Koira ja perhe Isojärven kansallispuiston laavulla

Tekemistä lapsiperheille alkavaan syksyyn

Kun kesä on hemmotellut lämmöllään ja auringollaan, on mukava palata kesälaitumilta syksyn askareisiin. Ota kaikki ilo irti kesän viimeisistä tuulahduksista ja lataudu syksyä varten mukavien aktiviteettien parissa. Jyväskylän seutu tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia koko perheelle mm. Valon kaupungin loisteessa, monenlaisten lastenseikkailujen parissa, sekä lokakuussa starttaavien MM-rallien huumassa.

Lataudu luonnossa syksyä varten

Paras tapa ladata akkuja tulevaan syksyyn on nauttia raikas retkipäivä koko perheen kesken lumoavissa maisemissa. Keski-Suomen alueelta löytyy neljä kansallispuistoa ja useita monipuolisia luontopolkuja, joista löytyy jokaisen retkeilijän makuun mieluinen vaihtoehto. Toivotpa sitten aktiivisempaa retkeilyä tai luonnosta nauttimista rennommalla otteella, kurkkaa Jyväskylän seudun luonto- ja retkeilyvaihtoehdoista perheellesi sopiva, pakkaa eväsreppusi ja ei muuta kuin menoksi!

Koira ja perhe luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa
Kuva: Julia Kivelä

Lähde seikkailulle hauskojen aktiviteettien pariin

Lasten seikkailuja ei Jyväskylän seudulta puutu! Keski-Suomen museossa voit sukeltaa keskisuomalaisuuden maailmaan yli sadan vuoden takaa ja Suomen Ilmavoimamuseossa pääset tutustumaan sotilasilmailun historiaan ilmavoimien syntyvaiheista nykyaikaan. Veden äärellä viihtyvät voivat seilata Päijänne-risteilyt Hildenin höyrylaivalla syksyisissä maisemissa ja poiketa halutessaan kapteenin juttusille. Mikäli sisäinen vesipetosi haluaa pulahtaa polskimaan, kannattaa tutustua AaltoAlvarin hyppyaltaaseen ja lastenaltaaseen, tai Peurungan monipuoliseen ja miellyttävään allastarjontaan. Aktiivista liikuntaa pääsee harrastamaan Vaajakoskella sijaitsevassa Liikuntakeskus Hutungissa, jonka kattavasta valikoimasta löytyy yli kaksikymmentä eri lajia. Rohkeimmat seikkailijat voivat uppoutua jännittävään lasersotaan futuristisella pelikentällä Megazonessa, koetella älynystyröitään Prison Islandin pakohuoneissa, tai nousta korkeuksiin Laajavuoren Seikkailupuistossa, jossa järjestetään myös suosittuja Valon seikkailu -iltoja. Nokkakiven huvipuistossa kannattaa hyödyntää kesän viimeiset vauhdit lauantaina 21.8. ja 28.8.

Kurkista kattavaan aktiviteettivalikoimaan ja seikkailu voi alkaa!

Lapsi tekee Keski-Suomen museossa nykyaikaista kalliomaalausta.
Kuva: Keski-Suomen museo/Johanna Rekonen

Voimaa valosta

Pimenevät syysillat loistavat valoa syyskuussa, kun Valon kaupunkina tunnetussa Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma vangitsee katseita valotaiteilijoiden teoksilla. Kerää koko perhe koolle ja koe Jyväskylä uusin silmin upeiden valaistuskohteiden ja taideteoksien säihkeessä, vaikkapa iltakävelyn merkeissä. Jyväskylässä on myös peräti yli sata pysyvää valaistuskohdetta, joista tunnetuimmat ovat Kuokkalan ja Ylistön sillat, Matti Nykäsen mäen valaistus, Vesilinnan näkötorni sekä ulkoilureitti Rantaraitti.

Valaistu silta Jyväskylässä
Kuva: Atacan Ergin

Sadepäivän iloja

Alkavaan syksyyn sisältyy usein myös sateisia päiviä, mutta onneksi Jyväskylän seudulta löytyy runsaasti tekemistä sadepäivänkin varalle! Mielenkiintoiset museot, lämminhenkiset kuppilat, uniikit putiikit, touhukkaat aktiviteetit ja hellivät kylpylät avaavat monenlaisia vaihtoehtoja, monenlaiseen makuun. Kurkkaa parhaat vinkit sadepäivälle ja vietä päiväsi omien mieltymystesi mukaan.

Lystikästä lastenkulttuuria sekä vauhtia ja hullunkurisia tilanteita

Huvipuistokesä ei ole vielä ohi! Suomen suurin kiertävä huvipuisto Suomen Tivoli on rantautunut Jyväskylän Hippokselle viihdyttämään 7.8.-22.8. välisen ajan. Monipuolinen laitevalikoima, klassisen hauskat huvipuistopelit, virkistävät virvokkeet ja maistuvat suolaiset että makeat herkut takaavat ratkiriemukkaan tivolipäivän niin pienille kuin isommillekin hurvittelijoille.

Jyväskylässä toimiva Lasten Lysti tarjoaa monipuolisesti lastenkulttuuria kaiken ikäisille lapsille mm. tanssin, teatterin, musiikin, kirjastojen, elokuvien ja erilaisten tapahtumien parissa. Lasten Lystin elokuun ohjelmaan sisältyy mm. Lasten ja nuorten katutaidetapahtuma, vauva ja taaperoteatteri, sekä kaitafilmijuhlat. Tutustu tulevan syksyn ohjelmistoon ja lähde pitämään lystiä!

Mikäli tykkäät seurata vauhdin huumaa mieluummin sivusta, on siihenkin oiva mahdollisuus kun legendaarinen MM-ralli palaa jälleen Jyväskylään 1.10. Kerää kannustusjoukkosi ja lähde hurraamaan suosikkisi voittoon!

 

Ralliauto hyppää erikoiskokeella.
Kuva: Toni Ollikainen – AKK Sports Oy

Persoonallisia ympäristöjä hauskoihin ulkoleikkeihin

Jyväskylän seudulta löytyy monipuolisesti leikkipuistoja hauskoihin ulkoleikkeihin. Suomen vanhimpana perhepuistona tunnettu Mäki-Matin perhepuisto on pysynyt perheiden kestosuosikkina jo vuosikymmeniä. Ainutlaatuisessa ja historiallisessa ympäristössä toimiva perhepuisto tarjoaa myös monenlaista toimintaa kuten kerhoja ja muskareita, sekä toimii kohtaamispaikkana erilaisissa tapahtumissa olemalla osana esimerkiksi Jyväskylän Kesää, Yläkaupungin yötä ja Valon kaupunkia.

Modernimpi leikki- ja oleskelupuisto löytyy Jyväskylän Väinölästä, jossa sijaitsee uudehko Seppä Högmanin puisto (Äijäläntie 19). Erilaisilla leikkivälineillään ja järvimaisemallaan hurmaava puisto pitää sisällään mm. yhden suurimmista verkkokiipeilyradoista Jyväskylässä, sekä kiipeiltävän liukumäen. Levähdystaukoja on mukava viettää vaikkapa säänkestävässä riippumatossa tai oleskeluterassilla.

Viehättävät kotieläinpihat

Eläinrakkaille ihmisille viikonloppujen ykkösaktiviteetti on vierailu kotieläinpihalla! Jyväskylän seudulta löytyy ihania kotieläinpihoja, joissa erilaiset eläimet odottelevat innokkaita vierailijoita ihastelemaan heidän syksyaskareitaan. Eläinten läsnäololla on terapeuttinen ja rauhoittava vaikutus mielialaan, joka takaa jokaiselle vierailijalle hymyn huulille ja voimaa pitkälle syksyyn. Täydellisiä kohteita eläinten ystäville ovat mm. jo neljä vuosikymmentä ilahduttanut Ysitien Lemmikki, sekä ympäri vuoden avoinna oleva tunnelmallinen Kotieläinpiha Vanha Mylly. Tutustu kotieläinpihatarjontaan ja suunnittele hauska päivä eläinten ympäröimänä!

Lammas Hakamaan lammastilalla
Kuva: Hakamaan lammastila