Kiinnostavia käyntikohteita

Museot ja Unescon maailmanperintökohteet

Jyväskylässä on kolme valtakunnallista museota, Alvar Aalto -museo, Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus sekä Suomen Ilmavoimamuseo. Muita tutustumisen arvoisia museoita Jyväskylässä ovat Keski-Suomen museo, Keski-Suomen luontomuseo, Jyväskylän taidemuseon Holvi sekä Toivolan Vanhan Pihan Keski-Suomen käsityöläiskodit. Lisätietoja museoista ja gallerioista löytyy matkailijapuolelta.

Petäjäveden vanha kirkko sekä Oravivuoren kolmiomittaustorni on nimetty UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Petäjäveden vanha kirkko valmistui vuosina 1763–65 ja liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puuarkkitehtuurin muistomerkkinä vuonna 1994. Kirkko on kauniin ja kestävän puurakentamisen mestarillinen taidonnäyte.

Oravivuoren kolmiomittaustorni sijaitsee Oravivuoren huipulla Korpilahdella. Se on yksi Suomen kuudesta Struven ketjun pisteestä. Ketju on Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle ulottuva kolmiomittausketju, jolla 1800-luvulla selvitettiin Maan muotoa.

Henkilö kävelemässä museossa.
Kuva: Sanna Lahti

Alvar Aalto

Jyväskylä tunnetaan Alvar Aallon kaupunkina. Jyväskylän seudulla on eniten arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia maailmassa, yhteensä lähes 30. Tuotantoa on esillä hänen uransa ensitöistä loppuvaiheen aikaansaannoksiin. Mestarin jäljillä kuljetaan klassismista funktionalismiin ja tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen.

Alvar Aalto -museosta lähtevällä Aaltoreitillä saat yleiskuvan Jyväskylän kaupunkikuvasta ja rakennusarkkitehtuurista. Lisätietoja Alvar Aallon kohteista matkailijapuolella.

Jyväskylän yliopiston rakennus talvella kuvattuna.
Kuva: Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto