KYSYTTÄVÄÄ?

Lomavinkki: Viikonloppu Jyväskylässä

Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.

Jyväskylä on täynnä ostosmahdollisuuksia. Kuva: Julia Kivelä.

Oletko tulossa Jyväskylään vain hetkeksi piipahtamaan? Mitä Jyväskylässä ehtii tehdä syysiltana tai viikonlopun aikana? Vastaus on: paljon! Jyväskylän kaupungissa on syksyllä paljon tekemistä ja koettavaa ja näiden vinkkien avulla kaupunkilomastasi tulee varmasti ikimuistoinen.  Kun kierrät kaupungilla tai kauempana, muista bongata upeita Alvar Aalto -kohteita tai Valon kaupungin teoksia. Tästä löydät myös vinkit täydellisiin Instagram-kuviin Jyväskylästä! Yhdistele vinkeistä mukava lomakokonaisuus illaksi, koko viikonlopuksi tai vaikka pidemmäksi aikaa. Visit Jyväskylän Kolmen tunnin pikataival on myös loistava pikaretki kaupunkitarjontaan.

Museot

Tapahtumat

Liikuntapääkaupunki

Shoppailu

Ravintolavinkit

Majoituskohteet

 

Käy museossa!

Kun saavut Jyväskylään, kannattaa ensimmäisenä suunnata johonkin kaupungin museoista ja kulttuurikohteista. Dokumentaristi Virpi Suutarin elokuva Aalto sai ensi-iltansa syyskuun alussa, joten museovierailu Alvar Aalto -museossa on hyvin ajankohtainen! Museossa sukellat Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan. Samalla se on arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa on esillä syksyllä Alvar Aallon jalostettu maisema, joka rakentaa kokonaiskuvan Aaltoon vaikuttaneista maisematekijöistä ja hänen tavoistaan tulkita ja muovata ympäristöä maisema-arkkitehtuurin keinoin.

Alvar Aalto -museon vieressä sijaitsee hiljattain uudelleen avattu Keski-Suomen museo, joka kutsuu sinut tutkimusmatkalle keskisuomalaisuuteen. KeMun uudessa pysyvässä näyttelyssä voit esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä, piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista, fiilistellä savusaunan, urheilun tai räpin tunnelmia. Syksyn vaihtuvissa näyttelyissä Lutakko 2020 -näyttely esittelee dokumentaarisin valokuvin Keski-Suomen musaskenen sydämen Lutakon Tanssisalin elämää. Atelieerit Ateenan liepeillä -näyttelyssä sukelletaan ensimmäisten keskisuomalaisten kuvataiteilijoiden ateljeekotien elämään.

Ihan ydinkeskustassa sijaitseva Jyväskylän taidemuseo kätkee sisäänsä upeita näyttelyitä, tänä syksynä alkava vaihtuva näyttely Matkalla maan keskipisteeseen tarjoaa ajankohtaista nykytaidetta sekä luentoja, työpajoja ja nykytanssia. Kokeile myös yleisöopastuksia tai työpajoja, esimerkiksi perjantain avointa pajaa! Muista myös Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo ja Galleria Ratamo. Taidemuseon jälkeen museokierrosta voi jatkaa Suomen käsityön museossa. Syyskauden vaihtuva näyttely on kansainvälisesti tunnetun muotoilija Ilona Ristan näyttely, jossa on esillä uudenlaista suomalaista puukulttuuria. Museon perusnäyttelyistä Käsityössä elämän tuntu -näyttely nostaa esiin niin tämän päivän osaamista, erikoisuuksia kotoa ja maailmalta kuin yhteisiä muistojamme menneestä. Suomen kansallispukukeskuksen näyttely Komeasti juhlaan kurkistaa suomalaisten kansallispukujen historiaan ja nykypäivään.

 

Ilta teatterissa, konserteissa, sinfoniassa tai tapahtumissa!

Syksyllä riittää tekemistä myös tapahtumissa. Finlandia Marathon erilaisine reitteineen kerää runsaasti osallistujia ympäri Suomen. Reittinä on tasainen ja nopea Jyväskylän Rantaraitti. Tapahtumakeskuksena toimivat Lutakonaukio ja Jyväskylän Paviljonki, joten pääset helposti myös kannattamaan juoksijoita! Ulkotapahtumana järjestettävä syksyinen myyntitapahtuma Wemmi järjestetään jo 27. kerran. Paikalla on runsaastiostosmahdolliosuuksia, ja monipulkisesti ruokaa ja virvokkeita. Tarjolla on kattavasti myös syksyn satoa järvistä, pelloilta ja puutarhoista sekä laadukkaita käsitöitä. Jyväskylän keskustassa Fashion Unitin järjestämä Muotipäivät tuo mukanaan upeat muotinäytökset ja oheisohjelmat. Liikkeissä päästään nauttimaan myös pidennetyistä aukioloajoista.

Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn ohjelmistossa on luvassa runsaasti nähtävää! Sydänmaa on tarina suomalaisuudesta, sen etsimisestä ja sukupolvien henkisestä perinnöstä. Kultainen vasikka on Maria Jotunin klassikkokomedia. Musikaalien ystäville on syksyllä tarjolla draamamusikaali West Side Story, joka vie katsojat New Yorkiin. Musikaalielämys on myös Teatteri Eurooppa Neljän Harmony Sisters -musikaali, joka on tarina unelmista, niiden toteutumisesta ja kaiken romahtamisesta. Jyväskylä Sinfonia soittaa upeaa syksyn ohjelmistoaan ja saa esimerkiksi syyslomalla vieraakseen Paviljonkiin Egotripin. Paviljongissa ovat tänä syksynä luvassa myös esimerkiksi Kirka-musikaali ja Vesterinen yhtyeineen. Tanssisali Lutakon syksyn ohjelmistossa ovat esimerkiksi Ilta, Costee, Mokoma, Viikate, Cledos ja Erja Lyytinen. Ilokiven syksyssä nähdään esimerkiksi burleskia.

Kurkkaa lisää tapahtumia kaupungin tapahtumakalenterista. Tapahtumiin osallistuessasi muistathan ajankohtaiset turvallisuus-, hygienia- ja etäisyyssuositukset. Huomaathan tarkistaa mahdolliset muutokset tapahtumajärjestäjien omilta sivuilta.

 

Hiki pintaan liikuntapääkaupungissa ja saunassa!

Jyväskylässä kaupunkikulttuurin ja luonnon yhdistelmä on uniikki. Kaupungissa, keskustan välittömässä läheisyydessä tai hetken päässä on kivoja, toinen toistaan hienompia luontopolkuja, joista helposti voit piipahtaa useammassakin viikonlopun aikana. Upean Tourujoen luontopolun ehtii helposti kiertää illassa ja Harjun ulkoilualue portaineen on myös mahtava käyntikohde

Merkitty teemareitti Kehä Vihreä kehystää ydinkeskustaa ja tarjoaa siellä kulkijoille monenlaista nähtävää ja tekemistä. Jyväsjärven ympäri kiertävä Rantaraitti kuntoilupisteineen on Suomen suurin ulkokuntosali. Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari tarjoaa upeat mahdollisuudet monipuoliseen vesiliikuntaan, rentouttaviin kylpyläpalveluihin sekä erilaisten vesiliikuntalajien harrastamiseen. Aktiviteettien pariin pääset Laajiksessa. Voit myös varata vaikka opastetun fatbike-retken Versonalta, niin saat sykkeen nousemaan!

Muista kruunata iltasi saunomalla Maailman Saunamaakunnassa. Upea, uusi julkisten saunojen tulokas kaupungissa on Kankaan sauna Kankaan kaupunginosan punatiilisessä tehdasmiljöössä. Jyväskylässä avoimia saunailtoja järjestää esimerkiksi Jyvässeudun perinnesaunojat. Voit nauttia saunoista ja kylpylätunnelmasta myös Scandic Laajavuoressa.

 

Shoppaile ja tee löytöjä Jyväskylässä!

Kun päätät etsiä ostoksia, tuliaisia, täytettä vaatekaappiisi tai löytää mielenkiintoista designia kotiisi, sinun on ehdottomasti suunnattava palkitulle Kävelykadulle ydinkeskustaan. Kävelykadun ympäriltä löydät useita ostoskeskuksia. Ostoskeskuksista sekä kävelykadun pikkupuodeista löydät myös käsityöläisten tekemiä kauniita koruja ja esineitä kotiisi.

Kauppakadun yliopistonpuoleisesta päästä löytyy välitön ja yllätyksellinen Yläkaupunki. Alueen omaleimainen, boheemi tunnelma syntyy pienten putiikkien, ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sekä erilaisten kulttuuritapahtumien ja tempausten yhdistelmästä. Kulttuuri näkyy Yläkaupungilla ennakkoluulottomasti – saatat törmätä taidenäyttelyyn vaikkapa optikkoliikkeessä.

Kaupungista löydät myös erilaisia vintage-liikkeitä ja kirpputoreja. Kaupunkikierroksella on mahtava piipahtaa ostoksilla myös vaikkapa erilaisissa kotimaista designia esittelevissä liikkeissä, kuten KOTO Designmarketissa. RIVA Clothing ja Alpa ovat jyväskyläläistä designia.

 

Nappaa ravintolavinkit Jyväskylän syksyyn!

Oletpa shoppailemassa, menossa tapahtumiin tai käyt iltalenkillä, muista Jyväskylän upea ravintolatarjonta. Piipahda alkuillan drinkeillä esimerkiksi Verso Baari & Keittiössä, josta löydät myös herkullisia ruoka-annoksia, nyt myös sunnuntaisin. DeLoreanissa tai klassikkopub Harry’sissa jatkat iltaa myös tapahtumien jälkeen! Nauti kahvia tai teetä herkkuineen hurmaavassa Miriam’sissa, Teeleidin upeassa miljöössä tai Wilhelmiinan konditoriassa historiallisessa rakennuksessa.

Iltaa jatkat upeissa ravintoloissamme. Hurmaava Harmooni sijaitsee Jyväskylän keskustassa vanhassa harmoonitehtaassa, menu koostuu lähimauista ja sesongin mukaan. Pöllöwaarin viimeistellyt annokset sesonginmukaisista raaka-aineista vievät sinut kiehtoville ja yllätyksellisille makumatkoille. Kivitalomiljöössä sijaitsee mainio Figaro. Erikoisuutena ravintolasta löytyy dry age -lihakaappi, jossa raakakypsytetään erilaisia laatulihoja. Upeat näköalat koet ainutlaatuisessa Vesilinnassa Harjun laella.

Toivolan vanhan pihan upeassa ympäristössä sijaitsee ihana Toivola, josta saat niin kahvila- kuin ravintolaherkkuja. Kissanviikset on kaupungin klassikko. Nauti herkullista street foodia paikallisella twistillä  Ravintola Taikurissa ja rentoja elämyksiä ikisuosikki Revolutionissa. Ihania italialaisia ruokia uusitulla menulla nautit Trattoria Aukiossa. Vegaaniherkkuja jokaiseen makuun tarjoilee Beans & More ja espanjalaisia herkkuja Ravintola Hox City. Vahva suositus myös rennolle Thai Street Foodille, nepalilaista ruokaa tarjoilevalle Base Campille ja aasialaisen fuusioruuan NÔMille! 

Haluatko eväät luonnon helmaan? Nature Safari Finlandin Makumatka luontoon -elämyspaketti on valintasi. Jyväskylän brunsseista mainittakoon esimerkiksi Toivolan brunssi, Vennin All day brunch ja brunssilauta sekä Savutuvan apajan lokakuun Sadonkorjuun brunssi, johon voit myös meloa Tavinsulan retkellä!

 

Majoitu Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki pitää sisällään upeita majoituskohteita. Nauti yösi pehmeissä hotellilakanoissa, kuten boutique-hotelli Yöpuussa, Solo Sokos Hotel Paviljongissa tai Original Sokos Hotel Alexandrassa. Hotelli Verso on valintasi, kun haluat majoittua aivan Jyväskylän ytimessä. Jyväsjärven rannalla sijaitsevalla Finlandia Hotelli Alballa on mainio majoitustarjous syksyyn! Matkakeskuksen välittömässä läheisyydessä ovat esimerkiksi ympäristömyönteinen Green Star Hotel ja Scandic Station, jossa on uusitut huoneet. Kylpylähotelli Scandic Laajavuori on ikisuosikki. Säynätsalon kunnantalossa voit yöpyä Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa. Hintatietoisen valinta ovat esimerkiksi erilaiset huoneistohotellit ja hostelit, joista voit lukea lisää Visit Jyväskylän majoitussivuilta. Samalta sivulta löydät myös caravan- ja mökkivaihtoehtoja seudulta!

 

Syksyn lomatarjouksia:
Peurungan syyslomapaketti: Syysloma alk. 44,50 e/hlö.
Revontulen syyslomapaketti: Hemmottelupaketit lasi-igluihin alk. 159,50 e/hlö ja hotellihuoneisiin alk. 126 e/hlö.
Varjolan syksyn lomapaketti: Syksyn lomapaketti alk. 455 €e 2 henkeä (2 yötä).
Äijänkäppyrä Action Outdoor: Syysloman paintball-pelit min. 10 henkilöä. Aikuiset 35e/h ja juniorit 30e/h. Kaupanpäälle saunomismahdollisuus yli 15 henkilön porukalle.
Hotelli Milton1-hengen huone á 75,00/huone/vrk, 2-hengen huone á 95,00/huone/vrk, 3-hengen huone á 120,00/huone/vrk. Hinnat sisältävät aamiaisen.

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta