Muut Keski-Suomen kunnat

Keski-Suomesta löytyy upeita maisemia, majoitusvaihtoehtoja moneen makuun, aktiviteetteja ja mielenkiintoisia kansainvälisiä tapahtumia ja festivaaleja. Matkailijoille tarjotaan monenlaista hauskanpitoa, upeita luontokokemuksia ja mahdollisuutta oppia uusia asioita suomalaisesta kulttuurista ja erityisesti saunakulttuurista.

Jämsä

Jämsän seudulta eivät aktiviteetit lopu kesken! Talvisin laskettelukeskus Himos tarjoaa lumisia elämyksiä keskuksen 21 laskettelurinteellä ja hiihtoladuilla, joita löytyy yli 100 kilometrin edestä. Kesäisin Himos muuntautuu musiikkifestivaalien ja erilaisten tapahtumien näyttämöksi. Jämsän monipuolinen luonto on retkeilijän aarreaitta kallioisine rotkoineen, sekä jokineen ja järvineen. Keski-Suomen korkein vesiputous, Juveninkoski on yksi Jämsän upeimmista luontokohteista. Reilun 21 000 asukkaan Jämsään pääsee näppärästi autolla tai julkisilla kulkuvälineillä, sillä se sijaitsee kahden suuren kaupungin, Jyväskylän ja Tampereen välillä. Lue lisää Himos-Jämsän nettisivuilta.

Kuva: Jukka Paakkinen

Keuruu

Vanha Keuruun alue on Keuruun historiallinen sydän. Se on rakentunut Keski-Suomen vanhimman puukirkon – vanhan kirkon (1758) ja pappilan (1813) ympäristöön. Vanhassa Pappilassa syöt hyvin ja sukellat historiallisiin pakopeleihin. Kamanassa, entisessä pappilan kivinavetassa, palvelevat matkailuneuvonta, Tiltaltti Shop, Keuruun museo näyttelyineen sekä ravintola Pappilan Taverna. Kesäaitoissa vuosittain vaihtuvia puoteja, ihastuttavia näyttelyjä ja kirppistä. Alueella sijaitsevat myös Suomen kaunein rautatieasema, lähes alkuperäisessä kunnossa oleva entinen virkamieskoti Punnosen talo ja Kotiseutumuseo. Siipirataslaiva m/s Elias Lönnrot risteilee Keurusselän upeissa järvimaisemissa Keuruulta Hotelli Keurusselän rannalle. 

Keuruun pitäjän alueella sijaitsee kaikkiaan viisi kirkkoa, joista kaksi Pihlajavedellä. 1700 –luvun salaa rakennettu karun kaunis Erämaakirkko on yksi Keski-Suomen seitsemästä ihmeestä, sisällä kirkon hirsiseinissä on nähtävissä kirkkokansan varjot. Keuruun toisessa taajamassa, Haapamäellä sijaitsee Haapamäen Höyryveturipuisto näyttelyineen ja aitoine jyhkeine vetureineen. Patikoinnin ja retkeilyn ystäville Keuruulta löytyy runsaasti reittejä patikoitaviksi ja kun haluat katsoa kauas, käy tutustumassa Riihon kylän näkötorniin Himmaan Huippuun. Lue lisää Visit Keuruun verkkosivuilta.

Kuva: Esko Soini

Karstula

Karstulan kaunis luonto, maalaiskunnan rento ilmapiiri ja monipuolinen aktiviteetti- ja palvelutarjonta hurmaavat vierailijan kuin vierailijan. Alueen vesistöt tarjoavat mahdollisuuksia vaikka mihin – voit esimerkiksi hurjastella kumilauttasafarilla tai kalastaa Keski-Suomen pisimmällä koskireitillä Heijostenkoskilla. Kauniita järvimaisemia voit ihailla Kirkkovuoren näkötornista, jonka yhteydestä löytyy viihtyisä laavu retkieväiden nauttimista varten. Tutustu myös Wanhat Wehkeet- automuseoon, jonka iäkkäimmät menopelit ovat 1920- luvulta! Lue lisää Karstulan kunnan nettisivulta.

Kuva: Lina Markkanen

Konnevesi

Konnevedellä nautit kiireettömyydestä, puhtaasta luonnosta ja vesistöistä. Konnevesi -järven eteläisen osan saariin ja rannoille sijoittuva Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin vuonna 2014. Kallioinen puisto tarjoaa haastavia patikointireittejä jylhissä ja upean monipuolisissa maisemissa. Patikoinnin lisäksi Etelä-Konneveden kansallispuisto kirkkaine vesineen ja kauniine saarineen on ihanteellinen vesiurheiluun, kuten veneilyyn ja melontaan. Rantaudu kauniin Lapinsalon hiekkarannalle ja poimi muutama mustikka laavulle suunnatessasi. Konnevesi tarjoaa luontoelämyksiä parhaimmillaan! Lue lisää Visit Konneveden sivuilta.

Kuva: Lina Markkanen

Kuhmoinen

Keski-Suomen eteläosassa sijaitseva Kuhmoinen on vehreä kunta Päijänteen rannalla. Kuhmoisten alueella on monipuolinen luonto, muun muassa yli 400 erikokoista järveä. Isojärven kansallispuiston komeat vuoret ja syvät rotkolaaksot tarjoavat monipuolisia, korkeuserojen tähdittämiä vaellusreittejä 30 kilometrin edestä. Kirkasvetistä, rotkolaakson pohjalle muodostunutta Isojärveä on mukava tutkia kajakin tai soutuveneen kyydistä käsin. Historian havinaa Kuhmoisilla tarjoaa Linnanvuoren puolustuslinnan jäänteet. Tutustu myös Valkulamminvuoren vaikuttaviin luoliin! Kauniin luonnon lisäksi Kuhmoinen tarjoaa runsaasti myös kulttuurielämyksiä – kunnasta löytyy muun muassa museoita, taidenäyttelyjä, konsertteja, teatteria ja erilaisia tapahtumia. Lue lisää Visit Kuhmoisten nettisivuilta.

Kuva: Julia Kivelä

Kannonkoski

Kannonkoski tunnetaan puhtaasta luonnosta, upeista järvimaisemista, kuohuvista koskista ja kauniista metsistä. Osittain luonnonsuojelualueeksi luokitellut Kivijärven hiekkarannat tarjoavat oivalliset puitteet rentouttavalle rantalomalle. Öijänniemen luontopolulla voit tutustua jääkauden muodostelmiin tunnelmallisessa männikkömaastossa. Öijänhiekan rantalaavulla retkieväät valmistuvat leirinuotiolla kauniiden järvimaisemien äärellä. Kannonkoskelta löydät Nuorisokeskus Piispalan joka tarjoaa laajan valikoiman liikunta-aktiviteetteja ympäri vuoden. Lähtisitkö kenties suunnistamaan tai keilaamaan? Tai kokeilisitko jotain uutta lajia, kuten curlingia, ammuntaa tai kuplajalkapalloa? Lue lisää Kannonkosken kunnan sivuilta.

Kuva: Piispala

Lomaseutu

Lomaseutu on Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren yhteinen matkailualue. Lomaseutu on aitoa sydänsuomalaista vieraanvaraisuutta erämaan syleilyssä, järvien ja koskien äärellä, sekä tapahtumien sykkeessä. Lomaseudulla voit esimerkiksi perhokalastaa järvitaimenta Huopanankoskella, kivuta katselemaan upeaa järvinäkymää Savivuoren näkötorniin tai retkeillä luontopolkua pitkin katsomaan Karoliinan Portaita, yhtä Keski-Suomen seitsemästä ihmeestä. Upea Salamajärven kansallispuisto on Suomen eteläisin erämaa-alue ja yksi eteläisen Suomen suurimmista luonnonsuojelualueista. Kansallispuistossa on noin 70 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, alkaen 1,5 kilometrin pituisesta lasten luontopolusta aina 58 kilometrin pituiseen Hirvaan kierrokseen. Lue lisää Lomaseudun nettisivuilta.

Kuva: Julia Kivelä

Multia

Monet sanovat, että Multialla on mukava olla. Syytä siihen kysyttäessä kuulee usein vastauksen: ”näin se asia vain on.” Pidemmälle keskustelua jatkaessa kuulee sanottavan, että kunnan asukkaat ovat välittömiä, ja heidän seurassaan todella tuntee aitouden, sekä halun huolehtia toisista. Multia onkin kaunis niin ulkoisesti kuin sisäisesti – maisemia kaunistavat lukuisat kirkasvetiset järvet, lammet sekä joet, joissa kuohuu yli kolmekymmentä koskea. Kolmen järven kierros on melontareitti, joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää Multian matkasuunnitelmaan. Kalarikkaat vesistöt ja monipuoliset retkeilyreitit tarjoavat vertaansa vailla olevat mahdollisuudet luonnossa harrastamiseen ja liikkumiseen. Lue lisää Visit Multian sivuilta.

Kuva: Lina Markkanen

Saarijärvi

Saarijärvellä vietät lomasi luonnon helmassa, monipuolisista palveluista nauttien. Tutustu mielenkiintoiseen Kivikauden kylään, nappaa kuva kauniista Hernesalmen myllystä ja ihaile Haikankärjen kauniita järvimaisemia. Saarijärvellä voit myös tutustua Pyhä-Häkin kansallispuistoon ja sen helppokulkuisiin luontopolkuihin. Kansallispuiston vaikuttavat ikihongat kuiskailevat tarinoita 400 vuoden takaa – puiston vanhat ikimetsät ovat sykähdyttävä näky ja tarjoavat retkeilijälle ripauksen luonnon mystiikkaa. Ylettävätkö sormesi koskettamaan toisiaan puiston vanhinta ja suurinta puuta halatessasi? Lue lisää Visit Saarijärven nettisivuilta.

Kuva: Julia Kivelä