Vuodenajat

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomi on helposti saavutettavissa, mutta silti sen verran pohjoisessa, että pääset kokemaan aidosti kaikki neljä vuodenaikaa. Jokaiselle vuodenajalle riittää tekemistä – omatoimista tai ohjattua. Keväisin, kun valo alkaa talven jälkeen lisääntyä, on aika valmistautua kesään, jonka jälkeen nautitaan syksyn väreistä.

Talvi

Keski-Suomessa talven pituus vaihtelee vuosittain, eikä vuosittainen lumen tulo ole valitettavasti aina taattua. Yleensä lumisinta aikaa alueella on tammikuusta maaliskuuhun. Kun lunta on riittävästi, talviaktiviteetit, kuten lumikenkäily tai kelkkailu ovat mahtavaa ajanvietettä. Mikä sen kauniimpaa kuin lumiset puut? Onpa alueella mahdollisuus myös husky-ajeluihin tai jääkelluntaan! Avantopulahdus on myös koettava! Vähälumisinakin talvina alueen hiihtokeskukset ovat auki ja rinteisiin pääsee laskettelemaan. Myös hiihtolatuja on auki joka talvi. Sinun tulee vain valita perinteinen tai luistelutyyli – tai molemmat!

Koska alueella on yli 3700 järveä, ovat ne talvisin mahtavia kalastuskeitaita. Pilkkiminen on rentouttavaa ajanvietettä ja jäästä lähtevät äänet ovat uskomattomia. Luistelu- ja retkiluistelu ovat mainiota ajanvietettä. Jään paksuudesta ei kuitenkaan ole aina varmuutta, muista siis aina ennen jäälle suuntaamista tarkistaa ajankohtainen jäätilanne ja kestävyys ja vallitsevat sääolosuhteet esimerkiksi paikalliselta. Muistathan myös varustautua talveen paksuilla talvivaatteilla. Kirpeä pakkanen ja ulkoilupäivän jälkeen lämmittävä takkatuli ja kuuma juoma ovat talven parhaimpia tunteita! Joulun viettoon alueella on mahtavasti mahdollisuuksia ja valmiita lomapaketteja. Kunnat ja kaupungit koristavat katuja upein jouluvaloin ja Jyväskylässä esimerkiksi Kirkkopuisto muuntautuu Jouluvalomaaksi!

Talvikuukaudet: joulukuu-maaliskuu
Valon määrä: vähäinen

Kuva: Touho Häkkinen

Kevät

Kevään ensimmäisiä merkkejä alkaa Keski-Suomessa näkyä yleensä maaliskuun loppupuolella. Tällöin lumet alkavat vähitellen sulaa ja järvien jäät ovat lähteneet yleensä toukokuun alkuun mennessä. Pitää kuitenkin muistaa, että Keski-Suomi on pitkä alue ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä myöhemmin esimerkiksi jäät lähtevät. Keväisin kosket virtaavat runsasvetisinä ja järvissä näkee suuriakin jääkimpaleita! Alkukeväällä saatat ehtiä kuitenkin hiihdellä vielä kivasti kimmeltävillä laduilla. Huhtikuun loppupuolella kevät alkaa kukoistaa. Puissa näkyy ensimmäisiä lehtisilmuja ja maassa kukkivat leskenlehdet ja krookukset.

Kevät tarjoaa mahtavan mahdollisuuden esimerkiksi ulkoiluun leudossa ilmassa. Loppukeväästä voit lähteä vaeltamaan vaellusreiteille tai tutkailemaan luontoa luontopoluille, näköalapaikoilla voit ihailla upeita maisemia ja kevään edistymistä. Kevät on hienoa aikaa myös erilaisille aktiviteeteille, kuten fatbike-reissulle tai vaikka kylpyläviikonloppuun. Nauti kulttuurista, kuten lukuisista museoista ja arkkitehtuurista. Bongaa muuttolintuja, jotka tulevat alueelle keväisin! Keväällä valon määrä lisääntyy huimaa vauhtia ja esimerkiksi toukokuussa on hyvää aikaa nauttia vaikkapa risteilyistä tai erilaisista ulkoilmatapahtumista. Pääsiäistä ja vappua juhlitaan isosti myös Keski-Suomessa!

Kevätkuukaudet: huhtikuu-toukokuu
Valon määrä: lisääntyy

Kuva: Julia Kivelä

Kesä

Kesäyöt voivat olla yllättävän valoisia! Vaikka virallisesti Keski-Suomen korkeudella ei voida puhua yöttömästä yöstä, ovat kesäyöt Keski-Suomessakin erittäin valoisia. Valon määrä lisääntyy päivittäin ja jo toukokuun lopusta alkaen ja öissä riittää valoa aina elokuun alkupuolelle saakka. Suomalaiset ovat toki tottuneet valon määrään kesäöinä, mutta tottumattomalle tämä saattaa tulla yllätyksenä. Lämpimät kesäillat ja -yöt pidentävät päivää kummasti. Mikäs sen mahtavampaa kuin pulahtaa kesäiltana järveen vaikkapa mökkilaiturilta saunan jälkeen! Nauti luonnosta tai tutustu alueen kulttuuriin ja käy esimerkiksi Unesco-kohteissamme.

Kesällä Keski-Suomessa on paljon erilaisia aktiviteetteja. Voit nauttia esimerkiksi erilaisista sisävesiristeilyistä tai veneilystä. Saunalautta on mahtava tapa viettää päivää veden päällä saunoen. Vesistöt ovat otollisia esimerkiksi melomiselle ja SUP-lautailu on rauhallinen tapa fiilistellä järvimaisemia. Golfaamisen ystäville Keski-Suomessa on monia mahtavia kenttiä. Käy kalalla tai tutustu alueen retkeilymahdollisuuksiin. Keski-Suomen alueella on neljä kansallispuistoa, lukuisia viitoitettuja luontopolkuja ja -reittejä sekä satoja kilometrejä pyöräteitä, jotka risteilevät keskisuomalaisittain vaihtelevassa maastossa. Keski-Suomi on myös kesätapahtumia täynnä ja Jyväskylää ei suotta kutsuta tapahtumakaupungiksi! Kesäisin voit jatkaa tapahtumista nauttimista ja juhlimista myöhään yöhön.

Kesäkuukaudet: kesäkuu-elokuu
Valon määrä: paljon

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Syksy

Ruska on suomenkielinen sana syksyn puiden väriloistolle. Syyskuun loppupuolelta lokakuun alkupuolelle puiden ja kasvien lehdet loistavat väreissä – keltaisena, punaisena, oranssina ja joskus jopa violettina! Eri puiden ruska on erivärinen ja sävyjen kirjo onkin iso. Ruska-aika tarkoittaa suomalaisille luonnossa liikkumista. Patikointi, retkeily, luontopolut, sienestys ja marjastus valmistavat tulevaan talveen. Pysähdy metsäreitin varrelta löytyvälle laavulle vaikka paistamaan makkaraa tai käy tutustumassa johonkin viidestä kansallispuistoistamme. Myös Jyväskylän kaupungissa luonto on lähellä, luontopolut lähtevät melkein kävelykadulta. Ruska-aika on muuten myös mahtavaa aikaa valokuvaamiseen ja henkeäsalpaavien näköalojen lisäksi mahtavat värit täyttävät maiseman! Ruskan värit heijastuvat muuten myös upeasti veden pintaan ja näitä värejä voi ihailla monen majoituskohteen ikkunasta.

Jyväskylä on kaupunkivalaistuksen edelläkävijä, ja valaistuksessa panostetaan energiatehokkuuden ja turvallisuuden ohella estetiikkaan. Valo lisää asukkaiden viihtyvyyttä ja elämänlaatua. Upeasta kaupunkivalaistuksesta pääsee nauttimaan syksyisin parhaiten Valon kaupunki -tapahtumassa. Tällöin sytytetään jälleen kymmeniä valoteoksia. Valoon liittyvää oheisohjelmaa on luvassa eri puolilla Jyväskylää. Ennen tapahtumaa pimeissä syysilloissa voi ihailla myös kaupungin pysyviä valaistuskohteita. Pimeän ajasta voi nauttia myös mökkeillen erilaisen valon tunnelmassa – takkatulen loistetta on ihana katsoa sohvalta vilttiin kääriytyneenä.

Syyskuukaudet: syyskuu-marraskuu
Valon määrä: vähenee

Kuva: Julia Kivelä