Aerial photo of Leivonmäki National Park

Tutkimus: Valtakunnallisesti toteutetun matkailun tulo- ja työllisyystutkimussarjan tulokset julki. Suurien kaupunkien vertailussa Jyväskylän sijoitus viides ja kasvu toiseksi suurinta – nousua edelliseen vuoteen yli 12%. Myös Keski-Suomen matkailutulo kasvusuuntainen.

Vuoden 2023 kuntakohtaiset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset ovat valmistuneet ja tulokset julkaistu. Tuoreet tutkimukset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksista muodostavat entistä kattavamman kokonaisuuden, sillä mukana oli yhteensä 40 matkailualuetta ympäri Suomen sekä Kaupan liitto. Samalla tutkimusmenetelmällä on ensimmäistä kertaa laskettu myös matkailijoiden jättämä tulo koko Suomeen. Helsinki on matkailutulon määrällä mitattuna Suomen suurin matkailukohde. Jyväskylän sijoitus on viides. Helsingin lisäksi Jyväskylän edellä ovat Tampere, Turku ja Vantaa. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Visitory Oy.

Jyväskylän kasvu kaupunkien vertailussa toiseksi suurinta – Keski-Suomen matkailutulo myös kasvussa

Tutkimuksen mukaan Jyväskylän välitön matkailutulo oli vuonna 2023 yhteensä 246 miljoonaa euroa ja kokonaisvaikutus yli 344 miljoonaa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna kertyi kaikkiaan 12,5 %, mikä on toiseksi suurin kasvuprosentti suurimpien kaupunkien vertailussa. Merkittävin kasvu kohdistui Helsinkiin, jossa matkailutulo nousi edellisvuodesta jopa 25%, lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Keski-Suomessa matkailutulo on niin ikään kasvanut edellisestä vuodesta, mutta maltillisemmin, noin prosentin verran. Välitön matkailutulo Keski-Suomessa on tuoreen tutkimuksen mukaan 389 miljoonaa euroa ja kokonaisvaikutus 543 miljoonaa.

– Alueen tuloksiin voi olla matkailutulon osalta tässä kohtaa hyvin tyytyväinen, kun ottaa huomioon viime vuosien ajan matkailualaa ravistelleet haasteet. Kaiken keskellä olemme onnistuneet Keski-Suomen osalta jopa parantamaan tulosta pandemiaa edeltävältä ajalta – Keski-Suomen osalta n. 17% ja Jyväskylän osalta 14%. Etunamme on esimerkiksi keskeinen sijainti kotimaan matkailun näkökulmasta, päivä- ja lähimatkailijoiden volyymi, runsas tapahtumatarjonta, Järvi-Suomen vetovoimaiset luonto- ja kulttuurisisällöt sekä monipuolinen palvelutarjonta, toteaa Keski-Suomen matkailun alueorganisaationa toimivan Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtaja Susanne Rasmus.

 

Matkailutulon jakautuminen Keski-Suomessa – merkittävä kerrannaisvaikutus myös muille toimialoille

Matkailijoiden jättämä tulo Keski-Suomen alueelle näkyy ja hyödyttää laajaa joukkoa palveluntuottajia ja yrityselämää. Suurimmat hyötyjät ovat polttoaineen myyjät ja vähittäiskaupan edustajat, joille menee matkailutulosta noin 176 miljoonan euron osuus (45%). Tyypillisimmin matkailuun liitettävät majoitus- ja ravitsemispalvelut saavat kokonaissummasta Keski-Suomessa 150 miljoonan euron osuuden (38%). Virkistys- ja muihin palveluihin matkailijat puolestaan jättivät selvityksen mukaan 47 miljoonaa (12%) ja liikennepalveluihin 16 miljoonaa (4%). Välittömän matkailutulon osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli koko Keski-Suomessa 2,2 % ja Jyväskylässä 2,3 prosenttia.

– Matkailun eteen tehty työ ja siitä syntyneet tulokset ovat merkityksellisiä myös laajemmin maakunnalle, sillä matkailulla on tutkitusti merkittävät kerrannaisvaikutukset myös muille toimialoille. Alueesta riippuen yksi matkailuun käytetty euro tuottaa muille toimialoille n. 40-70 senttiä. Matkailun hyviin puoliin kuuluu myös se, että se luo elinvoimaisuutta myös syrjäisemmille alueille ja toisaalta se myös tukee esimerkiksi kaupunkikeskusten kehitystä. Laajemmassa mittakaavassa matkailu tekee usein alueita tunnetuksi maailmalla, mikä voi samalla edistää myös esimerkiksi uusia investointeja ja sitä kautta alueen hyvinvointia. Haluan uskoa, että olemme nähneet vasta pienen osan matkailun kasvupotentiaalista ja vaikutuksista myös Keski-Suomessa, arvioi Rasmus.

Matkailun työllisyys pysynyt ennallaan Keski-Suomessa

Keski-Suomessa matkailun aikaansaamat välittömät henkilötyövuodet ovat pysyneet samoissa lukemissa verrattuna vuoden takaisiin. Keski-Suomen osalta työllisiä oli 1612 (htv), josta Jyväskylän osuus oli 1091 (htv). Tutkimuksessa ei huomioitu kuitenkaan matkailualalle tyypillisen vuokratyövoiman osuutta tai julkisella puolella matkailun parissa työskenteleviä. Valtakunnallisesti katsottuna joka 20:s työllinen Suomessa työskentelee matkailutoimialoilla ja ala työllistää poikkeuksellisen paljon myös nuoria ja maahanmuuttajia.

Tutkimukseen osallistuneet matkailualueet

Akaa
Espoo
Eura
Forssan seutu
Hanko
Helsinki
Hyvinkää
Hämeenlinna
Imatra
Inari-Saariselkä
Jyväskylä ja Keski-Suomi
Järvenpää
Kainuu
Karkkila
Kirkkonummi
Kittilä
Kotkan-Haminan-Loviisan seutu
Lappeenranta
Lohja
Mikkeli
Naantali
Oulu
Pietarsaari
Pori
Porvoo
Puumala
Päijät-Häme
Rauma
Ruka-Kuusamo
Savonlinna
Seinäjoki
Siuntio
Sotkamo/Vuokatti
Taivalkoski
Tampere
Turku
Uusikaupunki
Vantaa
Varkaus
Ylläs-Kolari
Suomi, Kaupan liitto

Merkittävimmistä kotimaan matkakohteista tutkimusten ulkopuolelle jäivät ainoastaan Rovaniemi ja Kuopio.

Lisätietoja

Lisätietoja:

Susanne Rasmus, matkailujohtaja, Visit Jyväskylä Region/Jyväskylän kaupunki
[email protected]
p. 0400 885 786

Tutkimuksen teknisestä toteutuksesta:
Pasi Nurkka, toimitusjohtaja, Visitory Oy
[email protected]
p.   040 5055 903