Lammas Hakamaan lammastilalla

Tee-taxi, etäkokouslampaat ja takeaway-herkkuja – keskisuomalaiset yritykset innovoivat koronasulun aikana

Vallitseva koronaepidemia ja sulkuaika ovat haastaneet yritykset keksimään uusia innovaatioita normaalin toiminnan rinnalle. Ruokapaikat myyvät annoksia mukaan otettavaksi ja ravintolat ovat koonneet esimerkiksi erilaisia brunssikasseja, pääsiäisaterioita ja illalliskokonaisuuksia kotona nautittavaksi. Hakamaan lammastilalla Petäjävedellä on kehitetty paljon uusia tuotteita korona-aikaan. Uusimpana innovaationa lammastilan lampaat ovat ilahduttaneet monia etäpalavereja. Asiakas varaa vierailun verkkokaupasta ja lampaat ovat etäkokouksessa omana ruutunaan ennalta sovitun ajan.

Lampaat ovat esillä usein kokouksen alussa ja kokoustauoilla. Lampaat tulevat aidosti ihmettelemään etäpalaverin osallistujia. Samalla meiltä voi kysellä lampaista. Olen tehnyt korona-aikana useita erilaisia tuotteita, jotka eivät vaadi isoa investointia, vain aikaa. Miksi en lähtisi tekemään hulluja tuotteita? Ne voivat olla toisesta ihania ja tuotteen ostaja voikin saada niistä paljon enemmän, mitä olisin voinut kuvitella. Sain lontoolaiselta ystävältäni linkin paikallisen vuohifarmarin vastaavaan tuotteeseen, josta ajatus jalostui tuotteeksi.

Lammastilan yrittäjä Maija Suutarinen

Suutarinen kertoo asiakkaiden kiitelleen sitä, että etäkokouskeskustelu on virkistynyt lampaiden myötä. Keskustelusta on tullut rohkeampaa ja uskalletaan puhua muustakin kuin säästä. Tilalta saa myös etäkokouskanoja. Myös jyväskyläläinen teehuone ja -tuottaja Teeleidi on ilahduttanut kuluttajia uudella toimintatavallaan. Tee-taxi on toimittanut verkkokaupasta tilattuja tuotteita esimerkiksi etätyötä tekeville kotiin toimitettuna.

Ajattelimme, että mikäli asiakkaat eivät saa tulla meille, niin mennään me heille! Teeleidillä on paljon uskollisia ystäviä, jotka eivät pääse nauttimaan teestä ja herkuista. Pieni Teepussi-pakettiautomme valjastettiin Tee-taxiksi ja kurvailemme tilaukset asiakkaille keskusta-alueella kotiin asti, halutessaan myös täysin kontaktittomasti. Torstain ja perjantain kuljetus on maksuton ja samalla kyydillä kulkee muutakin ihanaa. Asiakkaat voivatkin tilata teen lisäksi samalla Hannan Kakut, Kukkakauppa Ruusupuun kukat ja Titityyn villasukka-neulontasetit suoraan kotiovelle.

Teeleidin yrittäjä Anne Savela

Visit Jyväskylä Regionin sivustolla listaus poikkeustilan elämyksistä ja palveluista

Visit Jyväskylä Regionin nettisivuilta löytyvä koronasulkuajan elämys- ja palvelulistaus on noussut jo viikossa yhdeksi suosituimmista sivuista. Sivuston listaus nostaa esiin sellaiset seudun ravintolat ja palvelut, jotka tarjoavat elämyksiä matkailijoille ja paikallisille myös sulkutilan aikana. Listaus perustuu yritysten Visit Jyväskylä Regionille ilmoittamiin tietoihin. Myös luonnossa liikkuminen, kuten kansallispuistot ja luontopolut, ovat selkeästi kiinnostaneet tämän hetken luetuimpina sisältöinä. Luonnossa liikkumisen kruunaa vaikkapa noutoruoka.

Vastuullisuus ja kestävyys ovat uudessa matkailustrategiassammekin läpileikkaavia teemoja. Paikallisyritysten tukeminen erilaisten keinoin on vastuullista ja tärkeää, ja on ilo huomata, että myös paikalliset ovat aktivoituneet tukemaan yrityksiä. Näin poikkeustilanteessa auki olevia palveluita kannattaakin tukea mahdollisimman monipuolisesti, turvallisuusasiat huomioiden. Myös esimerkiksi lahjakortin osto tulevaa lomaa varten on hyvä teko.

Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtaja Susanne Rasmus

Myös yrittäjät kiittävät paikallisia tuesta. Esimerkiksi Tee-taxi on otettu hyvin vastaan, ja iloiset pakettien vastaanottajat ovat ilahduttaneet yrittäjää. Asiakkaat ovat löytäneet myös koronasulun ajaksi Kirkkopuiston laidalle avatun pienen pop-up -myymälän. Anna Savela kuitenkin muistuttaa, että korona-aika on ollut yrittäjälle haasteellista.

Korona-ajasta on ollut hyötyäkin, mutta lähinnä uusien innovaatioiden keksimisessä. Koko ajan pitäisi keksiä uutta ja olemme onneksi keksineetkin. Kovin mielellämme haluaisimme kuitenkin jo palata takaisin vanhaan kunnon aikaan, kun riitti, että hoiti oman työnsä hyvin.

Anna Savela

Lue lisää:

Lisätiedot:

Anne Savela, yrittäjä, Teeleidi
044 5555 900 | anne.savela@teeleidi.fi | teeleidi.fi

Maija Suutarinen, yrittäjä, Hakamaan lammastila
040 506 5372 | maija@hakamaanlammastila.fi | hakamaanlammastila.fi

Susanne Rasmus, matkailujohtaja, Visit Jyväskylä Region
0400 885 786 | susanne.rasmus@jyvaskyla.fi | visitjyvaskyla.fi

Kuvia: https://drive.google.com/drive/folders/1UkFwHYdGfCdPje2NsRKIekpbognpBcPW?usp=sharing

Huomaathan kuvien käyttöoikeudet.