KYSYTTÄVÄÄ?

Talvi Jyväskylän seudulla - 5 + 1 vinkkiä ikimuistoisimpaan hiihtolomaan

Nainen hiihtämässä.

Talvihiihtoa. Kuva: Ulla Keituri 

Talviloma on jo nurkan takana ja luminen Jyväskylän seutu toivottaa lomailijat lämpimästi tervetulleiksi. Jyväskylän seudulla voit valita hiihtolomasi täyteen hyvinvointia ja hemmottelua, virkistäviä talviaktiviteetteja tai kulttuurielämyksiä. Mieluista talvitekemistä riittää kaikille, oli sitten liikkeellä yksin tai yhdessä. Lue alta vinkit ikimuistoiseen talvilomaan, virittäydy lomatunnelmaan ja irtaudu arjesta Jyväskylän seudulla!


1. Virkisty liikunnasta! 

Raikas ilma, kimmeltävä lumi, auringonpaiste ja punaiset posket! Talviliikuntaa ja ulkoilua kaipaavan kannattaa suunnata Jyväskylän seudulle, sillä seutu tarjoaa monipuolisesti eri lajeja ja tapoja liikkua ulkona. 

Hiihdon ystäville jännitystä tarjoaa Jyväskylä Ski Marathon lauantaina 7.3., johon voi osallistua eritasoiset hiihtäjät. Hiihtoretkellä oleva voi pysähtyä esimerkiksi Ladun majan Majakahvioon nauttimaan lämmintä juotavaa ja pikkupurtavaa. Hiihtäjän on tärkeää kurkata Jyväskylän seudun latuinfo ennen laduille lähtöä, jotta suksilla meno sujuu turvallisesti. 

Laskettelemaan haluavan kannattaa ottaa suunta Häkärinteille, Riihivuoreen tai Laajikseen. Laajikseen on avautunut uusi Lumimaan laavukahvila, jossa voi herkutella nokipannukahveilla ja muurinpohjaletuilla, sekä iglun muotoinen Rinneravintola Dome. Husky- ja moottorikelkkasafareille haluavan kannattaa lähteä Laukaan Varjolaan josta on myös lyhyt matka Peurungan kylpylän lämpöön. 

Luistelijoille Jyväskylän seudulla löytyy useita yleisöluistelupaikkoja. Luistelijan ykköspaikka on Jyväskylän satamassa sijaitseva Jyväsjärven retkiluistelurata. Rata on tällä hetkellä vielä suljettu, mutta Jyväskylän kaupungin sivuilta näet luistelupaikkojen ajantasaiset tiedot. Jäällä viilettämisen jälkeen kannattaa pysähtyä Satamakahvilassa tai Kotakahvilassa kuumalla kaakaolla. Molemmista voit myös vuokrata itsellesi retkiluistimet. Retkiluistelua, lumikenkäilyä ja hiihtoa pääset myös kokeilemaan elämyspaketin muodossa Nature Safarin avustuksella ja talvipyöräilyä Versonan tiistaisin järjestettävillä Fatbike-retkillä

Uskaltaisitko koittaa avantouintia? Jyväskylän seudun avantouimareiden kautta pääset tutustumaan veloituksetta avantouinnin saloihin ja saat mukaasi halutessasi avantouintioppaan! Avantoon pääset myös esimerkiksi Revontulen ja Haikusaunan saunailloissa.

Liikuntaa ja vauhdikasta menoa löytyy myös sisätiloista. Hurjapäille sopii leikkimielinen kisailu Karting Centerissä kurvaillen. Tanssista tykkääville liikettä tarjoaa Kartanon Kievarin tanssi-illat, joissa pääset kesäiltojen lavatanssien tunnelmaan keskellä sydäntalvea! Penkkiurheilijan kannattaa lähteä historian ensimmäiseen JYPin Liikuntapääkaupunki Jyväskylä jääkiekko-otteluun 26.2., jonne on vapaa pääsy.


2. Hemmottele itseäsi - olet sen ansainnut!

Mikä olisikaan parempaa kuin kiireetön hemmottelupäivä kylpylässä! Peurunka Laukaassa tarjoaa riemua hiihtolomaan koko perheelle ja Scandic Laajavuoressa kylpyläelämyksen voi yhdistää Laajiksessa lasketteluun. 

Talvitekemisen täyteisen päivän jälkeen on ihanaa rentoutua saunan lämmössä. Jyväskylän seudulta löytyy lukuisia saunoja perinteiselle saunojalle ja erikoisempia saunaelämyksiä kokeilevampaan makuun. Lähtisitkö savusaunaan ja ulkoporealtaisiin Revontuleen, naisten turvesaunailtaan Tupaswillaan, vai Haikusaunan tai Jyväskylän perinnesaunojien saunailtoihin? Saunojan kannattaa myös kurkata vinkkejä Sauna Regionin verkkosivuilta.

 

3. Sukella kulttuurielämyksiin

Kulttuurinnälkäisille riittää hiihtolomalla Jyväskylän seudulla nähtävää ja koettavaa. Jyväskylän Taidemuseossa pääsee aikamatkalle Miltä näyttää aika?-näyttelyssä ja konttaamaan vauvaperheille suunnatussa Ryömi, konti - viesti vauvuudesta-elämyksessä. Kannattaa myös tutustua ainakin Galleria Ratamon, Alvar Aalto-museon ja Suomen Käsityön museon näyttelyihin. Myös uusittu Keski-Suomen museo viettää avajaisia 22.2.  Muistathan, että Jyväskylän useimpiin museoihin on perjantaisin vapaa pääsy!

Taidekeskus Järvilinna Laukaassa on kulttuurista, taiteesta ja historiasta kiinnostuneiden ykköskohteita. Talvilomalla Järvilinnassa pääset tutustumaan näyttelyihin, herkuttelemaan kahvilassa sekä ulkoilemaan järven rannalla paistaen makkaraa kodalla. Non stop-grafiikkapajassa 26.2. voit myös löytää sisäisen taiteilijasi.

Oletkos jo nähnyt Jyväskylän Kaupunginteatterin esittämän Phantom - Pariisin oopperan kummituksen? Vielä ehdit viihdyttävään ja herkkään musikaaliklassikkoon, ja muihin teatterin huikeisiin esityksiin.


4. Tutustu maailmankuuluun Alvar Aaltoon

Tiesitkö, että Jyväskylässä on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa? Kaikkiaan 29 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko sekä Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Hiihtolomalla on ainutlaatuinen tilaisuus päästä Alvar Aallon jäljille, sillä Säynätsalon kunnantalolla vietetään 22.2. Lukulauantai-kirjatapahtumaa, jossa pääsee myös kiertelemään kunnantalon sisällä, käymään opastetulla kierroksella ja herkuttelemaan kahvilan antimilla. Voit myös kerätä porukan kasaan ja tilata Alvar Aalto-teemaisen opastetun kierroksen Jyväskylän seudulla.


5. Rauhoitu luonnossa

Aurinkoiset pakkaspäivät on luotu ulkona retkeilyyn. Ota mukaasi eväät, hyvää seuraa sekä lämmintä vaatetta ja lähde luontoon! Leivonmäen kansallispuistossa Joutsassa pääset kulkemaan kauniin luonnon keskellä talvellakin ja nälän yllättäessä voit pysähtyä laavulle syömään eväitä. Vai uskaltautuisitko lähteä kansallispuistoon yöretkelle? Myös Paljaspään luontopolulla Muuratsalossa pääsee helposti ja nopeasti pienelle happihyppelylle luonnon keskelle. Luontopoluilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä niissä ei usein ole talvikunnossapitoa. Talvinen retkeilypäivä sujuu hyvin myös fiilistellen Jyväsjärven Rantaraitin maisemia!


+1. Seikkaile perheen kesken

Jyväskylän seudulla lapsiperheet viettävät liikunnallisen ja seikkailullisen loman täynnä touhua. Touhukkaan päivän jälkeen Laajiksen tai Häkärinteiden aktiviteettien parissa posket punoittavat ja hymy ylettää korviin saakka. Kiipeily ja keilailu Hutungissa sekä pomppiminen Beach & Jump Parkissa tarjoavat jo hupia mistä valita. Aalto Alvarin aallot tai Peurungan vesiliukumäet viihdyttävät puolestaan vesipetoja. Kurkkaa myös lapsiperheille suunnatut tapahtumat Jyväskylän seudulla ja vinkit talvipäivien viettoon lasten kanssa

 

PS. Kauneimmat lumikuvat ja hauskimmat talviset hetket ikuistetaan nyt! Jaa parhaimmat talvikuvasi Jyväskylän seudulta instagramissa hashtagilla #visitjyvaskyla 


 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta