa Electron). Priset på en resa beror på i hur många av de fyra betalzonerna du reser. Exempelvis är priset på en resa i en zon för en vuxen 3 euro.

 
 

Mer information om besöksobjekten, aktiviteterna, restaurang- och logitjänsterna samt evenemangen och annat aktuellt hittar du på våra engelskspråkiga sidor.