Käytännön vinkkejä vierailuusi

 

 

Sää ja ilmasto

Jyväskylässä – kuten muuallakin Suomessa – on neljä vuodenaikaa. Kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä ja lumisia. Kevät ja syksy kestävät pitkään ja ovat valmistautumista seuraavaan vuodenaikaan. Talvi alkaa tavallisesti marraskuussa, kevättä odotetaan alkavaksi huhtikuun alussa, kesää toukokuun lopulla ja syksyä syyskuun alkupuolella. Tarkista aina ajankohtainen sääennuste Forecasta.

Lisätietoa vuodenajoista matkailijasivustolla.  

Ostokset

Kongressi- tai kokousmatkalta on kiva ostaa kotiin vietäväksi paikallisia ja suomalaisia tuotteita. Jyväskylän keskustassa on useita kauppakeskuksia kuten Sokkari, Forum ja Tawast, joista Tawastissa sijaitsee esimerkiksi suosittu Marimekon myymälä. Näiden lisäksi keskustassa on viehättäviä putiikkeja, kivijalkamyymälöitä sekä erikoisliikkeitä kuten Taito-Shop Aivia, Alvar Aalto Shop, Toivolan Vanha Piha, Ellin Kirja ja Putiikki sekä Pienikamari, joista voit ostaa matkamuistoja. Aivan kaupungin läheisyydessä Puttipaja Design Puoti Wanha Paja ja Outlet, Pandan tehtaanmyymälä sekä puutarhakeskus Viherlandia ovat myös monipuolisia ostospaikkoja. Yliopistotuotteita voi tilata verkkokaupasta tai ostaa JYU-SOPPI -myyntipisteistä Semman ravintoloista ja kampuksen pop-up -SOPPI-kaupasta.

Jyväskylässä järjestetään kausittain markkinoita ja myyjäisiä, jotka tarjoavat paikallisia tuotteita ja palveluita sekä tuovat eri alojen erikoistuotteet kaupungin keskustaan.

Lisää tietoa Jyväskylän shoppailumahdollisuuksista matkailijasivustolta.

Eri maissa on kauppojen ja ravintoloiden aukioloajoissa hyvin eri käytänteitä, tarkista ne aina kauppojen nettisivuilta.

Kuva: Harri Vesanen

Paikallisliikenne

Jyväskylä on kompakti ja resurssiviisas kaupunki, jossa on helppo liikkua jalan, polkupyörällä tai bussilla. Jos haluat siirtyä kaupungin keskustan ulkopuolelle, voit hypätä paikallisbussin eli Linkin kyytiin. Kaikki paikallisliikenteen bussit saapuvat ja lähtevät Vapaudenkadun ulkoterminaalista, joka sijaitsee Kauppakeskus Forumin ja Asema-aukion välissä. Sekä auton että pyörän vuokraus onnistuu vaivattomasti.

Lisää liikkumisesta ja hinnoista Jyväskylässä matkailijasivustolta.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Suomalainen saunakulttuuri – kannattaa rohkeasti tutustua!

Sauna on aina ollut suomalaisille tärkeä asia. Ensimmäiset saunat olivat savusaunoja ja niitä käytetään edelleen. Niiden lämmitys puilla kestää useita tunteja ja savu jää saunan sisälle. Maailman suurin savusauna löytyy Laukaan Tupaswillasta, puolen tunnin matkan päästä Jyväskylästä.

Jos haluat kokeilla vierailusi aikana saunomista, Jyväskylässä se onnistuu helposti. Saunoja löytyy kylpylöistä ja kaikista hotelleista. Tilaussaunat ja savusaunat, jotka pitää varata etukäteen, sijaitsevat usein veden äärellä. Ja löytyypä kaupungista saunalauttoja, joilla voit saunoa ja nauttia kauniista kesäsäästä Jyväsjärven laineilla.

Lisätietoa saunakulttuurista matkailijasivustolta.