KYSYTTÄVÄÄ?

Lomavinkki: Luonnossa liikkujan Keski-Suomi

Keski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka PaakkinenKeski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka PaakkinenKeski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka PaakkinenKeski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka PaakkinenKeski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka PaakkinenKeski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka Paakkinen

Keski-Suomi on täynnä huikeita maisemia. Kuva: Jukka Paakkinen

Syksyinen Keski-Suomi tarjoaa upeat puitteet luonnossa liikkumiseen. Maakunnassa on 5 kansallispuistoa, lukuisia muita luontokohteita ja 3 700 järveä. Keskisuomalainen hyvinvointi koostuu luonnon lisäksi esimerkiksi saunoista ja Saunamaakunta tarjoaakin runsaasti erilaisia saunaelämyksiä. Upeat luontopolut valloittavat Jyväskylän seudulla ja koko maakunnassa. Yhdistä luontolomasi mökkeilyyn tai muihin mahtaviin majoituskohteisiin!

Jyväskylän seutu keskellä kauneinta Järvi-Suomea on luonnostaan kestävä matkailukohde. Vastuullinen matkailija löytää seudultamme kestävällä tavalla tuotettuja luontoelämyksiä ja hyvää oloa. Tällä sivulla on lomaehdotuksia, joilla matkastasi tulee varmasti ikimuistoinen. Vinkit on mitoitettu viikonlopuksi, mutta yhdistelemällä erilaisia ehdotuksia tekemistä riittää vaikka viikoksi!

Leivonmäen kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Isojärven kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Salamajärven kansallispuisto

Muut syksyn luontolomavinkit Keski-Suomeen

 

Syyslomalla Leivonmäen kansallispuistossa

Joutsassa sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto on erinomainen kohde monen tasoisille retkeilijöille ympäri vuoden, sillä se tarjoaa vaihtelevaa maastoa, upeita maisemia ja erilaisia reittejä. Runsaan 30 neliökilometrin alueelle mahtuu harjuja, järviä ja soita.

Leivonmäen kansallispuiston kupeessa Joutsassa majoitusta tarjoavat esimerkiksi Lamminmäen tilat, jonka majoitustilat ovat viihtyisässä maalaismaisemassa. LomaLeivon yhteydessä majoittuessa voi käydä rapsuttelemassa tilan lampaita! Vain noin 30 kilometrin päässä Toivakassa sijaitsee kesäkuussa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin saanut Nukula. Nukulassa voit rauhoittua ja kokea luontoelämyksiä villin metsän ja kauniin järven ympäröimänä. Hyvinvoinnista huolehtivat erityisesti luonto ja saunat hoitoineen.

Haluatko Leivonmäen kansallispuistokierroksellesi fatbiken? Versona tarjoaa luontoliikunta- ja luontomatkailupalveluita. Versonan kautta voi vuokrata myös fatbike-kalustoa eri kansallispuistoihin. Myös monet muut keskisuomalaiset yritykset vuokraavat kalustoa ja järjestävät ohjattuja reissuja kansallispuistoihin, kajakkeja ja kanootteja vuokraa esimerkiksi Metsän kutsu. Haluatko eväät luonnon helmaan? Nature Safari Finlandin Makumatka luontoon -elämyspaketti on tällöin valintasi!

Retkipäivän päätteeksi omien eväiden lisäksi kannattaa hyödyntää vaikkapa joutsalaisia ravintoloita. Joutsan Panimoravintola Kellari tarjoilee herkkuja iltamyöhään ja maista samalla myös panimon sahtia tai olutta. Karoliinan kestikievari on myös persoonallinen ruokapaikka. Samassa kannattaa napata mukaan Jukolan juustot kotiin viemiseksi!

 

Syksyn loma Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Etelä-Konneveden kansallispuisto hurmaa karuilla kallioillaan ja silmänkantamattomiin jatkuvilla järvimaisemillaan. Korkeuserojensa vuoksi puisto tarjoaa haastavia reittejä upean monipuolisissa maisemissa. Patikoinnin lisäksi Etelä-Konneveden kansallispuisto kirkkaine vesineen on ihanteellinen vesiurheiluun, kuten veneilyyn ja melontaan.

Etelä-Konneveden kansallispuiston lähistöllä, noin puolen tunnin päässä on monia majoitusmahdollisuuksia. Varjola on tunnelmallinen maaseudun koskimiljööseen sijoittuva matkailutila Laukaassa. Loman kruunaa tasokas majoitus, ruoka, lukuisat aktiviteetit ja saunat. Vuokraa esimerkiksi fatbiket tai uutuustuote retkireppu! Niin ikään Laukaassa sijaitseva Peurunka on myös täynnä aktiviteetteja! Tämä kauniin luonnon ympäröimä kylpylähotelli erilaisine majoitus- ja ravintolavaihtoehtoineen kätkee sisäänsä paljon liikunnan iloa.

Revontulessa Hankasalmella voi yöpyä järven rannalla viihtyisissä lasikattoigluissa, lomamökeissä tai hotellihuoneissa. Aktiivinen päivä ulkona, saunan lempeät löylyt, herkullinen ruoka, keilaus, golf ja viihdeiltojen huippuartistit ovat mainio tapa viettää lomaa kauniissa järvimaisemissa vuoden ympäri. Hankasalmella on myös mukavasti muuta syyslomatekemistä.

HyvänTähen on erä- ja luontopalveluyritys, jonka kanssa pääset esimerkiksi kansallispuistoon opastetulle melonta- tai patikointireissulle. Retkellä ruokailu onnistuu yrityksen loihtimilla retkieväillä kestävästi, luontoa kunnioittaen ja sitä rasittamatta. Haluatko liikkua itseksesi? Kalustovuokrauskin onnistuu! Myös Erä’s Pete järjestää mieleen jääviä ja rentouttavia eräelämyksiä luonnonhelmassa.

 

Syysreissulla Isojärven kansallispuistossa

Jämsän ja Kuhmoisten rajalta löydät Isojärven kansallispuiston. Puiston maisemat vievät retkeilijän mielenkiintoiselle aikamatkalle puolen vuosisadan taakse, jolloin tukkijätkät ja metsurit työskentelivät Isojärven savottamailla. Tätä nykyä puistoa asuttavat majavat, täysin erilainen metsuripopulaatio! Arkojen majavien tapaaminen luontoretkellä on harvinaista, mutta niiden toteuttamia patorakennelmia on vaikea olla huomaamatta. Isojärven monipuolista maisemaa tähdittävät komeat vuoret ja syvät rotkolaaksot. Puiston reittiverkosto tarjoaa polkuja jokaisen retkeilijän makuun. Eräopaspalvelu Talvi järjestää muun muassa Isojärvelle erilaisia eräelämyksiä. Tavinsulka tarjoaa lukuisia erilaisia aktiviteetteja kanooteilla, kajakeilla ja SUP-laudoilla valmiista retkeilyvaihtoehdoista räätälöityihin ohjelmapaketteihin niin kansallispuistoissa kuin muualla luonnossa.

Isojärven kansallispuistoa tutkiaksesi tukikohdaksi kannattaa valita mökki tai huvila HimosLomilta. Aktiviteettivalikoimasta löytyy runsaasti tarjontaa, esimerkiksi fatbikeja, kanootteja ja opastettuja safareita. Ulkoilupäivän kruunaavat sauna ja takkatuli. Monessa mökissä on myös poreallas! Myös Himoksella on useita merkittyjä patikointipolkuja. Himoksen vaihtelevissa maastoissa ja upeissa maisemissa risteilevät reitit ovat erimittaisia ja erinomaisesti 2-3 tunnin päiväretkiksi. Tältä sivustolta löydät lisää HimosLomien vinkkejä syysloman viettoon. Myös HimosJämsä on koonnut sivustolleen loistavia syyslomavinkkejä Himos-Jämsän alueelle. 

Muita majoitusvaihtoehtoja Jämsästä ovat esimerkiksi Hidden House Pirttijärvi, joka tarjoaa luksustelttailua parhaimmillaan. Glamping on ainutlaatuinen vaihtoehto, voit nauttia samalla luonnon rauhasta ja kaikista mukavuuksista bed & breakfast -tyylillä. Samalla voit varata vaikkapa Pirttijärven islanninhevostallin maastoratsastuksen! Hotel Hiisi Hill taas on pieni ja elegantti boutique-hotelli Jämsän keskustassa.

Luontolomailijan kannattaa muistaa myös alueen muut luontokohteet, esimerkiksi upeasti virtaava Juvéninkoski, rotkovajoama Vororotti tai rotkolaakso Synninlukko. Keski-Suomen toinen Unesco-kohde, Puolakan mittauspiste Oravivuorella, ei sekään sijaitse kaukana. Tämä Korpilahdella sijaitseva kohde on osa Struven kolmiomittausketjua. Samalla, kun lomailet Jämsässä, piipahda esimerkiksi Hirvikartanossa. Tämä syksyisin ryhmille avoinna oleva ravintola on samalla käyntikohde, jossa pääset moikkaamaan hirviä, täpläkauriita ja poroja. Onpa joku päässyt hirviä pussaamaankin! Käy Uusi-Yijälän viinitilalla ja nauti hyvästä ruuasta Patapirtissä. Lapsiperheiden suosikki, ihana koti- ja eläinpalvelu Nurmolandia on auki syyslomaviikolla. Jämsän Liikuntapuisto ja Pumptrack-rata saavat varmasti hien pintaan! Jämsässä kannattaa tehdä ostoksia esimerkiksi huopatehtailla ja kruunata loma saunomalla Saunakylässä!

 

Syksyinen Pyhä-Häkin kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuiston ikihongat kuiskailevat tarinoita 400 vuoden takaa – puiston vanhat ikimetsät ovat sykähdyttävä näky ja tarjoavat retkeilijälle ripauksen luonnon mystiikkaa. Puiston vanhin puu on kurotellut oksiaan taivaita kohti jo yli 500 vuotta! Ikimetsien lisäksi Pyhä-Häkin kansallispuistoa Saarijärvellä peittävät laajat suoalueet. Kansallispuiston reitit ovat hyvin merkittyjä ja helppokulkuisia.

Saarijärvellä sijaitsee kesäkuussa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin saanut Purola Farm. Purola Farm tarjoaa viihtyisää majatalomajoitusta kauniissa maalaismaisemassa. Samalla voit varata ihanan islanninhevosvaelluksen tai maastoratsastusretken. Kannonkoskella sijaitseva Piispala tarjoaa monenlaisia lomamahdollisuuksia. Yövy ja vietä lomasi monipuolisesti liikunnan, hemmottelun tai seikkailun parissa.

Eipä Pyhä-Häkistä ole liian pitkä matka majoittumaan myöskään Äänekoskelle! Majoitus & Kalastus Vonkale tarjoaa esimerkiksi opastettuja kalastusretkiä ja erilaisia luontoaktiviteetteja. Samalla voit majoittua kodikkaissa mökeissä Keiteleen rannalla. Myös Kapeenkoski tarjoaa tilauksesta ruokaa, majoitusta, saunoja, kalastuspaketteja ja erilaisia kädentaitokursseja sekä luonto-ohjelmapalveluja.

 

Syksy Salamajärven kansallispuistossa

Pohjoisen Keski-Suomen Salamajärven kansallispuisto on luontoretkeilijän unelma monipuolisine reitteineen ja maisemineen. Polkuja riittää runsaasti tallattavaksi. Patikointireittien yhteisenä aloituspisteenä toimii aktiviteetteja, majoitusta ja ruokailua järjestävä Koiransalmen luontotupa. Puiston polkureitit ovat merkittävä osa Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa kulkevaa, 115 kilometrin mittaista Peuran polku -retkeilyreittiverkostoa. Päärooleja Salamajärven luonnossa näyttelevät laajat suoniityt, tunnelmalliset aarnimetsät ja jylhät rakkakivikalliot. Rengasreittejä metsäpeuran valtakunnasta löytyy jokaiseen makuun.

Hyvä majapaikka Salamajärven läheisyydessä on Karkausmäen kammari. Karkausmäen kammarissa voit tuntea vanhan metsäkämpän tunnelman idyllisissä maaseutumaisemissa. Nauti luonnosta ja perinteisen puusaunan lempeistä löylyistä turve- tai yrttihoidon kera. Polskuttele pimenevässä illassa ihanassa kylpytynnyrissä. Lähellä Salamajärven kansallispuistoa sijaitsee myös Hannunkiven Lomakylä. Tee irtiotto arjesta ja nauti luonnon rauhasta mökkilomalla. Aikon Kartanoa ympäröi puhdas luonto, upea järvimaisema ja maaseutumiljöö. Aikon Kartanosta on Salamajärvelle lyhyt matka ja se on oiva majapaikka myös Pyhä-Häkin kansallispuistoa ajatellen. Pihtiputaan Koto Hotelli on uusi tulokas seudun majoituskohteena. Levähdä maaseutuhotellin rauhassa ja nauti mukavat yöunet kodikkaan tyylikkäissä huoneissa.

Erävaris on varma valinta ikimuistoisiin elämyksiin. Hänen kanssaan voit tehdä melontareissun, käydä kalalla tai patikoimassa ja laskeutua vaikkapa köyden varassa näköalatornista! Onko haaveissasi metsästys Keski-Suomessa? Erävaris suunnittelee myös metsästysretken toiveidesi mukaan. Kun nautit luontolomastasi Pohjoisessa Keski-Suomessa, piipahda samalla Viitasaaren keskustan läheisyydessä sijaitsevalle Savivuorelle retkeilemään ja nauttimaan komeista maisemista näkötornin laelle. Huikeat maisemat ovat myös luonnonmuodostelma Karoliinan portailla. Huopanankoski on yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista virkistyskalastusalueista. Pihtipudas tunnetaan Niemenharjun upeista harjumaisemista ja kauniista vesistöistä – ja totta kai myös mummostaan!

 

Muut syksyn luontolomavinkit Keski-Suomeen

Jyväskylässä kaupunkikulttuurin ja luonnon yhdistelmä on uniikki. Kaupungissa, keskustan välittömässä läheisyydessä tai hetken päässä on kivoja luontopolkuja. Upea Tourujoen luontopolku, Laajavuoren alue tai jokin muu luontokohde kannattaa ehdottomasti kiertää loman aikana. Jos haet hienoja näköaloja, esimerkiksi Kanavuoren laelle kiipeäminen kannattaa. Harjun ulkoilualue portaineen ovat myös mahtava käyntikohde! Nyrölän luontopolulla on hauska vetolossi. Merkitty teemareitti Kehä Vihreä kehystää ydinkeskustaa ja tarjoaa siellä kulkijoille monenlaista nähtävää ja tekemistä. Jyväsjärven ympäri kiertävä Rantaraitti kuntoilupisteineen on Suomen suurin ulkokuntosali. Jyväskylässä on runsaasti majoituskohteita. Etsitkö brunssia Jyväskylästä? Oiva vaihtoehto on esimerkiksi Savutuvan Apajan lokakuun Sadonkorjuun brunssi, jonne voit saapua myös meloen!

Tiedäthän, että Jyväskylän seudulla voit kokea luontolomasi yhteydessä kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta: Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven kolmiomittausketjuun kuuluva Puolakan mittauspisteen Oravivuorella? Piipahda ensin Oravivuorella, jonka jälkeen voit varata kierroksen Petäjäveden vanhaan kirkkoon. Testaa samalla Wanha Witonen, melontareitti, joka alkaa Petäjävedeltä, ohittaa Koskenpään kylän sekä Jämsän keskustan ja päättyy Päijänteelle. Jos melominen ei innosta, patikoi Karhunahtaalle ja levähdä päivän päätteeksi upeissa maaseutumajoituskohteissa. Kirkkokierrokseen on helposti yhdistettävissä myös Keuruun kirkot, kuten upeat vanha kirkko ja Pihlajaveden erämaakirkko. Majoitu Keuruulla esimerkiksi Riihon majatalossa ja kiipeä Riihon Himmaanmäen näköalatorniin. Keuruulla vieraillessa makuelämyksiä tarjoaa jyhkeän, vanhan kivinavetan tiloissa sijaitseva Pappilan Taverna. Katso lisää vinkkejä Keuruun syyslomatarjonnasta täältä.

Haluatko lomaltasi vain vaivattomuutta? Taulun kartano tarjoaa pakettia kolmeen kansallispuistoon. Tämän kolmen päivän paketin myötä koet kolme kansallispuistoa maalaiskartanossa majoittuen. Aktiivisen päivän päätteeksi rentoudut kauniissa miljöössä ja täysihoitopaketissa nautit paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa, sekä maastossa retkeillessä että kartanolla. Retket kansallispuistoihin (Leivonmäki, Etelä-Konnevesi, Pyhä-Häkki) toteutetaan ammattitaitoisten oppaiden johdolla.

 

Syksyn lomatarjouksia:
HimosLomien syysloma: Syysloman vuokramökki 3 vrk alk. 285 €.
Peurungan syyslomapaketti: Syysloma alk. 44,50 e/hlö.
Revontulen syyslomapaketti: Hemmottelupaketit lasi-igluihin alk. 159,50 e/hlö ja hotellihuoneisiin alk. 126 e/hlö.
Varjolan syksyn lomapaketti: Syksyn lomapaketti alk. 455 €e 2 henkeä (2 yötä).
Äijänkäppyrä Action Outdoor: Syysloman paintball-pelit min. 10 henkilöä. Aikuiset 35e/h ja juniorit 30e/h. Kaupanpäälle saunomismahdollisuus yli 15 henkilön porukalle.
Hotelli Milton: 1-hengen huone 75,00/huone/vrk, 2-hengen huone 95,00/huone/vrk, 3-hengen huone 120,00/huone/vrk. Hinnat sisältävät aamiaisen.
Hotelli Keuruselkä: 2 vrk syysloma kahdelle hengelle alkaen 139 € tai perhehuone (2 aik + 2 lasta) alkaen 115 €/vrk. Hinta sisältää aamiaisen, asukassaunat sekä kuntosalin.

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta