Viisi vinkkiä tapahtumien ja kulttuurin sävyttämään syyslomaan Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Hemmottele itseäsi syksyn kulttuuritarjonnalla Keski-Suomessa ja Jyväskylässä. Tutustu museoiden näyttelyihin, viihdy teatterin, tanssin, musiikin ja elokuvien parissa ja nauti syksyisestä tunnelmasta syysmarkkinoilla. Syys-lokakuun vaihteessa Jyväskylää valaisee vuosittain yli 100 000 kävijää keräävä Valon kaupunki -tapahtuma, joka tuo nähtäville huikeita valotaideteoksia eri puolille kaupunkia. Myös Valon kaupungin yli sata pysyvää valaistuskohdetta hehkuvat upeina hämärissä syysilloissa.

Vuoden 2024 syksyn vinkit päivitetään tälle sivulle elokuussa 2024 – sitä odotellessa voit fiilistellä syksyn 2023 kulttuurielämyksien tarjontaa.

1. Ainutlaatuista Aaltoa ja uniikkia Unescoa

Maineikkaan arkkitehdin Alvar Aallon kohteista tunnetun Jyväskylän helmi on uusi Aalto2-museokeskus, joka yhdistää saman katon alle kaksi Aallon suunnittelemaa museorakennusta: Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon. Museokeskuksen pysyvissä näyttelyissä tutustut Aallon työhön ja elämään ja pääset sukeltamaan keskisuomalaisuuteen. Museokeskuksen vaihtuvat näyttelyt esittelevät muun muassa suomalaista saunakulttuuria ja maailmanperintöä.

Lukuisten Aalto-kohteiden lisäksi Keski-Suomessa on kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: tunnelmallinen Petäjäveden vanha kirkko ja Struven ketjun mittauspiste Jyväskylän Korpilahdella. Talvikaudella 1.9. alkaen Petäjäveden kirkkoon voi tutustua opastetusti, varaathan vierailusi kirkkoon vähintään kahta viikkoa aiemmin.

Kuva: Maija Holma

2. Valotaidetta syksyn pimeneviin iltoihin

Jyväskylän syksyä piristää säväyttävä Valon kaupunki -valotaidetapahtuma, joka kerää vuosittain tuhansia kävijöitä. Tapahtumaan on ilmainen pääsy.

Valon kaupunki -tapahtuma tuo näytille toinen toistaan upeampia valoteoksia, jotka levittäytyvät Jyväskylän keskustaan ja lähialueille. Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään 28.9.-7.10.2023. Kaupungissa on myös yli 100 pysyvästi valaistua kohdetta, kuten siltoja, taideteoksia ja rakennusten julkisivuja, joten valoelämyksistä voi nauttia tapahtuma-ajan ulkopuolellakin.

Kuva: Connection/ Marko Häkkinen

3. Kulttuurielämyksiä lasten kanssa

Syyslomaan lasten kanssa mahtuu aimo annos kulttuuria! Jyväskylän Tikkakoskella sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo on jännittävä paikka kaikille ilmailun historiasta kiinnostuneille. Esillä on kymmeniä Ilmavoimien käytössä olleita lentokoneita ja löytyypä museosta myös useampi lentokoneen ohjaamo-osa, joihin pääsee istumaan.

Myös Aalto2-museokeskuksesta löytyy paljon puuhaa perheen pienimmille: kokeile kalliomaalauksen tekoa modernilla tavalla, istahda ralliauton kyytiin tai toimi entisaikojen torimyyjänä.

Musiikkielämyksiä syksyyn tarjoilee jyväskyläläinen lastenmusiikkiorkesteri Loiskis. Vallattomia konsertteja pääset syksyn mittaan kuulemaan kulttuuritalo Villa Ranassa.

 

Kuva: Marja Kärkkäinen

4. Teatteria ja musiikkia

Mikä sopisikaan paremmin syksyyn, kuin kulttuurintäyteinen ilta teatterissa tai konsertissa. Syksyllä kannattaakin suunnata askeleet kohti Jyväskylän Teatteritaloa, jonka on suunnitellut itse Alvar Aalto. Jyväskylän kaupunginteatterin syksyssä yleisöä viihdyttävät muun muassa klassikkomusikaali Evita ja Älä pukeudu päivälliselle -farssi. Jyväskylä Sinfonian konserteissa nautitaan tasokkaasta musiikista. Syksyn vieraina kohdataan muun muassa Olli Mustonen, Ville Matvejeff, Laura Mikkola sekä Petri Aarnio. Uniikki Pangea-konsertti vie puolestaan matkalle eri maanosien musiikkityyleihin, ripauksella valon taikaa.

 

Kuva; Tuomas Tenkanen

5. Kulttuuria historiallisessa miljöössä

Jyväskylän yläkaupungissa sijaitseva Kulttuuritalo Villa Rana tarjoaa koko kulttuurin kirjon näyttelyistä teatteriin, elokuvista lastenkonsertteihin ja tanssista kulttuurihistoriaan. Kauniilla Seminaarinmäen kampusalueella sijaitseva Yrjö Blomstedtin suunnittelema rakennus on jo elämys itsessään. Piipahda kulttuuririentojen lomassa myös lounaalla tai kahvilla Villa Ranan ravintolassa. Historian havinaa, kulttuuria, designia, tapahtumien sykettä, ostosmahdollisuuksia ja herkutteluhetkiä tarjoilee myös idyllinen Toivolan vanha piha Jyväskylän keskustassa. Astu keskustan vilinästä Toivolan pihan porttien kautta viehättävälle sisäpihalle ja nauti kaikilla aisteilla pihan tunnelmasta.

Kuva: Matti Häyrynen

Katso kaikki syksyn elämykset Keski-Suomessa

Tutustu ajankohtaisiin tapahtumavinkkeihin

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaksi lasta katsomassa kuvaa kalliomaalauksesta Keski-Suomen museossa.

Koe museoelämyksiä Keski-Suomessa

Henkilö kuvaamassa Muuramen kirkkoa sisältä

Ainutlaatuista arkkitehtuuria ja idyllisiä ympäristöjä

Kaksi henkilöä nauttivat konsertista halaillen

Mitä Keski-Suomessa tapahtuu juuri nyt?