KYSYTTÄVÄÄ?

Pyöräretki Alvar Aallon arkkitehtuuriin 

Aira-taloAira-taloAira-taloAira-taloAira-taloAira-taloAira-taloAira-taloAira-taloAira-talo

Aira-talo

Alvar Aalto (1898-1976) on maailmalla yksi Suomen tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista ja erityisesti Jyväskylässä on useita hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Jyväskylään Aalto suunnitteli vuosien varrella lähes 30 kohdetta. Joukosta löytyy niin yksityiskohteita kuin julkisiakin rakennuksia, kuten Jyväskylän kaupunginteatteri, Yliopiston kampusalue sekä Uimahalli Aalto Alvari. Aalto myös perusti ensimmäisen arkkitehtuuritoimistonsa 1923 juuri Jyväskylän Vapaudenkadulle.

Nykyään Jyväskylä on tunnettu liikuntakaupunkina ja seutu tarjoaa monipuoliset ja vaihtelevat pyöräilymaastot sekä ulkoilumahdollisuudet. Ja mikä olisikaan parempi keino tutustua tunnetun arkkitehdin kaupunkiin kuin pyöräillen. Kauniit järvimaisemat värittävät mäkistä maastoa ja alueelta löytyy useita paikallisten suosimia pyöräily –ja ulkoilureittejä.

Alvar Aalto-pyöräreittimme tutustuttaa sinut Jyväskylän keskustaan ja esittelee samalla Alvar Aallon arkkitehtuuria eri Jyväskylän kaupunginosissa. Reitti soveltuu mainiosti niin vierailijoille kuin paikallisillekin ja sen aikana polkaisemme läpi Jyväskylän tunnetuimpien nähtävyyksien sekä Alvar Aallon arkkitehtonisten kohteiden.

Aloitamme pyöräretkemme Alvar Aalto –ja Keski-Suomen museoista, josta jatkamme Jyväskylän keskustaan sekä Taulumäen ja Viitaniemen järvimaisemiin, joissa näemme yhden Jyväskylän ikonisimmista rakennuksista. Lopulta palaamme takaisin keskustaan ja tutustumme muun muassa Jyväskylän yliopistoon, yhteen Suomen arkkitehtonisesti kiinnostavimpiin kampusalueisiin.

Hyppää satulaan ja tutustu kohteisiimme sekä pyöräreittiin klikkaamalla tästä!

 

Kohteet:

Alvar Aalto -museo 1971-73
(Alvar Aallon katu 7)

Vuonna 1973 valmistunut rakennus kuuluu Alvar Aallon myöhäiskauden töihin. Alvar Aalto –museo on perustettu vuonna 1966 toimien ensin lähellä sijaitsevassa ns. Salervon talossa. Uudisrakennuksen valmistuttua museossa toimivat rinnakkain taide- ja arkkitehtuuriosastot, mutta vuodesta 1998 alkaen museon toiminta on keskittynyt arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon elämäntyön vaalimiseen ja esittelyyn.

 

Keski-Suomen museo 1957-61, laajennus 1990
(Alvar Aallon katu 7)

Ruusupuistoon sijoittuva valkoiseksi rapattu museorakennus on rinteen puolelta jäykän suoraviivainen, alkuperäisen sisäänkäynnin puolelta julkisivu on piirteiltään vaihtelevampi.
Tiesitkö? Museon avajaisissa liikkui huhu, jonka mukaan Alvar Aalto olisi sanonut, että nyt vihittiin maailman toiseksi paras museo. Kun kysyttiin mikä on sitten se paras, Aalto oli vastannut: ”En ole sitä vielä suunnitellut!”

 

Casa Laurén 1925-28
(Vapaudenkatu 12)

Alvar Aalto suunnitteli rakennuksen vuonna 1925 kahdelle perheelle, ja se on nimetty rakennuttajansa Hjalmar Laurénin mukaan.

 

Jyväskylän hallinto- ja kulttuurikeskus 1964-82
(Vapaudenkatu-Kilpisenkatu-Hannikaisenkatu-Gummeruksenkatu)

Hallintokorttelisuunnitelman toteutuneita osia ovat poliisitalo (1976-80), kaupungin virastotalo (1967-78) sekä kaupunginteatteri (1964-82).
Löydätkö? Teatterirakennuksen kyljessä on metallinen laatta, jossa on teatterin suunnittelu- ja rakennusvuodet sekä Alvar Aallon nimikirjoitus.

 

Jyväskylän suojeluskuntatalo, ns. Valtiontalo 1926-29
(Kilpisenkatu 8)

Alvar Aalto sijoittui suojeluskuntataloa koskevassa suunnittelukilpailussa toiseksi, mutta sai silti suunnittelutehtävän. Talo edustaa Aallon suunnittelussa mielenkiintoista murrosvaihetta klassismista kohti funktionalismia.

 

*Vapaudenkatu 53, Nikolainkulma

Alvar Aallon ensimmäinen arkkitehtitoimisto sijaitsi silloisen kaupunginhotellin kellarikerroksessa, ja sama huone toimitti sekä asunnon että toimiston virkaa. Vaatimatonta toimistoa mahtipontisempi oli teksti, joka oli maalattu lauta-aitaan ulko-oven pieleen: ”ARKKITEHTUURI- JA MONUMENTAALITAITEEN TOIMISTO ALVAR AALTO”.

 

Työväentalo 1924-25
(Väinönkatu 7, Väinönkadun ja Kauppakadun risteyksessä)

Jyväskylän työväentalo oli ensimmäinen Alvar Aallon suurempi julkinen suunnittelukohde. Se edustaa 1920-luvulle tyypillistä pohjoismaista klassismia renessanssivaikutteineen. Viimeisimmässä peruskorjauksessa (v. 2008) rakennuksen toinen kerros on pyritty palauttamaan lähemmäs alkuperäistä asuaan.
Tiesitkö? Rakennusta kutsutaan Aallon versioksi Venetsian kuuluisasta Dogen palatsista. Jos et pääse rakennuksen sisälle, löydät näitä 1920-luvun klassismille ominaisia värejä myös sisäänkäynnin luota - katsot vain ylöspäin!

 

Nuoran talon muutostyö 1923-24
(Hongikontie 9)

Alun perin talo on rakennettu 1800-luvulla puolitoistakerroksiseksi satulakattoiseksi hirsitaloksi, jonka yläosa oli laudoitettu. 1920-luvulla Alvar Aalto suunnitteli rakennuksen yläkertaan 3 huonetta ja keittiön, ja samalla myös julkisivut yhtenäistettiin ja ajanmukaistettiin.

 

Viitatorni 1957-62
(Viitaniementie 16)

Rakennus sisältää yli 70 huoneistoa 13 kerroksessa. Viitatorni oli Jyväskylän korkein rakennus 39 metrin korkeudellaan ennen Innova-tornin valmistumista vuonna 2002.
Tiesitkö? Ulkomuotonsa takia tätä Viitaniemen maamerkkiä kutsutaan myös ”Aallon torahampaaksi”.

 

Aira-talo 1924-26
(Tapionkatu 2)

Rautatieläisten asunnoksi suunniteltu Aira-talo on kaupungin ensimmäisiä suuria asuinkerrostaloja. Se edustaa Aallon varhaistuotannon 1920-luvun klassismia symmetrisyydessään.
Huomaatko? Rakennus on täynnä kauniita, pieniä yksityiskohtia. Katso hyvin tarkasti! Mitä aiheita näet niissä?

 

Jyväskylän yliopisto 1951-71
(Seminaarinkatu 15)

Alvar Aalto voitti vuonna 1951 järjestetyn kutsukilpailun silloisen Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun laajentamisesta. Nykyinen opistoalue onkin rakentunut 1970-luvulle asti Aallon suunnitelmien pohjalta.
Huomaatko? Alvar Aalto käytti kilpailussa nimimerkkiä ”URBS” eli kaupunki. Kaupunkimainen suunnittelu näkyy juuri kampusalueen rakennusten sijoittelussa.

 

Villa Karpio 1923
(Lehtisenkuja 1)

Karpion perheen tilaaman piharakennuksen muutossuunnitelma oli ensimmäisiä Aallon arkkitehtitoimiston töitä Jyväskylässä. Rakennuksen ulkoasu on säilynyt ennallaan.

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta