Unescos världsarvsobjekt

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

I Jyväskyläregionen kan du uppleva två av Unescos sju världsarvsobjekt i Finland. I Petäjävesi gamla kyrka upplever du en unik flera hundra år gammal atmosfär, och från Puolakka mätpunkt som hör till Struves meridianbåge på Oravivuori öppnar sig en imponerande utsikt över Päijännes stora öppna fjärdar.

Petäjävesi gamla kyrka

Petäjävesi gamla kyrka ligger bara cirka en halvtimmes bilväg från Jyväskylä centrum. Kyrkan togs upp som Unescos världsarvsobjekt år 1994 och den har beskrivits som ett betydande verk över nordisk träkyrkoarkitektur. Kyrkan representerar nordisk, luthersk kyrkoarkitektur och den långa traditionen av timmerbyggande. Den är byggd under åren 1763–1765 och har bevarats i nästintill ursprunglig exteriör.

Mer information (på engelska): https://petajavesioldchurch.fi/?lang=en

Parkeringsmöjligheterna är begränsade.

foto: Tero Takalo-Eskola

Oravivuori mätpunkt på Struves kedja

Puolakka mätpunkt på Oravivuori i Korpilax ligger bara ungefär en halvtimmes bilväg från Jyväskylä.  Mätpunkten som ligger på Oravivuori är en del av Struves triangelmätningskedja, med vars hjälp jordklotets form och storlek utreddes på 1800-talet.  Struves triangelmätningskedja togs upp på Unescos världsarvslista år 2005.  Den representerar vetenskapens och teknikens kulturarv.

Till toppen av Oravivuori leder en stig på ungefär en kilometer.  Från utsiktstornet på toppen öppnar sig en imponerande utsikt över Finlands längst sjö, Päijännes stora öppna fjärdar.  Vandraren som klättrar upp i utsiktstornet belönas verkligen.

Ta på dig bra skor och packa en god matsäck när du ger dig ut på utflykt till Oravivuori.

Mer information (på engelska): https://www.maanmittauslaitos.fi/en/struvegeodeticarc

Parkeringsmöjligheterna är begränsade.

foto: Tero Takalo-Eskola