Kolme henkilöä hyppäämässä laiturilta järveen.

Suomen vanhin liikennöivä höyrylaiva, Suomen elämyksellisin satama, maailman eniten Alvar Aallon arkkitehtuuria, maailman suurin savusauna… – Listasimme kymmenen huikeaa Keski-Suomen bucket list -elämystä

Keski-Suomi sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea ja on tunnettu järvistään, luonnostaan, arkkitehtuuristaan ja saunaelämyksistään. Alueen keskeinen sijainti on otollinen kesän lomahetkille. Visit Jyväskylä Regionin Ainutlaatuista aikaa -sivustolla on kattava kooste alueen tarjonnasta, mutta listasimme lisäksi tähän kymmenen keskisuomalaista bucket list -elämystä.

1. Anna neljän kansallispuiston ja lukuisten luontokohteiden lumota 

Keski-Suomessa on neljä kansallispuistoa, joista jokaisessa on omat ominaispiirteensä. Leivonmäen kansallispuisto on kuin Suomen luonto pienoiskoossa harju-, järvi-, kuin suomaisemineen. Etelä-Konneveden kansallispuistossa veneilet aavoilla järvenselillä tai patikoit lehdoista korkeille kalliorinteille. Salamajärvellä koet karun erämaaluonnon, Pyhä-Häkissä humisevat 400-vuotiaat männyt. Myös lukuisat luontopolut, pyöräilyreitit, kalastuskohteet tai vaikkapa melontamahdollisuudet valloittavat monimuotoisuudellaan.

2. Suomen elämyksellisin satama

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Lutakon satama on Suomen elämyksellisin satama ja kesäaikaan paikallisten toinen olohuone. Kesäpäivästä voit nauttia esimerkiksi Lutakkoon toistamiseen avautuvalla jättiterassilla, ravintolalaivojen kannella, satamakahvilassa tai Jyväskylän parhaaksi äänestetyllä terassilla. Satamasta pääsee risteilemään Suomen toiseksi suurimmalle järvelle Päijänteelle muun muassa Suomen vanhimmalla edelleen liikennöivällä höyrylaivalla S/S Suomella.

3. Iglusauna, maailman suurin savusauna, saunalautta… – Maailman Saunamaakunnassa erilainen saunaelämys vaikka kesän jokaiselle päivälle

Maailman Saunamaakuntanakin tunnettu seutu kätkee sisälleen satoja erilaisia saunaelämyksiä, kuten maailman suurimman savusaunan, saunalauttoja, iglusaunan ja erilaisia perinteisiä ja uudenlaisia saunahoitoja. Jämsän Saunakylä on matka maailman laajimpaan suomalaisten savusaunojen kokoelmaan. Saunamaakuntaan voi tutustua yli 40 saunatapahtuman Saunamaakuntaviikolla 26.6.–3.7. ja kisailla esimerkiksi Saunanlämmityksen MM-kisoissa tai kuunnella yhteiskunnallista Lauteilla-keskustelua.

4. Kaksi Unescon maailmanperintökohdetta saman loman aikana

Keski-Suomessa voi saman loman aikana kokea kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven ketjun mittauspisteen Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella. Petäjäveden vanhaa kirkkoa kuvaillaan pohjoismaisen puuarkkitehtuurin mestariteokseksi, ja se on yksi seudun tunnetuimmista käyntikohteista. Tänä kesänä kirkon pihalla pilotoidaan tulevaa maailmanperintökeskusta. Tutustu myös Korpilahdella sijaitsevaan Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteeseen. Oravivuorelle johdattaa noin kilometrin pituinen, osin jyrkkäkulkuinen polku. Oravivuoren laella sijaitsevasta kolmiomittaustornista aukeaa huikaiseva maisema Päijänteelle.

5. Astu Alvar Aallon arkkitehtuurin maailmaan 

Jyväskylässä on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 29 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Muuramen kirkko, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Kaupungissa sijaitsee tuotantoa aivan hänen uransa ensitöistä loppuvaiheen aikaansaannoksiin asti. Alvar Aallon tarinaan ja kohteisiin voi tutustua esimerkiksi opastetuilla kierroksilla, valmiiksi koottujen omatoimisten reittien avulla tai risteillen samaa legendaarista reittiä pitkin, jota Aalto itsekin aikanaan kulki – vieläpä samaisella Suomi-höyrylaivalla.

6. Kesäkahvilat ja ravintolauutuudet

Kesäkahvilat ja ihanat ravintolat ovat lomalla must. Vierailun arvoisia ovat esimerkiksi tunnelmallinen Café Meijerinliiteri Joutsassa sekä uusi, veneelläkin saavutettava Vehryt Nouka Jyväskylässä Noukanniemessä. Savutuvan Apajan rantaterassilla pääsee Riviera-tunnelmaan ja myöhemmin kesällä avautuva Kuokkalan kartanon ravintola hurmaa herkullisella ruoalla ja miljööllä. Muistathan myös ikisuosikit, esimerkiksi Pöllöwaarin viinipihan ja Harmoonin puutarhaterassin.

7. Majoituskohteet

Keski-Suomi on yksi Suomen suosituimpia mökkeilyalueena ja maakunnassa mökkejä onkin runsaslukuisasti, moneen eri tarpeeseen. Mökkien lisäksi kannattaa kokeilla myös maatilamajoitusta esimerkiksi Kumpusen tilalla Petäjävedellä tai lasi-igluja Revontuli Resortissa Hankasalmella. Jyväskylän keskustahotelleissa yövyt viihtyisästi ja nautit herkulliset aamiaiset: Hotelli Yöpuun aamiainen on äänestetty Suomen parhaaksi ja Hotelli Verson sekä Sokos Hotel Paviljongin aamiaiset ylsivät myös kymmenen parhaan joukkoon. Jyväskylässä sijaitsee myös Suomen parhaaksi valittu hostelli, Time hostel. Keski-Suomen alueelta löytyy useita leirintäalueita, joissa retkeilijä voi yöpyä asuntoautossa tai -vaunussa, teltassa tai mökissä.

8. Toivolan vanha piha

Jyväskylän keskusta-alueella sijaitsee tunnelmallinen Toivolan vanha piha, jota reunustavat 1800-luvun värikkäät puutalot. Herkuttelua, taidetta, historiaa ja tapahtumia kaikille aisteille tarjoileva Toivola on käymisen arvoinen kohde. Toivolan vanhan pihan Paja on hurmaava kesäravintola, Lankakauppa Titityy on neulojan paratiisi ja Valkoinen puu tarjoilee muun muassa herkullisia kakkuja. Jyväskylän keskustassa kannattaa vierailla myös esimerkiksi valtakunnallisesti ainutlaatuisessa Suomen käsityön museossa.

9. Pohjoismaiden pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali, kesäteatterit ja muut huikeat tapahtumat

Tapahtumistaan tunnetussa Keski-Suomessa päästään nauttimaan tapahtumista tänäkin kesänä. Jyväskylässä järjestetään esimerkiksi Jyväskylän Kesä -kulttuurifestivaali, joka on pohjoismaiden pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali sekä Suomipop-festivaali. Saunamaakuntaviikon aikana järjestetään kymmeniä saunatapahtumia ympäri Keski-Suomen. Kesäpäivää voi viettää myös kesäteatterissa. Tänä kesänä maakunnassa nähdään esimerkiksi musiikkinäytelmä Matti Nykäsestä Jyväskylässä, Arto Paasilinnan Onnellinen Mies Äänekoskella ja Korkeuskammoa Kuusniemellä Laukaassa.

10. Lasten kanssa

Lasten kanssa liikkuville maakunnassa on tarjolla huikeita elämyksiä. Visit Jyväskylä Regionin sivustolla on esitelty hauskoja kohteita kesäpäivien viettoon, kuten Suomen Ilmavoimamuseo ja Nokkakiven huvipuisto. Muista myös maakunnan kivat eläinpihat ja maatilakohteet, esimerkiksi Hakamaan Lammastila Petäjävedellä, Uuraisten Marjoniementilan hevostalli ja Korpilahden Haanpään kesäkahvilan alpakat.

Lisätiedot:

Visit Jyväskylä Region, Ainutlaatuiseen aikaan -kesäsivusto: https://visitjyvaskyla.fi/ainutlaatuiseen-aikaan/

Visit Jyväskylä Region, Kesän bucket list: https://visitjyvaskyla.fi/bucket-list/

Visit Jyväskylä Region, Aktiivinen loma lasten kanssa: https://visitjyvaskyla.fi/aktiivista-aikaa-lasten-kanssa/

Visit Jyväskylä Region, Aikaa tapahtumille ja kulttuurielämyksille: https://visitjyvaskyla.fi/aikaa-tapahtumille-ja-kulttuurielamyksille/

Visit Jyväskylä Region, Aikaa nautiskeluun ja kaupunkielämään: https://visitjyvaskyla.fi/aikaa-nautiskeluun-ja-kaupunkielamaan/

Visit Jyväskylä Region, Aikaa tapahtumille ja kulttuurielämyksille: https://visitjyvaskyla.fi/aikaa-tapahtumille-ja-kulttuurielamyksille/

Visit Jyväskylä Region, Aikaa luonnossa ja hemmotteluun: https://visitjyvaskyla.fi/aikaa-luonnossa-ja-hemmotteluun/

 

Markkinointisuunnittelija, Visit Jyväskylä Region | Tiia Masalin | tiia.masalin@jyvaskyla.fi | 050 344 5715 | visitjyvaskyla.fi

Pressikuvia: https://drive.google.com/drive/folders/1y-KeFjm1O6I2aTKd5b-MmaDFIFIXKFNK?usp=sharing

Kuvien yhteydessä mainittava kuvaajan nimi ja Visit Jyväskylä Region.