Kesän bucket list – koe Keski-Suomessa ainakin nämä

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Koe ainutlaatuinen kesä Keski-Suomessa järvimaisemista nautiskellen, nappaamalla selfie huikeissa maisemissa tai Saunamaakunnan saunoissa löylytellen. Kesän bucket list kokoaa yhteen elämyksiä, jotka Keski-Suomessa on koettava!

1. Maailman Saunamaakunta ja Saunamaakuntaviikko

Turvesauna, Saunakylä, Saunapolku ja saunavenyttely – Kesälomalla Maailman Saunamaakunnassa Keski-Suomessa rentouttavat saunaelämykset ovat must. Kesän kuumimman viikon eli 26.6.-3.7. järjestettävän Saunamaakuntaviikon aikana löylytellään erilaisissa saunoissa ympäri maakuntaa.

2. Elämyksiä keskellä Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta

Kesä, laiturinnokka ja laineiden liplatus – voittamaton yhdistelmä, johon Keski-Suomen 3700 järveä tarjoavat mainiot puitteet. Nauti järvimaisemista mökkilaiturilla, Suomen elämyksellisimmässä Jyväskylän satamassa, muissa seudun viihtyisissä satamissa, Päijänteellä risteillen tai muiden vesiaktiviteettien parissa. Ja jos kaipaat vauhdikkaampia vesiseikkailuja, kokeile esimerkiksi koskimelontaa Keski-Suomen kuohuvissa koskissa.

Kuva: Tommaso Fornoni

3. Selfie huikeissa näköaloissa

Kiipeä vaikkapa Kanavuoren laelle ja nappaa huikeilla näköaloilla maustettu selfie. Vai haluaisitko ikuistaa itsesi lomatunnelmissa Jyväskylän ikonisten nähtävyyksien tai maamerkkien äärellä? Testaa esimerkiksi Harjun torni tai Matti Nykäsen hyppyrimäki.

Kuva: Ulla Keituri

4. Alvar Aallon pääkaupunki ja kaksi Unesco-kohdetta

Tutustu maailmankuuluun arkkitehtuuriin Alvar Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä. Kaupungissa ja lähialueilla on enemmän Aallon merkittäviä eri aikakausien rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Tutustu esimerkiksi Säynätsalon kunnantaloon, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Saman loman aikana ehdit kokea myös kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Petäjäveden vanhan kirkon sekä Struven ketjun mittauspisteen Oravivuorella, Korpilahdella.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

5. Ihanat kesäkahvilat ja paikalliset panimot

Nautiskele paikallisista mauista Keski-Suomen ihanissa kesäkahviloissa ja -ravintoloissa. Tutustu myös seudun panimokulttuuriin kaverin kanssa kippistellen: Keski-Suomessa on jo yhdeksän panimoa.

kuva: Perttulan tila

6. Keski-Suomen neljä kansallispuistoa

Patikoi Keski-Suomen neljässä kansallispuistossa. Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Pyhä-Häkin ja Salamajärven kansallispuistoista löydät niin karuja kallioita, harju-, järvi- ja suomaisemia kuin vanhoja ikimetsiä. Ja saatatpa törmätä harvinaiseen metsäpeuraankin!

Kuva: Julia Kivelä

7. Kesäteatterit ja tapahtumat

Kesä ei tunnu kesältä ilman teatteria ja tapahtumia! Onneksi niistä pääsee tänäkin kesänä nauttimaan turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Ehkäpä haluat sukeltaa legendaarisen mäkikotkan tarinaan tai fiilistellä Pohjoismaiden vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn kaupunkifestivaalin konserttien, teatteriesitysten, näyttelyiden ja puheohjelmien parissa?

Kuva: Jyväskylän Kesä/Samppa Erkkilä