KYSYTTÄVÄÄ?

Valon kaupunki tarjoaa nähtävää ja koettavaa!

Elisa Hillgenin 6 valaistusvinkkiä matkailijoille

kuva: Touho Häkkinenkuva: Touho Häkkinenkuva: Touho Häkkinenkuva: Touho Häkkinen

kuva: Touho Häkkinen

Jyväskylä tunnetaan sekä meillä että maailmalla maineikkaana Valon kaupunkina. Tämä tarkoittaa, että Jyväskylä on ensimmäisten joukossa oivaltanut esteettisen ja edistyksellisen kaupunkivalaistuksen merkityksen kaupunkisuunnittelussa. Valaistuksen perustehtävä on tuoda asukkaille turvallisuuden tunnetta ja helpottaa toimimista, mutta hyvin suunniteltu ja esteettinen valaistus tuo myös imagollista lisäarvoa kaupunkikuvaan ja luo esimerkiksi edellytyksiä
monenlaiselle yritystoiminnalle ja tapahtumille.

Yli 20 vuoden ajan Jyväskylä on panostanut laadukkaaseen kaupunkivalaistukseen huomioimalla valaistusasiat kaupunkisuunnittelun projekteissa. Lisäksi työtä valon puolesta tehdään mm. opastamalla eri sektorin toimijoita, kouluttautumalla ja kouluttamalla, vähentämällä valosaastetta, säästämällä energiaa ja tuomalla positiivista tunnelmaa kaupunkiin pysyvien valaistuskohteiden ja väliaikaisten valoinstallaatioiden ja -tapahtumien avulla. Jyväskylä on Suomen ainoa kaupunki, jossa toimii valaistuskoordinaattori. Tässä Jyväskylän valaistuskoordinaattori Elisa Hillgenin valaistusvinkit Jyväskylän matkaajille:


1. Ylistön silta

Tämä on yksi uusimpia pysyviä valaistuskohteitamme. Valaistuksen suunnittelija on Ari Tiilikainen, LITE Designs Oy. Ylistön silta on melko vilkas pyöräily- ja kävelysilta, joka yhdistää Mattilanniemen ja Ylistönmäen. Uusi valaistus valmistui syksyllä 2017 ja sai upean vastaanoton Valon kaupunki -tapahtumassa. Valaistus on dynaaminen ja ohjelmoitavissa, joten se muuntuu eri väreihin vaikkapa juhlapäivinä tai tapahtumiin.

 

2. Kuokkalan silta

Tämä kohde on yksi Jyväskylän tunnetuimpia ja monista matkailukuvista ihmisille tuttu pala Jyväskylää. Valaistuksen tähän on suunnitellut Roope Siiroinen, Valoa Design Oy. Valaistus on näyttävä yhdistelmä kullan sävyjä ja viileää sinistä. Koko silta valaistuksineen luo Jyväsjärven ylle upean maiseman ja onkin supersuosittu valokuvauskohde.

 

3. P-Pergamentti

Tämä upea kohde valmistui 2017. P-Pergamentti on Kankaan uusi parkkitalo, jonka julkisivun taideteoksen valoineen ovat suunnitelleet taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen. Parkkitalot mielletään yleensä karuiksi ja rumiksi, mutta tämä koko rakennus on huikea. Valaistus on elävä ja ohjelmoitavissa myös eri tilanteisiin.

 

4. Mäki-Matin perhepuisto

Tässä tunnelmallisessa puistossa on tuotu valaistus lisäelementiksi alueelle ja leikkivälineisiin. Merirosvolaivan vieressä väreilee veden pinta, kivipatsaat on valaistu jännittävästi havupuiden lomassa. Valaistus lisää puiston käyttöaikaa pimeinä iltoina ja Jyväskylän monissa leikkipuistoissa onkin huomioitu valon tuomat lisämahdollisuudet mielenkiintoisella tavalla.

 

5. Julkinen taide

Jyväskylässä pyritään säännönmukaisesti valaisemaan julkiset taideteokset. Muutamina vinkkeinä näistä esim. Kimmo Schroderuksen Hyöky-teos Ylistönrinteen kampuksella, Pero Luostarisen Yliopistoportti Schildtin aukiolla sekä Markku Hakurin Suuri Kompassi satamassa.

 

6. Valon kaupunki -tapahtuma

Tänä vuonna jo 13. kertaa järjestetty Valon kaupunki -tapahtuma kannattaa kokea! Kolmen päivän ajan erilaiset valoinstallaatiot ja valoteemaiset ohjelmat levittäytyvät ympäri kaupunkia. Tapahtumassa nähdään kymmeniä erilaisia ammattitaiteilijoiden, yhteistyökumppaneiden ja esim. oppilaitosten valoteoksia. Viime vuonna tapahtuma keräsi noin 100 000 kävijää ja sai huikeasti näkyvyyttä sekä kotimaassa että ulkomailla. 

 

Lisätietoja valaistuskohteista:  https://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/mika/pysyvat-valaistuskohteet
Nettisivut:  http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi
FB https://www.facebook.com/jyvaskylacityoflight/
Instagram @valonkaupunki
Twitter @valonkaupunki

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta