Årstiderna

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Jyväskyläregionen är lättillgängligt, men ändå så långt uppe i norr att du verkligen får uppleva alla de fyra årstiderna.  Det finns något att göra under varje årstid – på egen hand eller med guide.  På våren när ljuset börjar öka efter vintern, är det dags att förbereda sig för sommaren och efter det njuter vi av höstens färger.

Vintern

I Jyväskyläregionen varierar längden på vintern varje år och det årliga snöfallet är tyvärr inte alltid garanterat.  Den mest snörika tiden i regionen är vanligen från januari till mars.  När det finns tillräckligt med snö, är snöskovandring eller kälkåkning underbara tidsfördriv.  Vad är väl vackrare än snötäckta träd? Det finns också möjligheter att åka hundspann eller flyta i is. Du måste också uppleva vinterbad! Även under snöfattiga vintrar är regionens skidcenter öppna och slalombackarna väntar på åkare.  Skidspåren är också öppna varje vinter.  Du behöver bara välja klassisk eller fri stil – eller båda!

Eftersom det finns över 3700 sjöar i regionen, så finns det perfekta platser för fiske på vintern.  Pimpelfiske är ett avkopplande tidsfördriv och ljuden som kommer från isen är otroliga.  Skridsko- och långfärdsskridskoåkning är utmärkta tidsfördriv.  Det går ändå inte alltid att vara säker på isens tjocklek, kom alltså alltid ihåg att kontrollera den aktuella issituationen och hållbarheten och rådande lokala väderförhållanden innan du ger dig ut på isen. Kom också ihåg att klä på dig tjocka vinterkläder på vintern.  Efter en utedag i sträng kyla känns det underbart att sitta vid en värmande öppen spis med något varmt att dricka! Det finns otroligt mycket möjligheter och färdiga semesterpaket för julfirande i regionen.  Kommunerna och städerna dekorerar sina gator med vackra julljus och i Jyväskylä förvandlas till exempel Kyrkparken till ett Julljusland!

Vintermånader: december–mars
Mängden ljus: liten

foto: Touho Häkkinen

Våren

Vårens första tecken börjar i allmänhet att synas i slutet av mars i Jyväskyläregionen.  Då börjar snön så sakteliga att smälta och isen på sjön har i allmänhet släppt till början av maj.  Man bör ändå minnas att Jyväskyläregionen är ett långsträckt område och ju längre norrut man åker, desto senare sker till exempel islossningen. På våren strömmar forsarna vattenrika och man ser också stora isblock i sjöarna.  I början av våren hinner du ännu åka skidor i de vackert blänkande skidspåren.  I slutet av april börjar våren att slå ut i blom. De första bladknopparna syns i träden och på marken blommar tussilago och krokus.

Våren bjuder på en utmärkt möjlighet för till exempel friluftsliv i milt väder.  I slutet av våren kan du ge dig ut på vandring på vandringsleder eller undersöka naturen på naturstigar, från utsiktsplatser kan du beundra underbara landskap och vårens framskridande.  Våren är också en fin tid för olika slags aktiviteter som fatbike-utflykt eller till och med en spahelg.  Njut av kultur såsom ett stort antal museer och arkitektur.  Titta efter flyttfåglar som kommer till regionen på våren! På våren ökar mängden ljus med svindlande fart och till exempel maj är det en bra tid att njuta av till exempel en kryssning eller olika utomhusevenemang.  Påsk och valborg firas stort också i Jyväskyläregionen!

Vårmånader: april–maj
Mängden ljus: ökar

foto: Julia Kivelä

Sommaren

Sommarnätterna kan vara överraskande ljusa! Fast man i höjd med Jyväskyläregionen officiellt inte kan tala om midnattssol, är sommarnätterna också i Jyväskyläregionen väldigt ljusa.   Mängden ljus ökar dagligen och nätterna är ljusa redan från slutet av maj ända fram till början av augusti.  Finländare är naturligtvis vana vid mängden ljus under sommarnätterna, men för en ovan kan det komma som en överraskning.  Varma sommarkvällar och -nätter förlänger dagen förunderligt.  Vad är väl mer fantastiskt än att doppa sig i sjön en sommarkväll förslagsvis från bryggan vid en stuga efter bastun! Njut av naturen eller bekanta dig med kulturen i regionen och besök till exempel våra Unesco-objekt.

På sommaren bjuder Jyväskyläregionen på många olika aktiviteter.  Du kan exempelvis njuta av olika insjökryssningar eller båtliv.  Bastuflotten är ett utmärkt sätt att tillbringa en dag på sjön och basta.  Sjösystemen passar perfekt för till exempel paddling, och att paddla SUP är ett lugnt sätt att njuta av sjölandskapet.  För golfens vänner finns det många utmärkta banor i Mellersta Finland.  Fiska eller bekanta dig med möjligheterna för friluftsliv.  I Jyväskyläregionen finns det fem nationalparker, ett stort antal skyltade naturstigar och -rutter och hundratals kilometer cykelvägar som kryssar fram i den varierande terrängen i Mellersta Finland.  I Jyväskyläregionen finns det också massor av sommarevenemang och Jyväskylä kallas inte utan skäl för evenemangsstaden! På sommaren kan du fortsätta att njuta av evenemangen och festandet till sent på natten.

Sommarmånader: juni–augusti
Mängden ljus: mycket

foto: Tero Takalo-Eskola

Hösten

Ruska är det finskspråkiga ordet för trädens färgprakt på hösten.  Från slutet av september till början av oktober lyser trädens och växternas löv i olika färger – gula, röda, orange och ibland också lila! Trädens höstfärger är olika och mångfalden av nyanser stor.  För finländare innebär höstens färgprakt att man rör sig ute i naturen.  Vandring, friluftsliv, naturstigar, svamp- och bärplockning förbereder för den kommande vintern.  Stanna till vid ett vindskydd som du hittar längs en skogsled för att till exempel grilla eller bekanta dig med någon av våra fem nationalparker.  I Jyväskylä stad är naturen också nära, naturstigarna börjar nästan vid gågatan.  Hösten är förresten också en utmärkt tid för fotografering och förutom de hisnande utsikterna så fylls landskapet av fantastiska färger! Höstens färger återspeglas annars också vackert i vattenytan och dessa färger kan du beundra från många semesterbostäders fönster.

Jyväskylä är en föregångare inom stadsbelysning, och inom belysningen satsas vid sidan energieffektivitet och trygghet på estetik.  Ljuset ökar invånarnas trivsel och livskvalitet.  Den vackra stadsbelysningen kan man bäst njuta av under evenemanget Ljusets stad på hösten.  Då tänds åter tiotals ljusverk.  Kringevenemang som hör till ljuset utlovas på olika platser i Jyväskylä.  Före evenemanget kan man under mörka höstkvällar också beundra stadens permanenta belysningsobjekt.  Under den mörka tiden kan man njuta av stämningen från olika ljus i en stuga – det är härligt att titta på brasans sken när man sitter i soffan insvept i en filt.

Höstmånader: september–november
Mängden ljus: minskar

foto: Julia Kivelä