Ilmakuva kahdesta henkilöstä suppailemassa Jyväskylässä

Keski-Suomi tarjoaa ainutlaatuista aikaa ja yllättää kesälomailijan runsaudellaan – kesän elämykset nyt helposti yhdellä sivustolla

Visit Jyväskylä Regionin kesälomasivusto on avattu. Alueen erityislaatuisuutta ja matkailullista tarjontaa tuodaan esille Ainutlaatuiseen aikaan -viestillä ja sen mukaan nimetyllä verkkosivustolla. Sivustolla tuodaan esille keskisuomalaisten matkailutoimijoiden tuotteita ja elämyksiä. Kesän uutuuksia seudulla ovat esimerkiksi Jyväskylän Lutakon satamaan toista kesää nouseva iso kesäterassi, Joutsan kulttuurikolmion kohteet, kesällä Jyväskylässä liikennöintinsä aloittava siipirataslaiva M/S Vellamo ja uudistunut Toivolan vanha piha.

Taloustutkimuksen tuoreen ’Kaupungit ja kunnat matkailukohteena’ -tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista suunnittelee kesälle kotimaan matkaa, mikäli koronatilanne pysyy hallinnassa. Myös rahaa suunnitellaan käytettävän aikaisempaa enemmän kotimaan lomiin.  Jyväskylä ja sitä ympäröivä seutu tunnistetaan hyvin matkailualueena ja sen tarjonta kiinnostaa monipuolisesti erilaisia kohderyhmiä. Eniten alueella kotimaisia matkailijoita viehättää järvien ja luonnon läheisyys, paikallinen ruoka ja kulttuuri, ostosmahdollisuudet sekä erilaiset festivaalit ja tapahtumat. Alueelle motivoi matkustamaan keskivertoa enemmän myös alueen ilmapiiri ja ihmiset sekä tuttavat ja sukulaiset. Myös helppoja kulkuyhteyksiä alueelle arvostetaan.

Visit Jyväskylä Regionin sivustolla kesälomavinkit on jaoteltu erilaisten teemallisten pääotsikoiden alle, jotta matkailijan on helppo valita itseään kiinnostavimmat suosikit ja varata lomaelämykset.

Keski-Suomessa on helppo viettää ainutlaatuinen kesä. Seutu on täynnä toistaan upeampia majoituskohteita, herkullisia ravintoloita ja ihania kahviloita, runsaasti erilaisia aktiviteetteja esimerkiksi neljässä kansallispuistossa ja satoja tapoja kokea kuvankauniit järvet ja muut vesistöt. Loman kruunaavat Maailman Saunamaakunnan saunat ja Suomen elämyksellisin satama, Jyväskylän Lutakon satama.

markkinointisuunnittelija Tiia Masalin

Bucket list – Keski-Suomi on käärittävissä moneen pakettiin

Keski-Suomen luonto näyttäytyy upeasti neljässä kansallispuistossa ja tuhansilla järvillä. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi seudun aktiiviset mökkilomat, erilaiset luontoelämykset, ja muut aktiviteetit. Retkeily onnistuu toki omalla porukalla, mutta myös asiantuntevien oppaiden kanssa. Myös tuhannet vesistöt ovat täynnä kiinnostavia aktiviteetteja. Melomaan pääsee vaikka Jyväskylän keskustasta, mutta seudulla on paljon kiinnostavia melontareittejä.

Suomen elämyksellisin satama, Jyväskylän Lutakon satama on kaupunkilaisten toinen olohuone. Päivä kuluu rattoisasti mukavista aktiviteeteista ja monipuolisista makuelämyksistä nautiskellen. Satamassa voi hypätä vaikka saunalautalle tai järviristeilylle. Satamassa on ravintoloita ja ravintolalaivoja, kippistellä voi vaikka Lutakonaukion isolla kesäterassilla tai kaupungin kuumimmilla patioilla. Kaupungissa on aikaa myös muuhun kaupunkielämään. Jyväskylässä on uniikkeja kahviloita ja ravintoloita, shoppailumahdollisuuksia ja kiinnostavia museoita. Toivolan vanha piha on käyntikohteiden must.

Alvar Aallon pääkaupunki Jyväskylä kätkee sisäänsä 29 kohdetta, mikä on eniten koko maailmassa. Säynätsalon kunnantalo, Muuratsalon koetalo ja Muuramen kirkko ovat vain muutamia esimerkkejä arkkitehdin upeista töistä. Voit vierailla kohteissa, kokea Aallon töitä omatoimisesti Visit Jyväskylä Regionin Alvar Aalto -teemareiteillä tai varata opastetun kävely- ja bussikierroksen. Ostoksia voi tehdä Jyväskylän Alvar Aalto Shopissa.

Keski-Suomessa on kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Petäjäveden vanha kirkko on upea esimerkki pitkän pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon perinteestä. Kirkkoon voi tutustua esimerkiksi opastetuilla kierroksilla. Lomalla voi kokea myös Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteen Jyväskylän Korpilahdella, joka on mahtava yhdistelmä luontoa ja tieteen historiaa.

Kesän kuumin tapahtumakokonaisuus on Saunamaakuntaviikko. Kesä-heinäkuun vaihteessa voit vierailla yli 40 pienessä saunatapahtumassa. Viikko huipentuu Saunanlämmityksen MM-kisoihin. Tänä vuonna voit seurata myös virtuaalista Lauteilla-keskustelutilaisuutta. Tiesitkö, että Keski-Suomessa on maailman suurin savusauna tai oma Saunakylä? Seudulla on myös muuta kesäistä tapahtumatarjontaa, kuten Suomen vanhin kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä ja erilaiset kesäteatterielämykset.

Keski-Suomessa on uniikkeja majoitusmahdollisuuksia. Lasi-igluja löydät myös Keski-Suomesta, seudulla on kartanomajoitusta, erilaisia mökkikohteita, tunnelmallista maalaismajoitusta, tentsile-kohteita, kiinnostavia caravan-alueita, kylpylähotelleja ja ekologista majoitusta. Jyväskylässä on myös monia palkittuja kohteita, kuten Suomen paras aamupala ja vuoden parhaaksi valittu hostelli – unohtamatta upeita järvenrantamaisemissa sijaitsevia majoituskohteita.

Edellisten lisäksi Keski-Suomen matkailutarjonnasta on helppo luoda myös täysin omannäköinen versio Visit Jyväskylä Regionin verkkosivujen ’matkasuunnitelma’-työkalulla.  

Lisätiedot:

https://visitjyvaskyla.fi/ainutlaatuiseen-aikaan/

Markkinointisuunnittelija, Visit Jyväskylä Region | Tiia Masalin | tiia.masalin@jyvaskyla.fi | 050 344 5715 | visitjyvaskyla.fi

Matkailujohtaja, Visit Jyväskylä Region | Susanne Rasmus | susanne.rasmus@jyvaskyla.fi | 0400 885 786 | visitjyvaskyla.fi

Kuvia: https://drive.google.com/drive/folders/1dSY0Mhd__fNB7d-LZuGp-R1Q5xLP1_7y?usp=sharing

Kuvien käytön yhteydessä mainittava kuvaajan nimi ja kuvan omistaja, Visit Jyväskylä Region.