Kaksi aikuista ja kaksi lasta istuu laiturilla Jyväskylän Lutakon satamassa.

10 tärppiä kesälomalle – koe Jyväskylän seutu lasten kanssa

Kesä Jyväskylän seudulla on seikkailuja täynnä! Risteile höyrylaivalla, kiipeä hävittäjän ohjaamoon tai vietä hauska päivä huvipuistossa. Alle on koottu kymmenen hauskaa aktiviteettia, jotka sopivat lasten kanssa lomaileville.

Risteile Suomen vanhimmalla edelleen liikennöivällä höyrylaivalla

Höyrylaiva S/S Suomi on liikennöinyt vuodesta 1906 lähtien Suomen toiseksi suurimmalla järvellä, Päijänteellä. Upeista järvimaisemista pääsee nauttimaan Päijänne-Risteilyt Hildenin matkassa. Samalla kannattaa viivähtää hetki elämyksellisessä Jyväskylän Lutakon satamassa, jossa on upea ravintola- ja aktiviteettitarjonta

Kiipeä oikeaan hävittäjäohjaamoon

Kiipeä Suomen Ilmavoimamuseossa aitoon lentokoneen ohjaamoon! Jyväskylän Tikkakoskella sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo on valtakunnallisesti ainutlaatuinen museo, joka esittelee Suomen ilmavoimien historiaa. Esillä on Ilmavoimien käytössä olleita lentokoneita. Kokonaisten koneiden lisäksi näyttelyssä on kolme aitoa lentokoneen ohjaamoa, joihin vierailijat pääsevät istumaan. Lisäksi perheen pienimmille on oma pikku hävittäjä, jonka ohjaamoon voi kiivetä.

Kiipeile yhdessä Pohjoismaiden suurimmista köysipuistoista

Laajavuoren eli Laajiksen Seikkailupuistossa Jyväskylässä kiivettävää ja köysiliukuja riittää yli 2,5 kilometriä, ja Seikkailupuisto onkin yksi Pohjoismaiden suurimmista. Radoista löytyy sopivat vaihtoehdot pienemmille lapsille sekä hurjapäille, jotka voivat liukua muun muassa lähes 250 metriä pitkää Haikara-rataa pitkin.

Kiipeilyn ohella Laajiksessa kannattaa kokeilla myös muita aktiviteetteja, kuten alamäkipyöräilyä. Laajiksen Bikeparkissa on myös aloittelijoille ja lapsille sopiva Junnuparkki.

Laske Pohjoismaiden pisintä vapaasti laskettavaa vesiliukumäkeä

Pohjoismaiden pisintä vapaasti laskettavaa vesiliukumäkeä pitkin pääsee viilettämään Peurungan kylpylässä Laukaassa. Mittaa mäellä on huimat 130 metriä, ja lisäksi kylpylästä löytyy myös 40 metriä pitkä liukumäki. Altaissa pulikoinnin lisäksi Peurungassa on monenlaista tekemistä: kokeile esimerkiksi SUP-lautailua, lähde fatbike-retkelle tai nauti luonnonvesissä uimisesta lapsiystävällisellä uimarannalla.

Polski maailman ainoassa Alvar Aallon suunnittelemassa uimahallissa

Jyväskylässä on enemmän Alvar Aallon arkkitehtuuria kuin missään muualla maailmassa, ja kaupungissa pääsee polskimaan maailman ainoassa Aallon suunnittelemassa uimahallissa. Nykyisin AaltoAlvarina tunnetun vesiliikuntakeskuksen vanha puoli on Aallon käsialaa, ja uudelta puolelta löytyy kylpyläosasto aaltoaltaineen sekä kuntouintiin soveltuva 50 metrin allas.

Koe lasertaistelupeli ja vankilaseikkailu saman katon alla

Satoi tai paistoi – saman katon alla koet kaksi jännittävää seikkailua. Jännittävä lasertaistelu Megazonen futuristisella pelikentällä saa adrenaliinin virtamaan ja selliseikkailu Prison Islandissa koettelee sekä älynystyröitä että tiimityötaitoja. Molemmat aktiviteetit sopivat ikään ja kuntoon katsomatta lähes kaikille!

Maalaa kalliomaalauksia nykytekniikalla

Keski-Suomen museossa alueen historia näyttäytyy elämyksellisellä tavalla. Kokeile esimerkiksi kalliomaalausten tekoa nykytekniikalla, piipahda markkinoilla tai istahda kansakoulun pulpettiin. Museon perusnäyttelyssä uutta koettavaa on joka kulman takana ja museo on suunniteltu hauskasti niin, että myös lapset viihtyvät!

Kisaile minigolfissa 18-reikäisellä radalla

Kesän ykköslaji on minigolf, ja Liikuntakeskus Hutungin 18-reikäisellä Fun Park -radalla se on erityisen hauskaa. Hutungissa on tarjolla myös hurja määrä muitakin lajeja. Esimerkiksi keilailu onnistuu pientenkin lasten kanssa elefanttirampin sekä bumber-järjestelmän avulla, joka estää pallon putoamisen ränniin.

Vietä hauska päivä huvipuistossa

Nokkakiven huvipuiston uutuuslaite Ketkulan hullut huoneet vie seikkailulle taloon, jossa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Hupitalon lisäksi Laukaassa sijaitsevassa Nokkakiven huvipuistossa on parikymmentä hauskaa huvipuistolaitetta vuoristoradasta pienemmille lapsille sopiviin laitteisiin.  Huvipuiston alueelle on ilmainen sisäänpääsy.

Retkeile kansallispuistossa tai Unescon maailmanperintökohteessa

Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa on erinomainen retkikohde lasten kanssa, sillä monet puiston poluista ovat helppokulkuisia. Yksi Leivonmäen kansallispuiston poluista on esteetön.

Jyväskylän seudulla voi retkeillä myös Unesco-maisemissa, sillä Jyväskylän Korpilahdella sijaitseva Oravivuoren Struven ketjun mittauspiste kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Struven ketjun avulla mitattiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Oravivuoren laelle johtaa noin kilometrin pituinen, osin jyrkkänousuinen polku. Kiipeäminen palkitaan, sillä Oravivuoren huipulla sijaitsevasta kolmiomittaustornista aukeaa henkeäsalpaava maisema Päijänteelle.

visitjyvaskyla.fi/lapsille
visitjyvaskyla.fi/ainutlaatuiseen-aikaan

Lisätiedot:
Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonta, p. 014 266 0113, matkailu@jyvaskyla.fi