KYSYTTÄVÄÄ?

 Valon kaupunki & julkinen taide

Hyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana KonttinenHyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana KonttinenHyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana KonttinenHyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana KonttinenHyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana KonttinenHyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana Konttinen

Hyöky, Kimmo Schroderus, kuva: Juhana Konttinen

Valaistussuunnittelija Elisa Hillgenin TOP 8 –taidekohteet vierailijoille

Yksi Valon kaupunki –hankkeen tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia pimeän ajan kaupunkikuvasta – siitä millaisena havaitsemme ympäristön pimeään vuorokauden- tai vuodenaikaan. Osittain tämä tarkoittaa perusvalaistuksen ja turvallisuuden tunnetta tukevan kaupunkivalaistuksen laadukasta rakentamista, mutta myös viihtyisyyden, elämysten ja alueiden identiteetin luomista valon avulla. Eräs keino tuoda esiin oleellisia kiintopisteitä kaupungista on valaista julkiset taideteokset. Usein veistoksia, muraaleja, näköispatsaita ja muita julkisia teoksia katsellaan ja kuvataan päivänvalossa, mutta pimeällä tyylikkäästi valaistuna kohteet saavat aivan uuden vivahteen. Samalla sekä kaupunkilaiset että vierailijat voivat löytää ympäristöstä uutta mielenkiintoista katseltavaa!

Jyväskylässä pyritään tuomaan valo kiinteästi mukaan jo julkisten teosten suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tasaiseen tahtiin myös vanhoja, olemassa olevia teoksia valaistaan. Tässä valaistuskoordinaattori Elisa Hillgenin vinkit valaistujen tai valoa hyödyntävien teosten bongaamiseen!

Hyöky

Vuonna 2006 valmistunut Hyöky-veistos Ylistönrinteessä on yli 5 metrinen ja valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Teos näkyy upeasti järven toiselle puolelle, ja ilta-aikaan valaistuna moniulotteinen jättiläinen saa uudenlaisen ilmeen, valon heijastellessa orgaanisen pinnan muodoista. Taiteilija on vuonna 1970 Jyväskylässä syntynyt, nykyään Helsingissä asuva Kimmo Schroderus.

Maan ja taivaan välissä

Maan ja taivaan välissä –teos on vuonna 2000 valmistunut tuulimobile. Se sijaitsee oikeustalon sisäpihassa, käynti Vapaudenkadulta. Teoksen materiaali on teräs ja akryyli, mutta se leikittelee myös valon ja liikkeen yhdistelmällä, muodostaen rakennuksen seinään erivärisiä liikkuvia varjoja. Taiteilija Harald Karsten syntyi 1948 Saksassa ja menehtyi kotonaan Jyväskylässä vuonna 2016.

Lintutuoli

Niin ikään Harald Karstenin kädenjälkeä on Lutakonpuistossa sijaitseva Lintutuoli. Valaistuna teos erottuu maisemassa pitkälle ja viehättää keveydellään. Karsten kuvailee teostaan tyylitellyksi linnun jalaksi, jossa samalla on yläosassa tuoli: ”Nimikin jo viittaa siihen, että linnut voivat käyttää veistosta lepopaikkanaan, joten teos on samalla ympäristötaideteos.” (Jyväskylän tiedotuslehti 9.11.2005)

Puutarhurin taivas

Äijälänrannan asuntomessuille vuonna 2014 rakentui myös julkista taidetta. Pekka Jylhän teos Puutarhurin taivas ilahduttaa upeassa rantamaisemassa. Noin 7 metriin kohoaa vehreä porkkanan naatti ja pimeällä valaistun teoksen herkulliset värit korostuvat entisestään! Teos hankittiin kutsukilpailulla ja toiveena oli teemat: puu, puutarha, aalto sekä mm. Jyväskylä valon kaupunkina. Pekka Jylhä on syntynyt vuonna 1955 ja on eräs tunnetuimpia nykyveistäjiämme.

Kuuseen kurkottaja

Vuonna 2017 Kankaalle valmistunut Kuuseen kurkottaja on taiteilija Tommi Toijan teos, joka yhdistää kierrätettyyn vanhaan valaisimeen Toijan muistakin töistä tutun poikahahmon. ”Toijan teoksissa on rohkeutta ja asennetta, mutta myös inhimillisyyttä ja huumoria, jolloin teokset ovat helposti lähestyttäviä ja niihin on helppo samaistua. Juuri näitä asioita Kankaalle on toivottu ja näistä myös suunnittelutyö on lähtenyt liikkeelle” (Taidekoordinaattori Kirsi Pitkänen, lähde: Kangasverkko.fi). Teoksen yläosassa on alueen vanha valaisin muutettu uuteen led-tekniikkaan ja rungossa kurkottava poika on kohdevalaistu läheisestä valaisinpylväästä.

Rakastan

Antti Maasalon (s. 1940) teos Rakastan valmistui Kuokkalan Yrttisuon puistoon vuonna 1985. Viime syksynä 2018 teos sai ylleen näyttävän valaistuksen, jolloin ilme on pimeän aikaan täysin erilainen. Taiteilija on itse suunnitellut teokseen alun perin valaistuskonseptin, joka toteutettiin nyt pitkän tauon jälkeen uudelleen led-tekniikalla. Kineettisen valoveistoksen runko on ruostumatonta, helmiäisväreillä päällystettyä terästä. Rungosta lähtee ulospäin kuusi kiillotettua terässiivekettä, jotka pyörivät tuulen voimalla rungon ympäri. Muita teoksen valmistusmateriaaleja ovat valo, ilma ja ympäristö.

Rantaraitin protopylväs

Taide voi olla myös integroituna kiinteästi kaupunkivalaistuksen rakenteisiin. Esimerkkinä tästä Valon kaupunki –tapahtumaan mennessä valmistuvat protokappaleet uusista Rantaraitin pylväistä. Koko raitin valaistus ryhdytään saneeraamaan tulevien vuosien aikana ja toiveena oli säilyttää vanhan pylvään ja valaisimen tyyli, mutta tuoda mukaan uutta tekniikkaa ja taide-elementti. Pylvään sivupintoja elävöittää aukotus, jonka kuvion on suunnitellut taiteilija Tiitus Petäjäniemi. Protopylväät ovat nähtävissä Ylistönrinteen alapuolella 26.9. alkaen.

Valon kaupunki -tapahtuma

Viimeisenä vinkkinä tietenkin upea Valon kaupunki –tapahtuma, joka tuo Jyväskylään valotaiteilijoita meiltä ja maailmalta. Jo 14. kertaa järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma saa tänä vuonna kirjaimellisesti uuden suunnan! Reitillä on edelleen tutut Kangas, Tourujoen puisto ja Kirkkopuisto, mutta tällä kertaa matka jatkuu Kilpisen ylikulkutunnelin kautta Lutakonaukiolle ja satamasta rantaa pitkin Mattilanniemeen. Veden läheisyys tuo reitille uudenlaista tunnelmaa ja rantaraitilla kulkijoita ilahduttaa useat erilaiset valoteokset. Kolmen päivän ajan erilaiset valoinstallaatiot ja valoteemainen ohjeisohjelma levittäytyy eri puolille Jyväskylää, Korpilahdelle saakka! Tapahtumassa nähdään kymmeniä erilaisia ammattitaiteilijoiden, yhteistyökumppaneiden ja esim. oppilaitosten valoteoksia. Viime vuonna tapahtuma keräsi yli 100 000 kävijää ja sai huikeasti näkyvyyttä sekä kotimaassa että ulkomailla. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 26.-28.9.2019.

Jyväskylän julkiset taideteokset löytyvät http://www3.jkl.fi/taidemuseo/veistokset/

 

 

Elisa Hillgen on valaistussuunnittelija Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori.

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta