Kaksi pyöräilijää metsätiellä

Hiekkateiden hurmaa -hankkeessa kehitetään Keski-Suomen pyörämatkailua

Visit Jyväskylä Regionin hankkeessa kartoitetaan, missä Keski-Suomen harvaan asutulla maaseudulla voisi kulkea maakunnan luontoa ja matkailupalveluita hyvin esitteleviä hiekkatiereittejä. Hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.

Gravel- eli hiekkatiepyöräily on nostanut viime vuosina suosiotaan. Keski-Suomen vesistöt, kansallispuistot sekä maaseutumatkailukohteet ja niiden välillä risteilevät hiekkatiet tarjoavat oivallisen mahdollisuuden pyörämatkailulle. Tästä kertoo sekin, että Gravel-pyöräilyn ensimmäiset Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuskisat tullaan järjestämään ensi kesänä Jyväskylässä.

– Gravel-pyöräilijät ovat usein seikkailunhaluisia luonnossa liikkujia. He arvostavat paikallisia ruokaelämyksiä ja majoitusta luonnon keskellä. Gravel-pyöräilyyn liitetään vapaus ja rentous, toteaa hankkeen projektipäällikkö Janne Paananen.

Hiekkateiden hurmaa -hankkeessa tuetaan harvaan asutulla maaseudulla toimivia pyörämatkailusta kiinnostuneita yrityksiä. Heille järjestettävissä työpajoissa pohditaan muun muassa pyörämatkailijan tarpeita ja minkälainen on pyöräilijäystävällinen yritys.

Hankkeen tavoitteena on myös kartoittaa ja luoda Keski-Suomea hyvin esitteleviä reittejä. Reittien suhteen voidaan hyödyntää jo olemassa olevia sekä suunnitella kokonaan uusia. Hankkeen toiminta-alueeseen kuuluu pohjoinen Keski-Suomi, Joutsa, Luhanka, Multia sekä osittain Jämsä, Äänekoski, Hankasalmi, Konnevesi, Keuruu, Petäjävesi ja Uurainen. Lisäksi muutaman muun kunnan alueella on yksittäisiä matkailualan yrityksiä, jotka saattavat olla hankkeessa mukana.

HiHu – Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa -hanke (1.12.2022-30.9.2023).

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 122 000 euroa, josta Lapin ELY-keskuksen rahoitusosuus on 90 %. Tuki on myönnetty Lapin ELY-keskuksen harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämiseen varatusta määrärahasta.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Janne Paananen, janne.paananen@jyvaskyla.fi, 040 687 1300.

Kuvia:
Google Drive -linkki
Kuvien yhteydessä mainittava kuvien omistaja sekä kuvaaja, Visit Jyväskylä Region, Markus Kirchgessner