Saunavasta savusaunan lauteella

Keski-Suomen Saunamaakuntaviikko laajenee yhteiskunnalliseen keskusteluun

Tänä kesänä viidettä kertaa järjestettävä Saunamaakuntaviikko laajenee yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhteistyössä Jyväskylän Kesän kanssa järjestettävä ”Lauteilla” on lähtölaukaus tulevalle, kesän 2022 laajemman saunakeskustelujen kattaukselle. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä järjestettävän virtuaalitilaisuuden teemana on tänä vuonna vastuullisuus. Seuraavana vuonna keskustelut ovat tärkeässä osassa viikon tapahtumia, ja tapahtuma laajentuu tulevina vuosina useammille päiville ja erilaisiin saunakohteisiin.

Jyväskylän Kesän alkulämmöt otetaan tänä vuonna Saunamaakuntaviikolla striimattavassa paneelikeskustelussa. Uusi tapahtuma tukee hyvin tätä meidän pohjoismaiden vanhimman kaupunkifestivaalin tapahtumatarjontaa. Koronatilannetta seurataan, ja toivommekin, että saisimme tilaisuuteen myös pienen yleisön. Jyväskylän Kesän muu ohjelmisto julkistetaan ensi viikolla.

toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju, Jyväskylän Kesä

Paneelikeskustelun sisältö tarkentuu toukokuussa. Vastuullisuuskeskustelussa tulee olemaan mukana kiinnostavia panelisteja eri ammattiryhmien edustajista, esimerkiksi tapahtuma- ja matkailualalta.

Olemme erittäin innoissamme uudesta keskustelutilaisuudesta, sillä se yhdistää hienosti paitsi kaksi kesän lippulaivatapahtumaamme, myös alueemme vahvuudet saunamaakuntana sekä koulutuksen ja sivistyksen kaupunkina. Saunahan on perinteisesti toiminut kiinnostavien keskustelujen ja jopa päätösten näyttämönä ja siksi onkin mielenkiintoista tehdä siitä myös festivaalien puheohjelman tapahtumapaikka mielenkiintoisine ajankohtaisteemoineen.

matkailujohtaja Susanne Rasmus, Visit Jyväskylä Region

Saunamaakuntaviikko huipentuu Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Saunamaakuntaviikolla on tänä vuonna nelisenkymmentä pientä saunatapahtumaa ympäri Keski-Suomen. Kesä-heinäkuun vaihteeseen vakiintuneen Saunamaakuntaviikon ohjelma pitää sisällään erityyppisiä saunoja, kuten savusaunoja, yleisen saunan, rantasaunoja ja esimerkiksi saunaillan ja järviristeilyn yhdistelmän. Mukana on erilaisia saunahemmotteluhoitoja ja viikon aikana voi tutustua vaikkapa suomalaisen savusaunan historiaan. Viikon huipentava Saunanlämmityksen MM-kisat käydään tänä vuonna viidettä kertaa Peurungan alueella Laukaassa ja joukkueiden ilmoittautuminen on käynnissä.

Kilpailuun osallistutaan 3-4 henkilön joukkueina. Tavoitteena on lämmittää telttasauna mahdollisimman nopeasti tavoitelämpötilaan. Päivän lopuksi neljä nopeinta joukkuetta mittelevät finaalissa kisan voittajan tittelistä. Kilpailussa pärjää yhteistyötaidoilla, hyvällä ryhmähengellä ja iloisella mielellä. Seuraamme koronatilannetta ja toivomme, että saamme kisat järjestettyä. Mikä olisikaan parempi viettää heinäkuista lomalauantaita kuin saunaa lämmittäen tai kavereita kannustaen.

tapahtumatuottaja Tiina Ruotsalainen, Ext Ventures Oy

Kilpailun yhteyteen kohoaa myös SaunaPark, jossa on mahdollisuus kokea erilaisia suomalaisia saunoja ja paljuja. Lisäksi tilaisuudesta on tarkoitus lähettää livestriimi, joka mahdollistaisi kisapäivän seuraamisen myös ulkomailta.

Suomalainen sauna kiinnostaa erityisesti Japanissa, ja saunafaneille tämä on loistava mahdollisuus päästä saunatunnelmaan mukaan näin korona-aikanakin. Suomen matkailuun liittyvien saunahakujen määrä on runsasta ympäri maailman ja myös meillä Saunamaakunnassa saunan kysyntä on selkeästi nousussa matkanjärjestäjien ja median keskuudessa tulevaisuuden suunnitelmia ajatellen.

projektikoordinaattori Tuomas Paloniemi, Visit Jyväskylä Region

Keski-Suomi julistautui Maailman Saunamaakunnaksi vuonna 2015. Keski-Suomen Saunamaakuntaviikko järjestetään 26.6.-3.7.2021. Ohjelmisto osoitteessa https://visitjyvaskyla.fi/sauna/saunamaakuntaviikko/

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja, Jyväskylän Kesä | Kyösti Ylikulju | kyosti.ylikulju@jyvaskylankesa.fi | 044 5789 485 | jyvaskylankesa.fi
Tapahtumatuottaja, Ext Ventures Oy | Tiina Ruotsalainen | tiina@ext.fi | 0400 603 638 | saunamm.fi
Matkailujohtaja, Visit Jyväskylä Region | Susanne Rasmus | susanne.rasmus@jyvaskyla.fi | 0400 885 786 | visitjyvaskyla.fi
Projektikoordinaattori, Lakeland – Jyväskylä Region -projekti, Visit Jyväskylä Region | Tuomas Paloniemi | tuomas.paloniemi@jyvaskyla.fi | 050 475 3752 | visitjyvaskyla.fi

Kuvia: https://drive.google.com/drive/folders/1dUSgcy_oo9mxQYwcmkRv8RgsUbeHA_yX?usp=sharing

Kuvien käytön yhteydessä mainittava kuvaajan nimi ja kuvan omistaja, Visit Jyväskylä Region.