Ihmisiä seuraamassa Saunanlämmityksen MM-kilpailuja.

Saunanlämmityksen MM-kilpailut katsottavissa ympäri maailman

Saunanlämmityksen MM-kilpailuja voi seurata tänä kesänä maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa virtuaalisesti. Heinäkuun 3. päivänä Laukaan Peurungassa järjestettävät Saunanlämmityksen MM-kilpailut on seurattavissa perinteisen tapahtuman lisäksi kahden tunnin maksuttomassa livestriimissa. Viidettä kertaa järjestettävän kilpailun ohessa lähetyksessä kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja ja muun muassa tuoreimmat kuulumiset tämän kesän Saunamaakuntaviikolta.

Livestriimin katsojat pääsevät myös kurkistamaan kisa-alueen yhteydessä sijaitsevaan SaunaPark-alueeseen ja sen saunavalikoimaan. Kisa on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta ja aiempina vuosina joukkueita on saapunut muun muassa Japanista asti. Koronapandemian takia voimassa olevat matkustusrajoitukset hankaloittavat matkailijoiden saapumista ulkomailta Peurunkaan tänä vuonna ja lähetyksellä halutaan antaa mahdollisuus osallistua tapahtumaan sijainnista huolimatta.

tapahtumatuottaja Tiina Ruotsalainen Ext Ventures Oy:sta.

Saunanlämmityksen MM-kilpailut on lämminhenkinen, mukaansa tempaava ja hupia täynnä oleva mittely. Kilpailussa joukkueiden tarkoituksena on lämmittää Savotan saunateltta mahdollisimman nopeasti tavoitelämpötilaan. Päivän päätteeksi voittajan tittelistä kisataan finaalissa. Joukkueita kannustetaan pukeutumaan humoristisesti ja parhaimmat asut palkitaan. Kilpailun ja SaunaParkin lisäksi tapahtumassa on mukana myös muuta ohjelmaa koko perheelle.

Ilmoittautuminen kisaan käy jo kuumana! Tapahtumaan voi saapua myös paikan päälle kannustamaan joukkueita ja nauttimaan kesäpäivästä Peurunkajärven rannalla. Kisa-alueen välittömässä läheisyydessä sijaitseva SaunaPark tarjoaa mahdollisuuden rentouttavaan kylpyhetkeen kauniissa rantamiljöössä. Tänä kesänä saunoissa nähdään uutuutena erilaisia teemoja, jotka tekevät saunakokemuksesta vieläkin erityisempää.

Alueelta löytyy muun muassa perinteinen rantasauna, savusauna ja Saunabussi. Tapahtumaan on vapaa pääsy, SaunaPark-alueelle pieni pääsymaksu.

Suomalainen sauna kiinnostaa ulkomailla, ja saunafaneille tämä on loistava mahdollisuus päästä saunatunnelmaan mukaan näin korona-aikanakin. Suomen matkailuun liittyvien saunahakujen määrä on runsasta ympäri maailman ja myös meillä Saunamaakunnassa saunan kysyntä on selkeästi nousussa matkanjärjestäjien ja median keskuudessa tulevaisuuden suunnitelmia ajatellen,

projektikoordinaattori Tuomas Paloniemi Visit Jyväskylä Regionista kertoo.

Saunamaakuntaviikolla runsaasti muitakin elämyksiä

Tänä kesänä Saunamaakuntaviikolla on nelisenkymmentä erilaista tapahtumaa. Kesä-heinäkuun vaihteeseen vakiintuneen Saunamaakuntaviikon ohjelma pitää sisällään erityyppisiä saunoja, kuten savusaunoja, yleisen saunan, rantasaunoja ja esimerkiksi saunaillan ja järviristeilyn yhdistelmän. Mukana on erilaisia saunahemmotteluhoitoja ja viikon aikana voi tutustua vaikkapa maailman laajimpaan suomalaisten savusaunojen kokoelmaan.

Jämsässä, Päijänteen rantamaisemissa sijaitseva Saunakylä, on matka suomalaisen saunan vuosisataiseen historiaan ja aitoon saunaelämykseen. Lisäksi viikolla on esimerkiksi Päijänne-Risteilyt Hildenin ja Savutuvan apajan uudenlainen saunaelämys, risteilyn ja saunapäivän yhdistelmä. Varjolassa on avoimia savusaunavuoroja koko viikon, myös upea uusi yleinen sauna Kankaan sauna on mukana. Revontulen Saunapolulla pääsee kokemaan kolme erilaista saunaa ja ohjatun saunavenyttelyn,

Paloniemi sanoo.

Tänä kesänä viidettä kertaa järjestettävä Saunamaakuntaviikko laajenee myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhteistyössä Jyväskylän Kesän kanssa järjestettävä ”Lauteilla” on lähtölaukaus tulevalle, kesän 2022 laajemman saunakeskustelujen kattaukselle. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä järjestettävän tilaisuuden teemana on tänä vuonna vastuullisuus ja sitä voi seurata livenä ja virtuaalisesti.

Lisäksi viikon aikana on mahdollista kokeilla muita erikoisuuksia, vaikkapa Tupaswillan maailman suurimman savusaunan turvesaunahoito ja Kinkamon pirtin savusaunashindo. Nukulan perinnesauna on lämpimänä ja Karkausmäen kammarilla on luvassa ihana saunailta yrttijalkakylvyn kera. Köyhyydenkylässä Sumiaisissa saattaa olla mukana myös autosauna Saunawagen,

Paloniemi päättää.

Keski-Suomi julistautui Maailman Saunamaakunnaksi vuonna 2015. Keski-Suomen Saunamaakuntaviikko järjestetään 26.6.-3.7.2021. Koko ohjelmisto osoitteessa: https://visitjyvaskyla.fi/sauna/saunamaakuntaviikko/

Lisätietoa Saunanlämmityksen MM-kilpailusta ja ilmoittautuminen kisaan: https://www.saunamm.fi.  Tapahtuman järjestää Ext Ventures Oy.