Godkänn marknadsföringskakor för att se innehållets

Välkommen till Jyväskylä, Alvar Aaltos huvudstad!

I Jyväskyläregionen, mitt i det vackraste Insjöfinland, finns det mer betydande byggnadshelheter planerade av den världsberömde arkitekten, akademikern Alvar Aaltoän någon annanstans i världen. Bland de totalt 29 objekten finns till exempel Folkets hus, Alvar Aalto -museet, Jyväskylä universitets campusområde, Jyväskylä stadsteater och hela förvaltningskvarteret, Muurame kyrka och Säynätsalo kommunhus, som anses vara ett av Aaltos mest betydande arbeten.

Alvar Aalto gick också i skola, bildade familj och startade sin berömda karriär i Jyväskylä. I staden finns hans produktion från de första arbetena i hans karriär till verk i slutskedet. I Jyväskylä går du i mästarens fotspår från klassicism till funktionalism och från tegelarkitektur till monumentalism!

Plock ur Alvar Aaltos objekt i Jyväskylä och närområdet

1. Säynätsalo kommunhus (1949-52)

Säynätsalo kommunhus är ett av arkitekten Alvar Aaltos mest betydande arbeten och det har sin egen ställning i arkitekturens historia på 1900-talet. Säynätsalo kommunhus är uppfört på basis av en inbjudningstävling som hölls 1949. Aalto planerade kommunhuset som ett helhetskonstverk in i minsta detalj. Läs mer om Säynätsalo kommunhus på engelska.

2. Muurame kyrka (1926-29)

Muurame kyrka är uppfört enligt en av Alvar Aaltos talrika kyrkoplaner från 1920-talet. Kyrkan som representerar nordisk klassicism är vitrappad, och där kan man se italienska influenser bland annat i klocktornet. Kyrkan renoverades grundligt in- och utvändigt 2016. Läs mer om Muurame kyrka på engelska.

3. Muuratsalo experimenthus (1952-54)

Alvar Aalto planerade sin sommarbostad, känd som Experimenthuset, på Muuratsalo ö fem kilometer från Säynätsalo kommunhus. I byggnaden har Aalto prövat olika material, tekniker, former och proportioner. Du kan bekanta dig med Experimenthuset med en guide. Läs mer om Muuratsalo experimenthus på engelska.

4. Jyväskylä universitets Seminaarinmäki campus

Alvar Aalto vann år 1951 inbjudningstävlingen om utbyggnaden av Jyväskylä pedagogiska högskola. Under 1950-talet byggdes etappvis flera byggnader på campusområdet, dessutom ingick vid sidan av planen bland annat idrottsplan, grönområden och trafikleder. Universitetscampus kompletterades ännu på 1960- och 70-talen med utbyggnad av simhall, ett studenthus och byggnad för gymnastik- och idrottsvetenskapliga fakulteten. Läs mer om Seminaarinmäki campus på engelska.

Välkommen att bekanta dig med Aaltos arkitektur antingen på guidade turer eller på egen hand.

Läs mer om Alvar Aalto och hans produktion på de engelskspråkiga sidorna.

Alvar Aalto cities -logo