Jyväskylän seudun kunnat

Jyväskylän seutuun kuuluu Jyväskylän kaupungin lisäksi Hankasalmi, Toivakka, Muurame, Petäjävesi, Uurainen, Joutsa, Äänekoski ja Laukaa. Seudulla vierailevia ja asuvia hemmotellaan upealla luonnolla ja monipuolisilla aktiviteettimahdollisuuksilla, mielenkiintoisella arkkitehtuurilla, upeilla Unescon kohteilla ja urbaanilla kaupunkikulttuurilla.

Jyväskylä

Nuorekas Jyväskylä on 143 000 asukkaan koti ja yksi Suomen vetovoimaisimmista alueista. Jyväskylä tunnetaan Aallon arkkitehtuurin ja tapahtumien lisäksi vilkkaana liikunta- ja opiskelukaupunkina. Joka kolmas paikallinen vastaantulija on opiskelija. Kaupungissa vierailevia ja asuvia hemmotellaan myös vilkkaalla kulttuurielämällä. Jyväskylässä yhdistyvät harvinaisella tavalla kaupungin syke ja luonnon läheisyys: vilkkaassa ydinkeskustassakin olet aina vain askeleen päässä luontoelämyksistä. Hämärän laskeuduttua Valon kaupungissa hehkuu upeasti yli sata pysyvää valaistuskohdetta.

Kuva: Julia Kivelä

Joutsa

Joutsa on virkeä ja viihtyisä paikkakunta eteläisessä Keski-Suomessa, Nelostien varrella. Kaunis
järvimaisema, erinomainen palvelutarjonta sekä tapahtumat ja kulttuuritarjonta tekevät Joutsasta suositun matkailukohteen.
Leivonmäen kansallispuiston hyvin hoidetut, helppokulkuiset reitit kulkevat pitkin soita, harjuja ja järvenrantoja. Kansallispuisto on loistava kohde päiväretkille, mutta laavut ja tulipaikat mahdollistavat myös yöpymisen. Lue lisää Joutsan omilta nettisivuilta.

kuva: Sami Mäkinen

Laukaa

19 000 asukkaan Laukaa tunnetaan aktiivisesta elämäntavasta, tapahtumista, teatterista, henkeäsalpaavista luontokohteista sekä monipuolisista maastoista ulkoilureitteineen. Laukaan suosituimpia matkailukohteita ovat kylpylähotelli Peurunka, Laukaan Peurunkagolf, Taidekeskus Järvilinna, Tupaswillan perinnekylä ja Varjolan matkailutila. Lasten mieleen ovat erityisesti Nokkakiven huvipuisto, Tarhalehdon eläinpiha ja Hilarius Hiiri Peurungassa. Lue lisää Visit Laukaan sivuilta.

Kuva: Keijo Penttinen

Hankasalmi

Revontulen saunamaailma ja viihdeohjelmisto, golf, Bowling & Dining sekä upeat iglut ovat Hankasalmen sydän. Talvella Suomen paras perhelaskettelukeskus Häkärinteet tarjoaa 13 rinnettä ja Häkä Snow Parkin. Häähninmäeltä löytyy 100 km:n ulkoilureitistö pyörille ja patikoijille keskellä upeaa luontoa. Sepän Galleria, museokylä keskellä kirkonkylää ja Kankaisten observatorio ovat käyntikohteitamme. Erä’s Pete taas vastaa tarvittaessa ohjelmatarjonnasta. Lue lisää Hankasalmen omilta nettisivuilta.

Kuva: Julia Kivelä

Muurame

Luonnonkaunis ja aktiivinen Muurame on vain 15 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä! Tule laskettelemaan, golfaamaan, teatteriin, konserttiin tai ratsastamaan. Meiltä löytyy myös padel-kentät ja kotieläinpiha. Luontoretken voi suunnata Muuramenjoen luontopolun tai Muuratharjun maisemiin. Tutustu samalla Alvar Aallon suunnittelemaan kirkkoon ja valoteos UkkoMetsoon. Majoitusta on muun muassa Riihivuoressa. Lue lisää Muuramen kunnan verkkosivuilta.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Toivakka

Jyväskylästä alle 30 minuutin päästä sijaitsevassa Toivakassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Toivakan kirkosta löydät kuuluisat Pellervo Lukumiehen kattomaalaukset. Toivakassa yhdistyvät luonnonläheinen asuminen ja monipuolinen harrastaminen. Luontoelämyksistä voit nauttia niin jylhän Päijänteen vesillä kuin Toivakan kauniilla luontopoluilla. Maastopyöräile, frisbeegolfaa tai ratsasta -Toivakassa vain mielikuvitus on rajana!
Hyvinvointi- ja tapahtumapalveluja tarjoavat useat yritykset, kuten Taulun kartano, Wäärälä, Ruuhipirtti, Pistoretki, Huikon kartano, Nukula ja Sun Toive. Yrittäjät palvelevat mm. konserttien, retriittien, joogan, retkien, kesäteatterin ja hyvän ruuan keinoin. Lue lisää Toivakan nettisivuilta.

kuva: Heikki Kotilainen

Petäjävesi

Sydämeltään luontokylä Petäjävesi on lumoavien luontokohteiden, UNESCO:n maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon sekä noin 4 000 asukkaan koti. Jyväskylästä pääsee Petäjävedelle alle 30 minuutissa.

Yövy yli sata vuotta vanhassa pappilan torpassa ja paijaa lampaita, nauti nostalgisesta maalaisromantiikasta maatilasviiteissä tai vuokraa kesämökki keskeltä kauneinta luontoa – Petäjävedellä nautit elämästä. Yhteisöllisyydestään ja lähiruuastaan tunnetulla Petäjävedellä on yli 150-vuotiaat juuret syvällä suomalaisessa maassa. Lue lisää Petäjäveden nettisivuilta.

Kuva: Anne Kalliola

Uurainen

Iloisten ihmisten Uuraisilla suu kääntyy kuin itsestään hymyyn – Uuraisilla on todistetusti elämäänsä tyytyväisimmät asukkaat! Keski-Suomen nuorekkain kunta tarjoaa matkailijoille luonnon läheisyyttä ja ainutlaatuisia aktiviteetteja. Marjoniementila, Hepokuusela, Huutoniemen virkistysalue ja kunnan muut palvelut varmistavat elämyksellisen ja toimivan loman luonnonkauniissa maisemissa. Uuraisten kesää värittävät suositut tapahtumat, ja kulttuurin ystävät voivat ihastella esimerkiksi 1905 valmistunutta Uuraisten kirkkoa. Keski-Suomen Rivieraksikin kutsuttu Hietasaari SF-Caravan Keski-Suomi ry sijaitsee Kyynämöisen rannalla. Lue lisää Uuraisten nettisivuilta.

kuva: Lina Markkanen

Äänekoski – vastakohtien kauneutta

Keski-Suomen pohjoinen helmi tarjoaa tutkimusmatkan piilotettuihin kohteisiin, sekä maailmankuuluihin kansallismaisemiin. Äänekoski on vastakohtien kaupunki, jossa korkeat harjut, tuhansien kilometrien rantaviivat ja kesyttämättömät kosket muodostavat kontrastin maailmanluokan teknologia- ja bio-osaamisen keskittymälle. Äänekosken omaleimaisuus syntyy kylien ja taajamien monimuotoisuudesta ja vastakohtien harmoniasta. Tutustu kohteisiin Visit Äänekosken sivuilla.

kuva: Sini ja Pete Lindenberg