KYSYTTÄVÄÄ?

Lomavinkki: Nykytaiteen ystävälle

Niina Lehtonen Braunin teos Muistojen kitkeminen, kuva: Sanna LahtiNiina Lehtonen Braunin teos Muistojen kitkeminen, kuva: Sanna Lahti

Niina Lehtonen Braunin teos Muistojen kitkeminen, kuva: Sanna Lahti

Matkalla maan keskipisteeseen toi syyskuussa koettavaksi ajankohtaista nykytaidetta, esityksiä, luentoja ja työpajoja. Kuraattori Rickard Borgströmin kokoamassa kansainvälisessä näyttelykokonaisuudessa on mukana 29 taiteilijaa tai taiteilijaparia ja se levittäytyy kolmeen keskisuomalaiseen museoon. Syksyllä 2020 näyttelyt nähdään Jyväskylän taidemuseossa ja Keuruun museossa, kun taas kevättalvella näyttely rantautuu Saarijärven museoon. Näyttelykokonaisuuden teemana on kuuluminen ja ulkopuolisuus.

- Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelykokonaisuus on monipuolinen ja yllättäväkin kattaus uutta nykytaidetta. Mukana on nuoren polven taiteilijoita, uusia tuttavuuksia, kuin myös tunnettuja paikallisia tekijöitä. Näyttely tuo myös kansainvälisen tuulahduksen Keski-Suomeen, sillä mukana on useita ulkomailla työskenteleviä taiteilijoita, kertoo Jyväskylän taidemuseon intendentti Teija Lammi

Näyttelystä löytyy monia eri taiteen tekemisen muotoja, kuten video- ja ääniteoksia, laajoja installaatioita ja maalauksia. Yksi näyttelyn erityispiirteistä on se, että suurin osa teoksista on uusia ja nyt ensimmäistä kertaa esillä. Lisäksi kansainvälisen näyttelykokonaisuuden toteuttaminen korona-aikana on tuonut omat lisämausteensa. 

- Ulkomailla asuvat taiteilijat eivät päässeet ollenkaan matkustamaan paikan päälle, joten erilaiset videopuheluohjelmat tulivat kevään aikana kaikille tutuiksi. Monelle taiteilijalle oman teoksen esille laittaminen etäyhteydellä videon välityksellä oli uusi kokemus ja vaati tavallista enemmän etukäteissuunnittelua. Näyttelyä pystyttämässä oli iso joukko ihmisiä, mm. Jyväskylän Taiteilijaseuran taiteilijoita, joiden apu oli tuiki tärkeä näin laajan näyttelyn valmistumisessa, kertoo Teija Lammi. 

Teoksissa pohditaan esimerkiksi sitä, millaista on tuntea kuuluvansa useaan eri paikkaan sekä sitä, miten muistot ja tarinat vaikuttavat meihin. Kuulumisen toinen puoli on ulkopuolisuuden tunne, joka on monessa teoksessa lähtökohtana. 

- Esimerkiksi Anna Järvinen ja Petra Lindholm ovat tehneet videoteoksen yhteisellä laivamatkalla Tukholmasta Helsinkiin. Kumpikin on asunut Ruotsissa pitkään ja kaipaa takaisin lapsuutensa maisemiin Suomeen. Petra on Ruotsissa saanut kuulla puhuvansa ruotsia suomalaisella aksentilla, kun taas lapsuudessaan suomenruotsalaisena hän ei tuntenut oloaan ihan suomalaiseksikaan, kertoo Teija Lammi. 

 

Matkalla maan keskipisteeseen
Jyväskylän taidemuseossa 19.9.2020–14.3.2021
Keuruun museossa 12.9.–21.11.2020
Saarijärven museossa 3.2.–25.4.2021 

 

Lue lisää ja tutustu taiteilijoihin 

Lue lisää Jyväskylän museoiden syystarjonnasta 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta