Kaksi henkilöä retkeilemässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Keski-Suomessa onnistunut matkailukesä

Mennyt kesä nosti Keski-Suomessa matkailutilastot tämän vuoden osalta takaisin kasvukäyrälle ja kohensi monen yrityksen näkymiä haasteellisen alkuvuoden jälkeen.

Jyväskylän seudulla kasvua edelliskesään kertyi kesäkuussa 74 % ja heinäkuussa 30 %. Monille yrityksille kesä oli jopa parempi kuin korona-aikaa edeltänyt vuoden 2019 kesä, mikä näkyi yrityksissä myös kasvaneina liikevaihtoina.

Tänä kesänä liikkeellä ovat olleet ennen kaikkea kotimaiset vapaa-ajan matkailijat, mutta joukossa on ollut myös ulkomaisia matkailijoita erityisesti Saksasta, Ruotsista ja Virosta.

Susanne Rasmus, matkailujohtaja, Visit Jyväskylä Region

Tammi-heinäkuun vertailujaksolla yöpymiset Jyväskylän seudulla lisääntyivät vuoden takaiseen 4 %.

Kesäkuussa olimme vielä 8 % jäljessä edellisvuotta, kun verrataan koko vuoteen. Toisin sanoen nyt heinäkuun jälkeen olemme ainakin hetkellisesti selättäneet miinusprosentit. Koko kesän yöpymisten kehitys selviää viimeistään syyskuun lopulla, kun elokuun majoitustilastot julkaistaan.

Susanne Rasmus

Luonto, Alvar Aalto ja tapahtumat kiinnostavat

Edelliskesän tavoin matkailijoita kiinnosti Jyväskylän seudulla ja Keski-Suomessa erityisesti luonto, ja luontoaktiviteettien merkitys jopa kasvoi vuoden takaisesta.

Myös Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonnassa ja sen asiakaspalvelukanavissa luontokohteet ovat olleet kysytyimpiä. Kakkosena tuli Alvar Aalto ja kolmantena tapahtumat, joita Jyväskylän seudulla ja Keski-Suomessa pystyttiin järjestämään kesällä kohtuullisen hyvin.

Susanne Rasmus

Matkailijoita on tänä kesänä kiinnostanut niin mökki- kuin hotellimajoitus. Ilahduttavaa on, että viipymät ovat olleet hienoisessa kasvussa sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden osalta.

HimosLomilla koko kevään on ollut selkeästi enemmän kotimaisia matkailijoita kuin edellisinä vuosina. Heinäkuussa käyttöaste parantui yli 30 % viime vuosien heinäkuihin verrattuna. Se kertoo siitä, että suomalaisten lomakuukautena oli viikon kestäviä matkoja enemmän kuin aiemmin.

Päivi Heikkala, toimitusjohtaja, HimosLomat

Yrityksistä myös kerrotaan, että matkailijat ovat tänä kesänä käyttäneet oheispalveluja aiempaa enemmän. Omatoimiset kotimaanmatkailijat ovat erityisesti kysyneet vuokravälineitä.

Fatbike-pyörät, SUP-laudat ja vesipyörät ovat olleet koko ajan käytössä.

Tiia Valkama, toimitusjohtaja, Revontuli Resort

Syksyyn yrityksissä suhtaudutaan Rasmuksen mukaan toisaalta toiveikkaasti, toisaalta varautuneesti. Takana on useita koronatilanteen mukanaan tuomia yllätyksiä ja uudet rajoitukset ovat näkyneet välittömästi ihmisten käyttäytymisessä ja varausten peruuntumisina. Rokotusten edettyä ja rajoitusten höllennyttyä kuluvan vuoden tuloksesta odotetaan kuitenkin kohtuullista. Kansainvälinen matkailu elpyy hitaammin, mutta kotimaisen matkailijoiden odotetaan liikkuvan aktiivisesti myös syys- ja talvikaudella.

Lisätiedot:

Susanne Rasmus, matkailujohtaja, Visit Jyväskylä Region
susanne.rasmus@jyvaskyla.fi
p. 0400 885 786

Päivi Heikkala, toimitusjohtaja, HimosLomat
paivi.heikkala@himoslomat.fi
p. 020 711 9262

Tiia Valkama, toimitusjohtaja, Revontuli Resort
tiia.valkama@revontuli.fi
p. 040 592 2888