Joulukylä Jyväskylän juuret rakastetuissa suomalaisissa joululauluissa

Jyväskylän kaupunki
Tiedote: 23.11.2020

Joulukylä Jyväskylän juuret rakastetuissa suomalaisissa joululauluissa

Monet rakastetuimmista Suomessa lauletuista joululauluista ovat peräisin Suomen ensimmäisen opettajaseminaarin, vuonna 1863 perustetun Jyväskylän seminaarin lehtoreiden ja oppilaiden kynästä. Jyväskyläläislähtöisiä joululauluja on useita kymmeniä. Jyväskylässä ollaankin joulun aikaan suomalaisen joululauluperinteen keskiössä ja suomalaisen joulun alkulähteillä.

– Laulu oli seminaarissa hyvin tärkeä oppiaine, alkuunsa oppiaineena yksi seminaarin suurimmista. Tällöin ei ollut suomenkielistä opetusmateriaalia, vaan sitä piti luoda, ja kaikilla opettajaksi valmistuvista piti osata soittaa ja laulaa. On käsittämättömän suuri asia, että jouluperinteet ovat saaneet alkunsa Jyväskylästä, asiaa tutkinut FT, musiikkikasvatuksen lehtori Erja Kosonen Jyväskylän yliopistosta kommentoi.

Tunnettuja kaupungissa alkunsa saaneita joululauluja ovat esimerkiksi Joulupukki, Kello löi jo viisi, Tuikkikaa oi joulun tähtöset sekä Heinillä härkien kaukalon.  Varpunen jouluaamuna on Jyväskylän seminaarissa oppinsa saaneen Otto Kotilaisen sävellys, joka pohjautuu Zachris (Sakari) Topeliuksen tekstiin. Myös Topeliuksen sanoittaman Sylvian joululaulun voidaan katsoa olevan jyväskyläläislähtöinen. Laulun suomenkieliset sanat ovat seminaarissa oppinsa saaneen Martti Korpilahden kynästä. Hänen sanoittamiinsa joululauluihin lukeutuu myös Heinillä härkien kaukalon. Opettajaseminaarilaisten lisäksi myös muut jyväskyläläiset ovat luoneet joululauluja.

– Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kappalaisena toiminut Gustaf Oskar Schöneman sanoitti Hoosianna -hymnin, joka on ensimmäisiä seminaarin kuorolaisten esittämiä sekakuorolle sävellettyjä lauluja. Schöneman suomensi myös Jouluyö, juhlayön ja Joulupuu on rakennettu -laulut. Jouluyö, Juhlayö sai ensiesityksensä Jyväskylän kaupunginkirkossa seminaarilaisten kuoron esittämänä, Kosonen kertoo.

Joulukylä Jyväskylä -sivustolla kootusti joulun lomat ja elämykset

Perinteinen Jyväskylän kaupungin jouluinen iltasoitto kajahtaa tänäkin vuonna Harjulta 28. marraskuuta lähtien. Joulusoitosta saadaan nauttia koko joulukuun ajan. Sävelmänä kuullaan Armas Maasalon Joulun kellot (Hiljaa, hiljaa) kajahtaa joka ilta kello 18. Sanat tähän sävellykseen on tehnyt kansakoulunopettajaksi Jyväskylän seminaarista valmistunut Helmi Auvinen. Sanoitus on alun perin Lasten Kuvalehdessä julkaistu runo, jonka pohjalta sävellys syntyi.

– Upea perinne saa jatkoa tänäkin jouluna ja jouluinen iltasoitto tuottaa iloa kaupunkilaisille ja matkailijoille. Joulun aikaan päivää voi viettää esimerkiksi ostoksilla ja joululounaalla, jonka jälkeen jouluista iltasoittoa voi kuunnella vaikkapa glögilasillisella Toivolan joulupihalla tai samalla, kun ottaa selfietä nelimetristen porojen kanssa Kirkkopuiston Jouluvalomaassa vieraillessaan, sisällöntuottaja Pia Kojo Visit Jyväskylästä tunnelmoi.

Joulukylä Jyväskylä -sivustolta löytyy tänä vuonna myös virtuaalisia joulutapahtumia perinteisten rinnalla. Esimerkiksi Jyväskylästä alkunsa saanut lasten joululaulusuosikki Joulupukki kuullaan alkuperäisessä muodossaan Jyväskylän yliopiston striimattavassa kuusijuhlassa. Tänä vuonna eräänlaista juhlavuottaan viettävä laulu on Jyväskylän seminaarin musiikin lehtori Pekka Juhani Hannikaisen sävellys, joka sai kantaesityksensä Seminaarin juhlasalin kuusijuhlassa jo 1910-luvulla.

Entisaikaan Jyväskylän Seminaarinmäellä vietettiin myös kuusijuhlia. Seminaarin juhlasalia koristanut kuusi oli kuusijuhlaperinteen keskiössä, sen ympärillä esitettiin muun muassa joululauluja ja puheita. Perinne levisi Jyväskylästä lopulta koko maahan. Valmistuneet kansakoulunopettajat veivät kuusijuhlan ja joululaulut muihin maan kansakouluihin ja lopulta joululaulut omaksuttiin suomalaisissa kodeissa.

– Joululauluperinne ja kuusijuhla ovat keskiössä myös joulun valmiissa lomissa, joista voi nauttia Keski-Suomessa vaikkapa mökkeillen tai hotelleissa. Myös valmiit joululomat on koottu yksiin kansiin Joulukylä Jyväskylä -sivustolle. Ajan hengen mukaisesti sivustolta löytyy myös virtuaalisia joulutapahtumia, kuten Jyväskylän joulunavaus, joka järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Luvassa on esimerkiksi jouluvalojen sytytystä, Joulupukin vierailu – ja tietenkin jouluista musiikkia, Kojo kiteyttää.

Joulukylä Jyväskylä on lukuisista joulunajan tapahtumista ja vapaa-ajan vinkeistä koottu teemallinen elämyskokonaisuus, joka on suunnattu Jyväskylän seudun asukkaille ja alueella vieraileville matkailijoille. Tavoitteena on tuoda perinteisen joulunajan tunnelmaa myös digitaalisissa kanavissa, kasvattaa tietoisuutta joulunajan elämyksistä ja ilahduttaa Jyväskylän seudulla asuvia ja matkailevia.

Joulukylä Jyväskylä elämyskokonaisuuden löytää Visit Jyväskylän verkkosivuilta osoitteesta visitjyvaskyla.fi/joulu sekä Facebookista @joulukylajkl. Jyväskylän seudulla asuvat ja vierailevat voivat lisätä Facebook-profiilikuvaansa Joulukylä Jyväskylä -kehyksen. Joulutunnelmia voi merkitä sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #visitjyvaskyla ja #joulukyläjkl sekä @visitjyvaskyla.

Kuvia: https://drive.google.com/drive/folders/14Ws25DaIkoQ130z_jH4WcefywkyHP5lh?usp=sharing

Kuvien käytön yhteydessä mainittava yritys, kuvaajan nimi ja Visit Jyväskylä. Kuvaajan nimi merkitty kuvan yhteyteen.

Joulutunnelmia Visit Jyväskylän Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=-7_Vl8Lt0-E

Lisätiedot:

Pia Kojo, sisällöntuottaja
pia.kojo (at) jyvaskyla.fi,
p. 050 435 4006

Erja Kosonen, FT, musiikkikasvatuksen lehtori
erja.kosonen (at) jyvaskyla.fi
p. 050 376 7017