Tutustu Jyväskylään

Tietoa Jyväskylästä

Jyväskylä perustettiin vuonna 1837. Vuoteen 2020 mennessä se on kasvanut 142 400 asukkaan kotikaupungiksi ja Suomen seitsemänneksi suurimmaksi kaupungiksi. Jyväskylä tunnetaan saavutuksista tieteen, koulutuksen ja teknologian aloilla, monipuolisista, rosoisen nuorekkaista kulttuuriaktiviteeteista sekä kauniista ja vaihtelevasta luonnosta keskellä kaupunkia.

Vilkkaana opiskelijakaupunkina sekä Suomen Liikuntapääkaupunkina tunnettu Jyväskylä kulkee Alvar Aallon ja sivistyksen viitoittamalla tiellä ja mielletään tutkitusti Suomen parhaaksi lasten kasvuympäristöksi. Resurssiviisaassa Valon kaupungissa panostetaan arjen turvallisuuteen ja elinkeinoelämään. Monipuoliset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen sekä vapaa-ajan viettämiseen, upea luonto sekä vilkas kulttuurielämä hemmottelevat kaupungissa asuvia ja vierailevia. Jyväskylään on helppo tulla ja helppo jäädä.

Jyväskylä on yksi Suomen nopeimmin kasvavia bisneskeskittymiä. Kansainväliset kasvuyritykset, startupit ja uudet innovaatioalustat, kuten Jyväskylän Kangas, luovat kestävät puitteet kasvavalle liiketoiminnalle. Digitalisaation, kyberturvallisuuden ja biotalouden osaamisen taustalla on monipuolinen ja korkeatasoinen tutkimus ja koulutus. Lisätietoa Business Jyväskylän sivuilta.

Kaupunki on monikulttuurinen, suvaitsevainen sekä kansainvälinen pitäen sisällään jopa 123 eri kansallisuutta. Dynaamisen ja kompaktin kaupungin keskeisimmät palvelut ja kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan.

Jyväskylä ilmasta kuvattuna.
Kuva: Suomen Ilmakuva

Koulutuskaupunki Jyväskylä

Jo historiansa alusta saakka Jyväskylä on ollut yksi suosituimmista yliopisto- ja koulutuskaupungeista maassamme. Erityisesti opettajainkoulutuksella on kaupungissamme pitkät perinteet. Nykyään Jyväskylä tarjoaa opiskeluvaihtoehtoja monilla eri tieteen aloilla. Opiskelijoita ja koululaisia on noin 45 000 eli joka neljäs asukas. Kansainvälisen ilmapiirin lisäksi Jyväskylän oppilaitoksissa on tarjolla valtakunnallisesti ainutlaatuisia ja merkittäviä koulutusvaihtoehtoja. Niitä ovat yliopistossa muun muassa Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, maamme laaja-alaisin kasvatustieteellinen tiedekunta, ja ammattikorkeakoulussa innovatiivinen yrittäjyyden huippuyksikkö Tiimiakatemia.

Jyväskylän yliopisto on arvostettu monialainen tiedeyliopisto, jossa on kuusi tiedekuntaa. Yliopisto on maamme johtava opettajankouluttaja, aikuiskouluttaja ja koulutusviejä. Liikuntatieteiden tiedekunta on maamme ainoa yliopistotasoinen liikunta- ja terveysalan koulutusyksikkö. Tuoreen Korkeakoulujen brändi 2020 -tutkimuksen mukaan Jyväskylän yliopisto on maamme neljänneksi tunnetuin yliopisto.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (JAMK) toimii neljä yksikköä, joista ammatillinen opettajakorkeakoulu on ollut jo vuosia Suomen suosituin. JAMK kouluttaa osaajia teknologia-, liiketoiminta- ja hyvinvointialan tehtäviin. JAMK sijoittui hyvin taloustutkimuksen vuonna 2020 tekemässä korkeakoulujen imagotutkimuksessa yltäen neljännelle sijalle, kun vertailukohtana toimi ammattikorkeakoulujen kokonaisarvosana.

Valtakunnallisesti uniikki Suomalainen Musiikkikampus on yksi esimerkki oppilaitosten koulutusyhteistyöstä. Korkeakoulut ovat vastanneet yhteiskunnan ajankohtaisiin haasteisiin esimerkiksi tarjoamalla kyberturvallisuuden ja pelialan koulutusta sekä tekemällä niihin liittyvää tutkimusta.

Toisen asteen koulutusta tarjoava Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia on myös yksi Jyväskylän ylpeyden aiheista. Gradian tavoitteena on uudistaa oppimista ja työelämää, sekä tarjota kaikenikäisille opiskelijoille sekä yritysasiakkaille mahdollisuuden niin oman henkilökohtaisen oppimisen, kuin yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen.

Aikuisille ja työssäkäyville on oppilaitoksissa satoja eri alojen tutkintoja ja koulutuksia. Avoimet opinnot tarjoavat mahdollisuuden itsensä kehittämiseen tai väylän löytämiseen tutkinto-opiskelijaksi kaiken ikäisille esimerkiksi Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa ja Avoimessa AMK:ssa on etäopintoihin ja verkkovälitteiseen opetukseen erikoistunut yliopisto-opintojen järjestäjä.

Kaksi henkilöä pyöräilemässä sillalla.
Kuva: Tomi Sassi, Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto