5 syytä matkustaa Keski-Suomeen

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomessa ja sen keskuskaupungissa Jyväskylässä kohtaat sykähdyttävän luonnon, ainutlaatuista arkkitehtuuria ja kulttuuria, saunomisen tuomaa hyvää oloa, upeita valaistuskohteita sekä tuhansittain mielenkiintoisia tapahtumia. Lue, miksi Keski-Suomi on ainutlaatuinen matkakohde. 

kansallispuistoa
4
Alvar Aallon kohdetta
29
Unescon maailmanperintökohdetta
2
tapahtumaa vuosittain
yli 5000

Tuhansia järviä ja neljä kansallispuistoa

Keski-Suomi sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea ja on osa Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta. Keski-Suomessa kimmeltää noin 3700 järveä, joista suurin on Suomen pisin järvi, PäijänneSeudun vesistöt tarjoavat paitsi kauniita maisemia myös mahdollisuuksia monenlaisiin aktiviteetteihin kuten risteilyihin, melontaan ja uimiseen. Keski-Suomessa on myös neljä kansallispuistoa: Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Pyhä-Häkin ja Salamajärven kansallispuistot. Ne kaikki hurmaavat omilla erityispiirteillään. 

Kuva: Jukka Paakkinen

Alvar Aallon pääkaupunki

Jyväskylässä näkyy kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun arkkitehdin ja muotoilijan Alvar Aallon kädenjälki voimallisemmin kuin missään muualla maailmassaJyväskylässä ja lähialueilla sijaitsee kaikkiaan 29 Aallon suunnittelemaa merkittävää rakennuskokonaisuutta. Aallon tuotannon helmiä Jyväskylässä ovat esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Jyväskylässä Aallon tuotantoon on helppo tutustua omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. 

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kahden Unesco-kohteen seutu

Keski-Suomessa sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Saman loman aikana voi kokea tunnelmallisen Petäjäveden vanhan kirkon sekä ihailla Struven ketjuukuuluvan Puolakan mittauspisteen huikeita Päijänne-maisemia Jyväskylän Korpilahdella.  

Kuva: Eemeli Nättinen

Maailman Saunamaakunta ja Saunamaakuntaviikko

Keski-Suomessa, maailman Saunamaakunnassa, nautit saunan leppeästä lämmöstä ympäri vuoden. Elämyksellisiä saunahetkiä voi kokea esimerkiksi maailman suurimmassa savusaunassa, saunakylässä tai Jyväsjärvellä seilaavilla saunalautoilla. Kesän kruunaa vuotuinen Saunamaakuntaviikko, jonka aikana Keski-Suomessa järjestetään kymmeniä saunatapahtumia. 

kuva: Julia Kivelä

Keski-Suomessa tapahtuu

Keski-Suomessa järjestetään vuosittain yli 5000 eri kokoista ja teemaista tapahtumaa pop up -tapahtumista MM-tason kilpailuihin. Suosittuja tapahtumien keskuksia ovat Jyväskylä ja Himos Jämsässä. Yksi tunnetuimmista tapahtumista on vuosittain heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Suomen MM-ralliSyksyllä Jyväskylässä ihastuttava Valon kaupunki -tapahtuma houkuttelee vuosittain yli 100 000 kävijää nauttimaan valoteoksista. Jyväskylässä on myös yli 100 pysyvästi valaistua kohdetta, kuten siltoja, julkisia taideteoksia ja rakennusten julkisivuja, jotka loistavat upeasti pimeinä syys- ja talvi-iltoina.

Kuva: Toni Ollikainen – AKK Sports Oy