Upplev naturen i insjöområdet i Jyväskyläregionen

I Jyväskyläregionen är naturen nära överallt: var du än är, så är du alltid bara några steg från den storslagna insjönaturen i regionen. Om du så rör dig till fots, med cykel, åker kollektivt eller med bil, kan du alltid lätt få en enastående naturupplevelse.

Rör på dig och njut av insjönaturen

Alldeles invid Jyväskylä centrum ligger Lutakko hamn, där både lokalbor och resenärer trivs vid det vackra landskapet och den mångsidiga servicen. Ett fint sätt att uppleva regionens storslagna insjönatur är att i hamnen hoppa på en insjöbåt, som tar dig ut på kryssning på Finlands längsta sjö, Päijänne. Allt som allt glittrar i Jyväskyläregionen över 3 700 sjöar, och det lönar sig att bekanta sig med sjösystemen också till exempel genom att paddla. I Jyväskyläregionen finns det ett flertal företag som erbjuder guidade paddlingsturer eller hyresutrustning för paddling på egen hand.

Friluftsliv i fyra nationalparker

I Jyväskyläregionen finns det fyra nationalparker, som var och en hänför med sina egna särdrag. Det lönar sig att bekanta sig med nationalparkerna med en kunnig guide till fots, på cykel eller paddlandes. På vintern kan du uppleva nationalparkerna eller något annat naturområde till och med på snöskor eller längdskidor.

På de märkta naturstigarna kan du tryggt bekanta dig med regionens mångsidiga natur.

Beundra imponerande utsikter

I Jyväskyläregionen är terrängen kuperad. I regionen finns flera imponerande utsiktsplatser där tjusiga sjö- och skogslandskap öppnar sig. Från utsiktstornet på åsen Harju mitt i Jyväskylä syns den omkringliggande staden fint. Det är också lätt att med kollektivtrafik ta sig till exempel till Laajavuori och Kanavuori som båda ligger i Jyväskylä. En av de bästa platserna att beundra Päijänne från är Oravivuori, vilket är en av mätpunkterna på Struves meridianbåge och som valts till ett av Unescos världsarv.

Njut av naturen på ett ansvarsfullt sätt

Naturen är en viktigt del av lokalbornas liv och den vill man ta väl hand om. Agera också du ansvarsfullt i den storslagna naturen och visa ansvarsfullt genom att underteckna Löftet för Hållbara Finland.