5 anledningar att resa till Jyväskyläregionen

I Jyväskyläregionen möter du hänförande natur, unik arkitektur och kultur, den sköna känslan av bastubad, imponerande upplysta objekt och tusentals intressanta evenemang.  Läs, varför Jyväskyläregionen är ett unikt resmål.

Tusentals sjöar och fyra nationalparker

Jyväskyläregionen ligger mitt i det vackraste Insjöfinland och är en del av Europas mest vidsträckta sammanhängande sjöområde.  I Jyväskyläregionen glittrar över 3700 sjöar varav den största är Finlands längsta sjö, Päijänne.  Sjösystemen i regionen erbjuder förutom vackra landskap även möjligheter till olika slags aktiviteter såsom kryssningar, paddling och simning.  I Jyväskyläregionen finns också fyra nationalparker.  Leivonmäki, Södra Konnevesi, Pyhä-Häkki och Salamajärvi nationalparker.  Alla dessa hänför med sina egna särdrag.  

foto: Jukka Paakkinen

Alvar Aaltos huvudstad

I Jyväskylä syns den internationellt kända och ansedda arkitekten och formgivaren Alvar Aaltos avtryck starkare än någon annanstans i världen: I Jyväskylä och närområdena ligger totalt 29 betydande byggnadshelheter planerade av Aalto.  Pärlorna i Aaltos produktion i Jyväskylä är till exempel Alvar Aalto -museet, Muuratsalo experimenthus och Säynätsalo kommunhus, som anses vara ett av Aaltos mest betydande arbeten.  I Jyväskylä är det lätt att bekanta sig med Aaltos produktion på egen hand eller på guidade turer.

foto: Tero Takalo-Eskola

Region med två av Unescos objekt

I Jyväskyläregionen ligger två av de sju världsarvsobjekten i Finland.  Under samma semester kan du uppleva stämningsfulla Petäjävesi gamla kyrka och beundra den svindlande utsikten över Päijänne från mätpunkten Puolakka som hör till Struves kedja.

Petäjävesi gamla kyrka, foto: Eemeli Nättinen

Världens Bastulandskap och Bastulandskapsveckan

I Jyväskyläregionen, i världens Bastulandskap, njuter du av bastuns behagliga värme året runt.  Upplevelserika bastustunder kan du få vara med om till exempel i världens största rökbastu, i bastubyn eller på bastuflottarna som flyter på Jyväsjärvi. Sommarens höjdpunkt är den årliga Bastulandskapsveckan då det ordnas tiotals bastuevenemang i Jyväskyläregionen. 

foto: Julia Kivelä

Det händer i Jyväskyläregionen

I Jyväskyläregionen arrangeras årligen över 5000 evenemang av olika storlek och tema från pop up -evenemang till tävlingar på VM-nivå.  Ett av de mest kända evenemangen är Finska rallyt som arrangeras årligen i månadsskiftet juli–augusti, en deltävling i FIA:s rally-VM. På hösten lockar det förtjusande evenemanget Ljusets stad i Jyväskylä årligen cirka 100 000 besökare att njuta av ljuskonstverk.  I Jyväskylä finns också över 100 permanent upplysta objekt såsom broar, offentliga konstverk och byggnadsfasader som lyser vackert under mörka höst- och vinterkvällar.

foto: Toni Ollikainen