Kestävää kansainvälistä saavutettavuutta Keski-Suomen matkailuun (KeKaSa)

KeKaSa-hankkeen päätavoitteena on tukea Keski-Suomen matkailuelinkeinon ja pk-yritysten kestävää kasvua ja samalla minimoida kasvavasta matkailusta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Hanke tukee hiilineutraalien ratkaisujen ja toimintamallien kehittämistä alueella ja niiden soveltamista yrityksissä. Digitaaliset ratkaisut ovat olennainen osa hanketta.

KeKaSa -hankkeella edistetään koko matkailualueen kansainvälistä hiilineutraalia saavutettavuutta sekä alueelle kansainvälisten saapumisten osalta että alueen sisäisen liikkuvuuden ja luontomatkailun näkökulmasta. Aluetta halutaan profiloida erityisesti kestävän luonto- ja hyvinvointimatkailun helposti saavutettavana kohteena.

TP1 Hiiliviisas kansainvälinen saavutettavuus – Kansainvälisten saapumisten osalta edistetään lentoliikenteen kestäviä mahdollisuuksia, tiivistetään yhteistyötä Tampereen kanssa matkaketjujen rakentamisessa, vahvistetaan VR-yhteistyötä ja edistetään hiiliviisasta matkustamista alueelle sekä tehostetaan kansainvälistä matkanjärjestäjäyhteistyötä ja markkinointia. Päämarkkina-alueita ovat alustavasti DACH-alue, Ranska, Italia, Espanja ja Alankomaat. 

TP2 Hiiliviisas liikkuminen alueella – Hiiliviisaaseen alueen sisäiseen liikkumisen edistämiseksi kehitetään ja pilotoidaan alueellisia yhteistyöketjuja ja sisäisen logistiikan mallia, lanseerataan alueelle soveltuva työkalu matkaketjujen hiilijalanjäljen laskentaan, vahvistetaan matkailukohteiden logistista löydettävyyttä digitaalisesti ja saavutettavuuden tiedolla johtamista sekä edistetään Keski-Suomen matkailun tunnettuutta yhdessä keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hanke lisää alueen tunnettuutta ja kilpailukykyä Lakeland-alueen kestävänä ja vastuullisena matkailukohteena. Voimistaa kansainvälisen matkailun kasvua ja helpottaa alueelle suuntautuneiden matkojen hiilijalanjäljen mitattavuutta. Hankkeen myötä rakennetut uudet, vähähiiliset liikkumispalvelut, yhteydet ja valmiit matkaketjut helpottavat alueelle saapumista ja siellä liikkumista.  Alueelle soveltuvan laskentamallin avulla matkaketjujen hiilijalanjälki voidaan mitata ja sen kehittymistä seurata. Pilottikokeiluista saatu kokemus ja valmiit kumppanuudet yhdessä hankkeessa luodun sisäisen logistiikan mallin kanssa helpottavat uusien matkaketjujen rakentamista.  

Hanke hyödyttää myös yleisemmin Keski-Suomen elinkeinoelämää vahvistamalla alueen vetovoimaa ja kilpailukykyä sekä tukemalla kansainvälisen liikematkailun kestäviä muotoja. Hanke toimii tienraivaajana sähköisen ja hybridilentoliikenteen merkittävälle kehittymiselle Keski-Suomessa. Se tavoittelee Jyväskylälle mukanaoloa ensimmäisten pilottialueiden joukossa, mikä luo alueellista nostetta myös kansallisella tasolla. Hanke tukee Itämeristrategian alueen yhdistämiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen liittyviä päätavoitteita panostamalla vähähiilisten matkaketjujen kehittämiseen ja matkailuelinkeinon kilpailukyvyn vahvistamiseen. 

Hankeaika 1.3.2024-30.11.2026. Hankkeessa työskentelee kaksi päätoimista työntekijää, joiden työpanoksella edellä mainitut toimenpidekokonaisuudet toteutetaan. Tarvittaessa asiantuntemusta ja palveluja ostetaan. Keskeisinä yhteistyökumppaneina hankkeen toteutuksessa ovat Keski-Suomen matkailun yhteistyökunnat, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamk ja Keski-Suomen kauppakamari. 

Lisätietoja hankkeesta antaa projektipäällikkö Johanna Maasola, johanna.maasola (at) jyvaskyla.fi, puh. +358 50 448 2954 ja projektikoordinaattori Anni Peltonen, anni.peltonen (at) jyvaskyla.fi, puh. +358 406512217

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen liitto.