Godkänn marknadsföringskakor för att se innehållets

Jyväskyläregionens fyra vackra nationalparker

Upplev Jyväskyläregionens mångsidiga natur i fyra nationalparker.  Nationalparkernas storslagna landskap med sina flyttblock, brusande forsar, myrar med vit skvattram och blå skvalpande sjöar gör ett intryck på alla friluftsentusiaster.   

Leivonmäki nationalpark  

Leivonmäki nationalpark i Joutsa är ett utmärkt utflyktsmål för friluftsmänniskor, för det bjuder på varierande terräng, storslagna landskap och leder av olika svårighetsgrad. På det drygt 30 kvadratkilometer stora området finns såväl ås-, sjö- som myrmarkslandskap som kan beundras året runt.  Nationalparken fick sitt namn efter kommunen Leivonmäki, där den var belägen när den grundades år 2003.  

foto: Jukka Paakkinen

Södra Konnevesi nationalpark

Södra Konnevesi nationalpark bedårar med sina karga klippor och sjölandskap så långt ögat når.  På grund av sina höjdskillnader erbjuder nationalparken på utmanande leder i storslagna mångsidiga landskap.  Förutom vandring är Södra Konnevesi nationalpark med sina klara sjöar idealiskt för vattensporter såsom båtliv och paddling.  

Foto: Julia Kivelä

Pyhä-Häkki nationalpark

Urskogstallarna i Pyhä-Häkki nationalpark viskar historier om tider för 400 år sedan – nationalparkens gamla urskogar är en betagande syn och bjuder under utflykten på en gnutta naturmystik.  Parkens äldsta träd har i över 500 år sträckt upp sina grenar mot skyn.  Pyhä-Häkki som grundades år 1956 är den äldsta nationalparken i Jyväskyläregionen och absolut en ständig favorit med sina lättframkomliga stigar.  

foto: Julia Kivelä

Salamajärvi nationalpark   

Salamajärvi nationalpark i Kivijärvi är en dröm för utflykter i naturen med sina mångsidiga leder och landskap.  Det finns totalt cirka 70 kilometer stigar att vandra, och de är väl markerade rundslingor. Den gemensamma startpunkten för vandringslederna är Koirasalmi naturstuga som arrangerar aktiviteter, inkvartering och måltider.  Parkens stigleder är en betydande del av det 115 kilometer långa friluftsnätet Peuran polku som går i Norra Österbotten och Jyväskyläregionen.  

Foto: Julia Kivelä